Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κοστολόγιο ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο Τσίπρα στη ΔΕΘ

«Κράτος ή παρακράτος; Αγία Οικογένεια ή προοδευτική συμμαχία;», το δίλημμα που τέθηκε. Η “δεξαμενή” των 80 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, το κοινωνικό πακέτο και οι δεσμεύσεις. Πίνακας με δαπάνες-έσοδα.

Το κοστολόγιο ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ένα γενναιόδωρο κοινωνικό πακέτο με σημαντικό εισοδηματικό αποτύπωμα και μέτρα ελάφρυνσης από την ενεργειακή κρίση, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ από το Βελλίδειο.

Για πρώτη φορά δε, κατονόμασε αντί να «φωτογραφήσει» την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ (ανάκτηση του 51%) και το πάγωμα της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, στο φόντο των εθνικοποιήσεων που επιχειρούνται σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ενεργειακής καταιγίδας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι το εν λόγω πρόγραμμα που παρουσίασε δεν μπορεί να ενταχθεί στο σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς διαπνέεται από εντελώς διαφορετική λογική: από την ανακατανομή των 33 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου (π.χ, των “πραγματικών υπερκερδών” στο καρτέλ ενέργειας ή των υψηλών μερισμάτων άνω των 50.000) και από την εισοδηματική ενίσχυση που θα μετακυλιστεί στην αγορά μέχρι την έντιμη διαχείρηση καθώς «έχουν χαθεί δισεκατομμύρια από ανίκανες, διεφθαρμένες και ιδεοληπτικές κυβερνήσεις».

Στο «πόθεν» των εσόδων μάλιστα ενέταξε και το ΕΣΠΑ, καθώς, όπως είπε, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης «η συνολική δεξαμενή ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ».

Πλευρές αυτού του προγράμματος - που, στην ουσία, είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία - θα «φωτίσει» ο κ. Τσίπρας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Αυτό, άλλωστε, θα είναι το αντικείμενο των παρεμβάσεων που θα κάνουν το επόμενο διάστημα όλα τα αρμόδια στελέχη του κόμματος, με των οποίων τη συμβολή διαμορφώθηκε η πρόταση διακυβέρνησης.

«Κράτος ή παρακράτος»

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των ημερών, στις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, καθώς και σε όλες τις μείζονος σημασίες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια (με έμφαση σε εργασία/συντάξεις, υγεία, μεσαία “τάξη”/επαγγελματίες, Δικαιοσύνη/κράτος Δικαίου) με διπλό στόχο:

  • Να θέσει το διακύβευμα των εκλογών.
  • Να προκαλέσει τις προοδευτικές δυνάμεις (κυρίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) να επιλέξουν πλευρά.

«Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα. Είναι: Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σ' αυτή τη λογική έθεσε και την πρόσκληση-πρόκληση της απλής αναλογικής, απαντώντας στα περί «τερατογένεσης» που είχε πει ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος σε τυχόν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης, δεν είναι κυβέρνηση αστάθειας. Αντιθέτως: για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας. Η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογένεση, αλλά είναι η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο», αντέτεινε.

Για φυσικό αέριο-ρεύμα

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε πρωτίστως σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που αντιμετωπίζουν με τρόμο τον επερχόμενο χειμώνα. Σ' αυτούς απευθυνόταν η δέσμευση για διατίμηση στην τιμή του φυσικού αερίου, για χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος με ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (και κατάργηση στο αγροτικό πετρέλαιο), για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή 6%.

Επίσης, η κατάργηση των εργασιακών νόμων του κ. Χατζηδάκη, η η “επιστροφή” του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε πρωτεύοντα ρόλο, η δυναμική ενίσχυση του ΕΣΥ και των δημοσίων σχολείων/Πανεπιστημίων, τα έξτρα επιδόματα στις μητέρες, η επιστροφή της 13ης σύνταξης ή η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

«Συγκρούεται το νέο με το παλιό. Οι προοδευτικές δυνάμεις με τις δυνάμεις της βαθιάς συντήρησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες με το παρακράτος. Η δική τους ηθική είναι ο πλούτος και η εξουσία, η δική μας ηθική είναι η ελευθερία και η Δημοκρατία. Γι’ αυτό και οι επόμενες εκλογές θα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Δαπάνες - έσοδα

Προς επεξεργασία των μέτρων, αρμόδια στελέχη παραπέμπουν στα μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογισθούν τα προσδοκώμενα έσοδα από την ανάπτυξη.

Από την πλευρά των δαπανών:

  • Ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ: 340 εκατ.
  • Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δισ./έτος
  • Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο : 160 εκατ./χρόνο
  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: 960 εκατ./χρόνο
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων: 1,3 δισ. για το 2023 με πληθωρισμό 8,9% για το 2022
  • Αναδρομικά στους συνταξιούχους: 2,5 δισ. σε 3 ετήσιες δόσεις: 830 εκατ. για το 2023
  • 13η σύνταξη: 830 εκατ./έτος (καθαρά)
  • Αναπροσαρμογή συντάξεων: 600 εκατ. για το 2023
  • Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο : 223 εκατ. / χρόνο
  • Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για Ελεύθερους Επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους : 160 εκατ./χρόνο
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: 400 εκατ./χρόνο
  • Νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις )- 2 δισ. σε βάθος τετραετίας- 500 εκατ. για το 2023
  • Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκατ. για το 2023
  • Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκατ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ χρηματοδοτούνται από ταμείο ανάκαμψης)
  • Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκατ./χρόνο
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκατ./χρόνο
  • Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες : 90 εκατ./χρόνο
  • Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκατ./χρόνο
  • Στεγαστική πολιτική: επίδομα ενοικίου 255 εκατ./έτος. Η τράπεζα στέγης χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνολο από την πλευρά των δαπανών: 9,35 δισ.

Από την πλευρά των εσόδων:

  • Φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών: 3,69 δισ. παραγωγής ενέργειας (2,2 δισ. το τελευταίο έτος) διύλισης και εμπορίας πετρελαίου (1,6 δισ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών για σύνολο 2022 βασισμένη σε καθαρά υπερκέρδη α’ εξαμήνου 2022)
  • παροχής αερίου (300 εκατ. εκτίμηση καθαρών υπερκερδών τελευταίου έτους)
  • Φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%: 50 εκατ./χρόνο

Εκτίμηση συνόλου από την πλευρά των εσόδων: 3,74 δισ.

Δημοσιονομικό αποτέλεσμα: -5,61 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v