Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανταλλαγή πυρών για τις παρακολουθήσεις, παρασκήνιο και «ραντεβού στη Βουλή»

Τι σημαίνει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Ν. Ανδρουλάκη «δεν θα συνεχίσουμε αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων». Ενημέρωση για το «πόσοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, τέθηκαν στο στόχαστρο», ζητά ο Α. Τσίπρας.

Ανταλλαγή πυρών για τις παρακολουθήσεις, παρασκήνιο και «ραντεβού στη Βουλή»

Η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι τερματίζει τη “συζήτηση” με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την τηλεφωνική παρακολούθησή του, λίγο αφότου ο ίδιος έδειξε “την πόρτα εξόδου” του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία, πυροδοτώντας νέα σενάρια προεκλογικών ή μετεκλογικών εξελίξεων.

Την ίδια στιγμή το παρασκήνιο οργιάζει για επικείμενες αποκαλύψεις που αφορούν παρακολουθήσεις κι άλλων προσώπων, οι οποίες φέρεται να βρίσκονται στο στάδιο του “δεσίματος”, προκειμένου να κριθεί εάν και πότε θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Δεν πέρασε απαρατήρητη άλλωστε η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από την ΑΔΑΕ ενημέρωση για όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμα πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, τέθηκαν στο στόχαστρο”.

Προϋπόθεση γι' αυτή την ενημέρωση είναι να καταργηθεί η νομοθετική διάταξη που έφερε αιφνιδίως η κυβέρνηση στη Βουλή προ μηνών “απαγορεύοντας” στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ενημερώνει τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση. Η εν λόγω διάταξη, που κατατέθηκε όταν ζήτησε ενημέρωση ο υπό παρακολούθηση δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ψηφίσθηκε από τη ΝΔ και…από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το οποίο αναγνώρισε το λάθος του (δια στόματος Χάρη Καστανίδη) και γνωστοποίησε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ακύρωση της εν λόγω διάταξης.

“Κόβει” τη συζήτηση ο Γ. Οικονόμου

“Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων, η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “απαντώντας” στην (πολιτική) παρέμβαση που έκανε νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης. Αρνούμενος, και πάλι, να δώσει την απάντηση στο ερώτημα που θέτει επιμόνως ο τελευταίος: για ποιο λόγο έγινε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

Ο κ.Οικονόμου επέμεινε στην (επίσης μόνιμη) ανταπάντηση: “έλα να ενημερωθείς κατ' ιδίαν από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ κ.Δεμίρη”. Κάτι που δεν πρόκειται να κάνει ο κ. Ανδρουλάκης, αφού έτσι “θα έπεφτε στην παγίδα να αποδεχτεί ότι η παρακολούθηση ‘έβγαλε’ ευαίσθητα (προσωπικά) δεδομένα” και θα έδινε το σήμα ενός “κουτσομπολιού χωρίς τέλος”, όπως σημειώνουν συνεργάτες του. Πετώντας το γάντι στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκαλεί τους αρμόδιους (να τολμήσουν) να αναφερθούν οι ίδιοι σ' αυτά τα δεδομένα - κάτι που, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει.

Πέραν τούτων, η παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη ερμηνεύθηκε ως πολιτική ρελάνς που κόβει κάθε περιθώριο συνεργασία “με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”. Κι αυτό διότι ανέπτυξε το επιχείρημα ότι η παρακολούθησή του έγινε στο διάστημα που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του κόμματός του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΥΠ ενδιαφερόταν για την πορεία της υποψηφιότητάς του.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της παρέμβασής του ήταν η κατηγορία πως “η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε και ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην Πρωθυπουργούς, βουλευτές, και μέλη του κόμματος, που συνομιλούσαν μαζί μου σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις εξελίξεις. Άρα δεν παγίδευαν μόνο εμένα αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα”. Αυτή ακριβώς η κατηγορία ερμηνεύεται ότι κλείνει το δρόμο σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία “με τη ΝΔ του Μητσοτάκη”, πόσο μάλλον που η κατακλείδα της παρέμβασής του ήταν πως “η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία”.

Μένει να φανεί εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα ζητήσει ευθέως εκλογές ή εάν θα περιμένει τις εξελίξεις προκειμένου να μην ταυτιστεί με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, μετά τα τελευταία γεγονότα, “σήκωσε” το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v