Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και το δημοσιονομικό περιθώριο

Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «προεκλογικά φιλοδωρήματα». Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και οι πολιτικοί «Αϊ – Βασίληδες». Γρίφος η συμμετοχή Καραμανλή στα νέα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Κυβέρνηση: Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και το δημοσιονομικό περιθώριο

Με φόντο την οικονομική στήριξη των πιο αδύναμων, αλλά και τη διευκόλυνση και ενίσχυση αρκετών κατηγοριών πολιτών, πορεύεται η Κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές. Συνταξιούχοι, δανειολήπτες, αγρότες, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν τα τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις γι’ αυτούς, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που έρχεται να προστεθεί στις ενισχύσεις του προηγούμενου διαστήματος και θα συμπληρωθεί με το Market Pass, του οποίου η πλατφόρμα χορήγησης θα ανοίξει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά και το «καλάθι του νοικοκυριού», σε πιο εμπλουτισμένη μορφή και προσαρμοσμένο στη Σαρακοστή, όπως θα ανακοινωθεί σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Για «προεκλογικά φιλοδωρήματα» καταγγέλλει η αντιπολίτευση την κυβερνώσα παράταξη, υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γίνονται με καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς, χωρίς να λύνουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση αρνείται την κατηγορία και παραπέμπει στη διαρκή ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Και όλα αυτά, όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, πάντα εντός του επιτρεπτού δημοσιονομικού περιθωρίου, κοστολογημένα μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν νέες δυσάρεστες περιπέτειες για τη χώρα και την οικονομία.   

«Πολιτικοί ‘’Αϊ – Βασίληδες’’ δεν θα γίνουμε ποτέ, υπάρχουν άλλοι που μπορούν να το κάνουν καλύτερα από εμάς. Έχουμε ευαισθησία, βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά προχωρούμε όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις και οι αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το επιπλέον ποσό που δίδεται με βάση και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης εξασφαλίστηκε από τον δημοσιονομικό χώρο που προέκυψε από τη «συνετή πολιτική που εφαρμόστηκε το προηγούμενο έτος και συνεχίζει να εφαρμόζεται και φέτος».

Μεγαλύτερη ανάγκη

Η φιλοσοφία και η ρητορική στην οποία επενδύουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος εξασφαλίζεται, θα επιστρέφεται στην κοινωνία και μάλιστα στοχευμένα, πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για «παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο», κάνουν λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου και διαπιστώνουν «αμηχανία» στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η δυσκολία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς -με δεδομένη την απόφαση αποχής από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες- δεν πρόκειται να υπερψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα που έρχονται στη Βουλή. «Ας απολογηθεί στους πολίτες», σημειώνει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποδίδει τη στρατηγική πόλωσης του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του «να συσπειρώσει το κοινό του μήπως και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του ’19. Όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά», όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη.

Την ίδια ώρα, σχεδόν έτοιμα είναι τα γαλάζια ψηφοδέλτια που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Πολύ συζήτηση έχει γίνει για το πολιτικό μέλλον του Κώστα Καραμανλή και το αν θα κατέβει ξανά υποψήφιος ή όχι. Από το περιβάλλον του διαμηνύουν ότι ακόμα τελική απόφαση δεν έχει λάβει ο πρώην πρωθυπουργός, κάτι που θα γίνει άμεσα. Προφανώς θα υπάρξει -αν δεν έχει ήδη υπάρξει- επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα, για το οποίο ερωτήθηκε πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, αυτό αφορά τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού και είναι κάτι που θα συζητήσουν οι δύο άνδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v