Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ρουμπάτης: Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο

Το ηλεκτρονικό αρχείο της επισύνδεσης καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος, είπε ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση για την παρακολούθηση του Στ. Πιτσιόρλα και οι απειλή του τελευταίου για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Γ. Ρουμπάτης: Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο

Καταθέτει από το πρωί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε φάκελο παρακολούθησης, αν δεν είχε ρητή εντολή. Εν αναμονή η κατάθεση του Π. Κοντολέοντος.

Με την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) Γιάννη Ρουμπάτη, συνεδριάζει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε:

  • Ενώπιον της Επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο και δεν το επικαλείται, θα πει ό,τι γνωρίζει.
  • Επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη, η άποψή του είναι ότι το Σύνταγμα και ο νόμος το απαγορεύουν.
  • Ο (εκάστοτε) διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει για όλα τα σημαντικά ζητήματα τον πρωθυπουργό, άλλοτε προφορικά άλλοτε με σημείωμα (σ.σ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για όλα τα μείζονος σημασίας ζητήματα που χειρίστηκε η υπηρεσία).
  • Το ηλεκτρονικό αρχείο της επισύνδεσης καταστρέφεται όταν γεμίσει ο δίσκος, αλλά υπάρχουν πάντα και γραπτές σημειώσεις επί των συνακροάσεων. Επίσης, το γραπτό υλικό καταστρέφεται μετά από δύο χρόνια και όχι σε ένα χρόνο. («Μαθαίνω ότι το υλικό του φακέλου Ανδρουλάκη καταστράφηκε αλλά αυτές οι σημειώσεις από τις συνακροάσεις πρέπει να υπάρχουν», φέρεται να τόνισε).
  • Κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης, αν δεν είχε ρητή εντολή.
  • Ο χώρος που βρίσκονται οι φάκελοι είναι ειδικού χειρισμού και λίγοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν.
  • Για ένα πρόσωπο σαν τον κ. Ανδρουλάκη θα έπρεπε να υπάρχει τόμος πληροφοριών για να δικαιολογεί παρακολούθηση, η ΕΥΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος πολιτικών.
  • Υιοθετεί πλήρως την ανάλυση του Βαγγέλη Βενιζέλου περί μη νομιμότητας της παρακολούθησης βουλευτή ή ευρωβουλευτή. («Την καθιστώ κομμάτι της κατάθεσής μου», επισήμανε).

Για την παρακολούθηση του Στ. Πιτσιόρλα

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να κατέθεσε ότι η έρευνα (από την ΕΥΠ) για τον Στέργιο Πιτσιόρλα άρχισε επειδή διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους (το 1/5 ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμής) σε οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο, δηλαδή προ του 2015, ο κ.Πιτσιόρλας δεν ήταν κρατικός ή κυβερνητικός παράγοντας αλλά είχε εμπλακεί στην υπόθεση ως δικηγόρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης υποστήριξε ότι σε συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα δεν του ανέφερε το όνομα του κ. Πιτσιόρλα αλλά του μίλησε για την παρακολούθηση "τεχνοκράτη" γύρω από την υπόθεση. Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας του έδωσε το πράσινο φως να συνεχίσει την έρευνα, με τη σύσταση αν προκύψουν στοιχεία να τα παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Οταν ο κ.Πιτσιόρλας ορίσθηκε υφυπουργός Οικονομίας η παρακολούθηση τερματίστηκε, ενώ, προφανώς, δεν είχε βρεθεί κάτι μεμπτό εναντίον του.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την εν λόγω διαρροή, ο βουλευτής-μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε πως η υπόθεση είναι γνωστή και έχει αναφερθεί πολλάκις.

Υπενθύμισε επίσης την πρόσκληση-πρόκληση του κ.Τσίπρα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για εκείνη την υπόθεση, της επένδυσης στη Ζάκυνθο, καθώς η τότε κυβέρνηση του δεν έχει να κρύψει τίποτα.

Ρουμπάτης: Διακινείται χαλκευμένη η κατάθεσή μου

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Ρουμπάτης προέβη στην εξής δήλωση:

“Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες άγνωστοι σε εμένα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμένα - δήθεν - αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσής μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλης.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”.

Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα ολες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.

Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, κανένας - ούτε ο τότε Πρωθυπουργός - δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.

Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο.

Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι.

Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα.

Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα”.

Πιτσιόρλας: Αθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης

«Μετά την κατάρρευση των ψευδών δικαιολογιών για την δήθεν έμμεση παρακολούθησή μου την περίοδο που διετέλεσα Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα ο κύριος Ρουμπάτης -σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ-παραδέχτηκε για πρώτη φορά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής την άμεση παρακολούθηση μου και χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Επίσης, ενημερώνει: «Έχω δώσει ήδη εντολή στον δικηγόρο μου να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα μέσα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν όπου πρέπει οι ευθύνες για αυτήν την απίστευτη ιστορία».

Δεν καταστρέφεται υλικό κατά λάθος

Σημειώνεται ότι στη δική του κατάθεση χθες ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Θεμιστοκλής Δραβίλλας, όταν ρωτήθηκε για την καταστροφή του υλικού της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, φέρεται να είπε ότι το δευτερογενές υλικό μίας παρακολούθησης πρέπει να διατηρηθεί για δύο χρόνια.
Επισημαίνοντας μάλιστα ότι η καταστροφή δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v