Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο σύντροφος της Καϊλή

Συνεργάσιμος στις ανακρίσεις δείχνει ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, φωτίζοντας σκοτεινές διαδρομές του χρήματος. Τι κατέθεσε για Καϊλή και Παντσέρι. Επιπλέον €20.000 βρέθηκαν στο σπίτι του στο Μιλάνο, τι γράφει ο ιταλικός τύπος.

Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο σύντροφος της Καϊλή

Η Ιταλία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς των Βρυξελλών με τεράστιο ενδιαφέρον, λόγω και της ομοιότητας με παλαιότερες υποθέσεις της εσωτερικής της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, o Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην συνεργάτης του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να είναι συνεργάσιμος με τη βελγική Δικαιοσύνη και, σε πολύωρη ανάκρισή του, να επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στη δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, «μπορεί από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».

«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προβληματισμός για το λόμπινγκ 

Το βράδυ της Τρίτης, η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε 20.000 ευρώ από διαμέρισμα του συντρόφου της Εύας Καϊλή έξω από το Μιλάνο. Τη Δευτέρα, είχε γίνει ανάλογη έφοδος σε κατοικία της οικογένειας Παντσέρι, έξω από την ιταλική συμπρωτεύουσα, με κατάσχεση 17.000 ευρώ, εγγράφων και υπολογιστών. Είναι σαφές, βέβαια, ότι σε αυτή τη φάση ο ρόλος των ιταλικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών είναι βοηθητικός. Ο Παντσέρι, τονίζουν οι σχολιαστές, πολιτικά θεωρούταν προσκείμενος στον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

Σε πολιτικό επίπεδο, στην Ιταλία ξεκίνησε ευρύτατη συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το όλο σύστημα του λόμπινγκ και με πιέσεις που ασκούνται από τρίτες χώρες. Το κύριο ερώτημα είναι αν, μετά από όλη αυτή την υπόθεση, πρόκειται όντως να υπάρξουν ουσιαστικοί, πιο δεσμευτικοί και αυστηροί κανόνες.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v