Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η απάντηση στο πρόβλημα, η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ορατός ο κίνδυνος δοκιμασίας της κοινωνικής συνοχής. Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση.

Κινήσεις Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση

Περισσότερο αναγκαία από ποτέ θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης. Ο πρωθυπουργός, με εμφανή την ανησυχία του για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν επαρκούν για την κάλυψη των συνεπειών της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου στα ύψη, δεδομένου ότι η Ευρώπη, όπως υπογράμμισε στην ετήσια συνάντηση ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, «βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ έναν γεωπολιτικό σεισμό».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε κατά τη χθεσινή του παρέμβαση ένα βήμα παραπέρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της φωνής των εκφραστών του λαϊκισμού.

«Αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική “δύναμη πυρός” που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την ευρωπαϊκή “δύναμη πυρός’’ μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώπιον των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και συνέχισε: «Εάν συμβεί αυτό, τότε θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους λαϊκιστές να ενισχυθούν ενόψει του εκλογικού κύκλου του 2024 και θα κάνουμε τη δουλειά μας -να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι είμαστε οι αξιόπιστες δυνάμεις για αλλαγή- πολύ πιο δύσκολη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις προσπάθειες πίεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με ηγέτες άλλων χωρών που τάσσονται επίσης υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ενεργειακό, για άμεσες ενέργειες και γρήγορα αποτελέσματα που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ τη χαρτογράφηση ενός δρόμου «κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης», προκειμένου -όπως είπε- να στηριχθούν οι πολίτες, οι μικρομεσαίες -κυρίως- επιχειρήσεις και οι αγρότες. «Αναφέρομαι σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι πολύ κοντά στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και που σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο από αυτή την έξαρση του εισαγόμενου πληθωρισμού που χτυπά όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», τόνισε.

Περίεργες διαρροές αερίου

Μόνο τυχαία, εξάλλου, δεν ήταν η επιστολή που απέστειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στους Ευρωπαίους επιτρόπους με πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία Ταμείου 80 δισ. ευρώ, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενόψει και του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την προσεχή Παρασκευή και ενώ οι περίεργες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream αύξησαν μέσα σε λίγες ώρες τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 20%.

Η ελληνική πρόταση για ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη -τόσο με αγωγούς όσο και στο LNG- σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική, σε συνδυασμό με έναν συνολικό ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Εμ. Μακρόν, στη Σύνοδο Κορυφής Euromed στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου θα παρίστανται επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ενώ παρόντες θα είναι, εκτός απροόπτου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Την επομένη, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Σόφια, για την επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v