Τα πρώτα φθινοπωρινά δημοσκοπικά ευρήματα περιμένει η κυβέρνηση

Τι δείχνουν οι πρώτες σφυγμομετρήσεις μετά την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Τα σκληρά προεκλογικά διλήμματα και η σημασία της πρώτης κάλπης. Η φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη που άναψε πολιτικές… φωτιές.

Τα πρώτα φθινοπωρινά δημοσκοπικά ευρήματα περιμένει η κυβέρνηση

Να κεφαλαιοποιήσει τη θετική, όπως τη χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προσδοκά η Κυβέρνηση και με ενδιαφέρον, στο πλαίσιο αυτό, αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την άνοδο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την εξέλιξη της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Οι σφυγμομετρήσεις εν μέσω της θερινής ραστώνης, όπως αναγνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, εκ των πραγμάτων μπορεί να μην αποτυπώνουν την πλέον ξεκάθαρη εικόνα, κάτι που φυσιολογικά θα συμβεί με μεγαλύτερη ασφάλεια από εδώ και πέρα.

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως που έχει το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θετικές, μολονότι οι δημοσκοπήσεις ακόμα «τρέχουν». Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τρία είναι τα πρώτα συμπεράσματα κατά τις μετρήσεις του τελευταίου διημέρου: Πρώτον, ότι οι πολίτες βλέπουν θετικά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο, δεύτερον, ότι το θέμα των υποκλοπών απασχολεί πολύ λιγότερο την κοινωνία σε σχέση με τα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και τρίτον, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να αυξάνει τα ποσοστά του, παρόλο που ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι άθελά του ο πρωταγωνιστής-θύμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα βεβαίως, έστω και στην αρχική μορφή τους, έχουν προκύψει χωρίς να έχει μεταβεί ακόμα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Παράμετρος η οποία ενδέχεται να τροποποιήσει τα δεδομένα, με την εικόνα -είτε έτσι είτε αλλιώς- να αποσαφηνίζεται πολύ περισσότερο την επόμενη εβδομάδα.  

Σκληρά διλήμματα

Πέραν τούτου, η στρατηγική που θα ξεδιπλώσει η Κυβέρνηση μέχρι τις κάλπες θα επικεντρωθεί στα σκληρά διλήμματα που έθεσε στη συμπρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς «που κράτησαν όρθιο τον τόπο» ή σε αυτούς που τον «έφεραν στο χείλος του γκρεμού», «ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση», «σιγουριά ή αβεβαιότητα», «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Ταυτόχρονα, η κυβερνώσα παράταξη θα επιμείνει στη σημασία της πρώτης κάλπης, της απλής αναλογικής, με φόντο τις δεύτερες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και τις πιθανότητες αυτοδυναμίας. Ειδικά για τις πρώτες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το σενάριο σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, ακόμα και με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία. «Μαθηματικά τουλάχιστον υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε και έκανε λόγο για «πολιτική τερατογένεση».

Μάλιστα, με αφορμή τον χαρακτηρισμό από τον Πάνο Σκουρλέτη αυτού του σεναρίου ως «αναγκαίου για τη χώρα», η Νέα Δημοκρατία πέρασε στην αντεπίθεση: «Ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά, αν είναι να ξαναπιάσουν το νήμα εκεί που το άφησαν το 2015. Το πόσο αναγκαίο είναι αυτό για τη χώρα, το θυμούνται με φρίκη οι Έλληνες. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη για το πόσο αναγκαία θεωρεί τη συγκυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη», ήταν το σχόλιο της Πειραιώς.

Συζητήσεις, εξάλλου, προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βουλή, σχετικά με τις προτάσεις που θα κατατεθούν για την ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της τέλη Σεπτεμβρίου: «Εγώ δεσμεύομαι ότι, ανεξαρτήτως αν θα είμαι εγώ ο υπουργός ή εάν δεν θα είναι αυτή η κυβέρνηση, θα αξιολογηθούν όλες αυτές οι προτάσεις, με σκοπό να αλλάξουμε το πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο λογοδοσίας», σημείωσε, δύο 24ωρα αφότου ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v