Νέο άνοιγμα στη Λιβύη επιχειρεί η Ελλάδα

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη Δένδια στην βορειοαφρικανική χώρα. Η πρόταση για την οριοθέτηση ΑΟΖ και την κοινή αξιοποίηση κοιτασμάτων. Το έντονο φλερτ Άγκυρας – Τρίπολης και οι κομβικές εκλογές στην Λιβύη.

Νέο άνοιγμα στη Λιβύη επιχειρεί η Ελλάδα

Τον Απρίλιο του 2021, οκτώ μήνες μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα και η Λιβύη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Βάσει του σχεδιασμού, ένα «τρίγωνο σταθερότητας» μεταξύ των τριών χωρών θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, αποτελώντας την απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στις κλιμακούμενες απειλές της Άγκυρας.

Ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει την βορειοαφρικανική χώρα, την έχει χωρίσει στα δύο, οι εκλογές αναβάλλονται διαρκώς και μαζί παρατείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Με αφορμή και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στα δυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς την Λιβύη, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενάμισι χρόνο μετά την προηγούμενη επίσκεψή του. Η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη σημασία στη διατήρηση των καλών σχέσεων με την Τρίπολη, στην οποία προτείνει την κοινή αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ενδεχομένως βρίσκονται ανάμεσά τους.  

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες. (…) Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες «έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία», σημείωσε.

Κατασκευή αγωγών

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δήλωσης του επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης Φαρχάτ μπιν Κάντρα, που υπογράμμισε το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγών σύνδεσης της Λιβύης με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Πλάνο που έρχεται να αμφισβητήσει την παράνομη συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης.

Ο Νίκος Δένδιας έχει προσδιορίσει χρονικά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη που προσβλέπει η Ελλάδα, μόλις προκύψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα, χωρίς πάντως αυτό να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πότε θα συμβεί.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός στην Τρίπολη από τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Menfi. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βεγγάζη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh Issa, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδος στην ανατολική Μεσόγειο, σημαντική θεωρείται η αυριανή επίσκεψη στη χώρα μας του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, ο οποίος θα γίνει δεκτός στο Πεντάγωνο από τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν. Μόνο χθες καταγράφηκαν στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο 104 παραβιάσεις και 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v