Η νέα παρέμβαση Καραμανλή ταράζει τα νερά

(upd) Ποιες φράσεις του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. Το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου και η απάντηση του περιβάλλοντος Καραμανλή. Πώς αντέδρασαν γαλάζια κομματικά στελέχη.

Η νέα παρέμβαση Καραμανλή ταράζει τα νερά

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τρίμηνο, ο Κώστας Καραμανλής παρενέβη στα δημόσια πράγματα, προκαλώντας πολλές και έντονες συζητήσεις. Την 1η Ιουνίου σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», με άξονα τα ελληνοτουρκικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, χθες όμως, σε εκδήλωση μνήμης του Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Κρήτη, για ένα ακραιφνώς εσωτερικό ζήτημα, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή του τόπου τον τελευταίο μήνα: τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Η φράση που χαρακτηρίζεται ως η πιο αιχμηρή για το πρωθυπουργικό περιβάλλον και προκάλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβερνώσα παράταξη είναι ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Τοποθέτηση που βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη κυβερνητική θέση, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, στην πρόσφατη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Κομματικά στελέχη με αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό, επί του συγκεκριμένου θέματος, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, χαρακτηρίζουν «αυτονόητα» όσα είπε ο κ. Καραμανλής και θεωρούν ότι πραγματικά για να έρθουν όλα στο φως, όπως διατείνονται άπαντες, θα πρέπει να ξεπεραστεί το επιχείρημα περί «απορρήτου», με ό,τι και αν αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την παρέμβαση Καραμανλή, επιχείρησε να προβάλει ταύτιση των θέσεων των δύο πλευρών, με ένταξή τους στο ίδιο πλαίσιο και ζητούμενο να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, πάντως «με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής». Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις» και υπό το πρίσμα αυτό εξελίσσεται πολυπλεύρως η διαδικασία. 

Πολύ προσεκτικός

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε πάντως, οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό να προβεί πριν από λίγο σε διαρροές, μέσω του περιβάλλοντός του, προκειμένου να ρίξει τους τόνους. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή «καλούν την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεχτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Θα αντιληφθεί λοιπόν πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μη δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».

Ο κ. Καραμανλής, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση, με άγνωστες τις εξελίξεις στο θέμα και το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων, ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωση των φράσεών του. «Τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο», σημείωσε και έκανε λόγο για ένα «τόσο βαρύ και σοβαρό θέμα, που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα», την ώρα που η αντιπολίτευση, μέσω διαρροών διαπίστωνε «άδειασμα» του σημερινού πρωθυπουργού από τον κ. Καραμανλή.

Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι «εφόσον δεν υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις, η κυβέρνηση θα έχει "τραυματιστεί" μεν, ωστόσο θα καταφέρει να βγει ζωντανή και με πολλές προοπτικές νικηφόρου αποτελέσματος στις επόμενες εκλογές. Κάτι που θα κριθεί εν πολλοίς και στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας εκ μέρους της κυβέρνησης. Εφόσον, από την άλλη, υπάρξει συνέχεια στις αποκαλύψεις, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες.  

Σε αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και της Εξεταστικής Επιτροπής που ξεκινά άμεσα τις εργασίες της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το ζήτημα των υποκλοπών «έχει περάσει τάχιστα και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στη δικαιοδοσία της ελληνικής Δικαιοσύνης και της Βουλής». Ταυτόχρονα, με οξείς τόνους επιτίθεται τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο καταλογίζει «απόλυτη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ», όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εγκαλεί για «μυθεύματα, ανακρίβειες και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».  

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν διέξοδο από τη δυσμενή θέση που έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα, μέσω της διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και της ΔΕΘ, στους ρυθμούς της οποίας κινούνται από σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αρχικά τις Σέρρες, γενέτειρα του Κ. Καραμανλή, και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας, ενόψει των εξαγγελιών του στο Βελλίδειο σε δέκα μέρες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v