Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΥΣΕΑ με ατζέντα μεταναστευτικό και εξοπλιστικά

Τα σενάρια για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις, στον απόηχο της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης. Συναγερμός από τις αυξημένες ροές του τελευταίου διμήνου σε Έβρο και Αιγαίο. Τα σχέδια για ενίσχυση των ΕΔ.

ΚΥΣΕΑ με ατζέντα μεταναστευτικό και εξοπλιστικά

Στον απόηχο των κλιμακούμενων προκλήσεων της Άγκυρας και με ζητούμενο τις επόμενες κινήσεις της, συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό. Δύο είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας, το μεταναστευτικό και τα εξοπλιστικά, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με όλα τα τελευταία δεδομένα πάνω στο τραπέζι. Στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι θα τοποθετηθούν επί των αρμοδιοτήτων τους.

Για το μεταναστευτικό, στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, δεδομένης της νέας προσπάθειας εργαλειοποίησης του ζητήματος από την Τουρκία, με αποτέλεσμα τους τελευταίους δύο μήνες να παρατηρούνται αυξημένες ροές, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι οι ελληνικές Αρχές που φυλάσσουν τα σύνορά μας αποτρέπουν τις παράνομες εισόδους και ταυτόχρονα σώζουν ανθρώπινες ζωές. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε υβριδική απειλή», τονίζουν κυβερνητικές πηγές και, στη σκιά της πρόσφατης διπλής τραγωδίας με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, διαμηνύουν ότι τα ελληνικά σύνορα δεν θα ξαναϋπάρξουν ξέφραγο αμπέλι, όπως στο παρελθόν.

Ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει και για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περιστατικά όπως αυτό της παρουσίας μεταναστών στη νησίδα Κισσαρίου τον περασμένο Αύγουστο. «Οι μετανάστες δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, αλλά σε τουρκικό επί της νησίδος Κισσαρίου. Ως εκ τούτου, καμία ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να παρέμβει σε αλλοδαπό έδαφος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι «απόλυτα ταυτόσημη με την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 14 Σεπτεμβρίου… Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα απ’ όλους σε αυτά τα ευαίσθητα εθνικά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Περαιτέρω ενίσχυση»

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ήδη έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», είχε προαναγγείλει πως «σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού», με τα σενάρια και τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Άλλωστε, εκκρεμότητες υπάρχουν και δεν αποκλείεται κάποιες εξ αυτών να προωθηθούν προς τακτοποίηση. Ανάμεσά τους, η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» (οψιόν) και για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN, τύπου Belh@rra, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, ενώ άγνωστη είναι η τύχη του προγράμματος των κορβετών.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Πεντάγωνο, όπου ενημέρωσε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Αίγυπτο, με φόντο και την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας με την ονομασία «Μέδουσα 12», που θα λάβει χώρα στην ανατολική Μεσόγειο μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Στόχος της άσκησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δημιουργίας μιας ασπίδας προστασίας στην περιοχή ενάντια στον αναθεωρητισμό, με σαφή τα μηνύματα προς την Άγκυρα.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, άλλωστε, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια που σχετίζονται με τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Κινήσεις λιγότερο ή περισσότερο επιθετικές, ευθείες δράσεις ή ακόμα και προβοκάτσια, ενόψει και της επετείου δημιουργίας του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου, σε έναν περίπου μήνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v