Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ο εκλογικός σχεδιασμός και τα… εμπόδια

«Ναι» στον προγραμματικό λόγο, «όχι» στην τοξικότητα, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου. Οι προτεραιότητες της δεύτερης τετραετίας και οι διασφαλισμένοι πόροι. Τα ψηφοδέλτια και τα πολλαπλά… φίλτρα για τις νέες υποψηφιότητες.

Κυβέρνηση: Ο εκλογικός σχεδιασμός και τα… εμπόδια

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις εκλογές και το Μέγαρο Μαξίμου ξεδιπλώνει τη στρατηγική του με φόντο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και τις διπλές κάλπες, που πιθανόν να χρειαστούν για το σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του περιβάλλοντός του, από τον Απρίλιο και μετά όλες οι ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες είναι ανοικτές, χωρίς πάντως να έχει πει ακόμη και στους συνεργάτες του κάτι πιο συγκεκριμένο. Ανεξαρτήτως τούτου, ο προεκλογικός σχεδιασμός επιβεβαιώθηκε στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη και επικεντρώνεται στον προγραμματικό λόγο και «σε καμία περίπτωση», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, «στην άγονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την τοξικότητα που αυτός εκπέμπει».

Ο δρόμος βέβαια προς την αυτοδυναμία, που στη Νέα Δημοκρατία προσδοκούν ότι θα επαναληφθεί και στη φετινή εκλογική διαδικασία, δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα, καθώς τα εμπόδια που υπάρχουν είναι αρκετά και κάποια εξ αυτών μάλιστα σχετίζονται και με την καθημερινότητα των πολιτών. Οι διαρκείς ανατιμήσεις ακόμα και των βασικών προϊόντων και εσχάτως οι ελλείψεις των φαρμάκων, για παράδειγμα, προκαλούν «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο, που αναζητά πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, αλλά και την καλύτερη δυνατή επικοινωνιακή διαχείριση.  

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η κατάσταση -ιδίως στο θέμα των φαρμάκων- σύντομα θα βελτιωθεί, ενώ εκφράζεται και η βεβαιότητα ότι «οι πολίτες γνωρίζουν πως πρόκειται για εξωγενή προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνεται η κυβέρνηση».

Μέχρι και τη στιγμή της κάλπης, το γενικό πλάνο περιλαμβάνει αφενός την εκτεταμένη προβολή των έως τώρα πεπραγμένων, με στόχο να μην υποβαθμιστούν εν μέσω της προεκλογικής πόλωσης και αφετέρου την ανάπτυξη των επιδιώξεων της επόμενης τετραετίας. Ήδη η προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με τον βασικό στόχο της δεύτερης τετραετίας να είναι (μετά την ανάπτυξη και τη μείωση φόρων) η αύξηση των μισθών, παράλληλα με αναπτυγμένη κοινωνική πολιτική και προτεραιότητες στις υπηρεσίες της Υγείας, τη φτηνή στέγη για τη νεολαία, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την πράσινη ανάπτυξη.

Πόροι και περιφερειακά προγράμματα

Εξόχως σημαντικό στην Κυβέρνηση θεωρούν το γεγονός ότι για το πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας έχουν διασφαλιστεί πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης (RRF), το ΕΣΠΑ και το Ταμείο για Αγροτική Ανάπτυξη, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται και στα περιφερειακά προγράμματα, τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα. «Οι πολίτες, πέραν της κεντρικής πολιτικής γραμμής, αξιολογούν και όσα γίνονται ή δεν γίνονται και σε τοπικό επίπεδο», αναφέρουν σχετικά αρμόδιες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη στις 13 και 14 Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επισκέψεις ευρέως κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών που θα αναλύσουν σε εξειδικευμένες συσκέψεις και σε συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ όσα έχουν γίνει και όσα θα γίνουν στην κάθε περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συνάντηση επί τούτου της τριανδρίας (Παύλος Μαρινάκης, Γιάννης Μπρατάκος και Θανάσης Νέζης) που έχει αναλάβει την εύρεση των κατάλληλων προσώπων – υποψηφίων με τον κ. Μητσοτάκη που θα έχει προφανώς και τον τελικό λόγο. Πάντως, μετά τις πληγές που προκάλεσαν στην γαλάζια παράταξη οι υποθέσεις και απομακρύνσεις των Ανδρέα Πάτση και Θανάση Χειμάρα, η εντολή που έχει δοθεί είναι να υπάρξουν πολλαπλά φίλτρα για την αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να μην υπάρξουν προβληματικές υποψηφιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι στους δυνάμει πολιτευτές αποσαφηνίζεται σε κάθε του πτυχή το πλαίσιο που υπάρχει για σχέσεις των βουλευτών με τον δημόσιο τομέα.

Επίσης, ο προγραμματισμός σε σχέση με τα ψηφοδέλτια είναι να στελεχωθούν από ανθρώπους που στις τοπικές κοινωνίες έχουν αναγνωρισιμότητα και προσφορά. «Δεν πρόκειται να είναι ψηφοδέλτια των celebrities, αλλά της ουσίας», σημειώνει κομματικός παράγοντας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v