Πώς διαβάζουν στην Κυβέρνηση την απόσυρση Καραμανλή

Γιατί αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Τι σηματοδοτεί η αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η βεβαιότητα για την εκλογική νίκη και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Πώς διαβάζουν στην Κυβέρνηση την απόσυρση Καραμανλή

Μπορεί η χθεσινή απόφαση του Κώστα Καραμανλή για ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής του πορείας να μην αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου και τους καλά γνωρίζοντες εντός της ΝΔ, ωστόσο από μόνη της αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο ήδη ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Ύστερα από σχεδόν 34 ολόκληρα χρόνια στα έδρανα της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός κλείνει ένα κεφάλαιο της προσωπικής του μακράς πολιτικής ιστορίας, ανακοινώνοντας με γραπτή δήλωσή του -68 λέξεων- τη βούλησή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ήταν μια απόφαση που δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, ωστόσο την επεξεργαζόταν εδώ και καιρό και περίμενε μέχρι να βρει την πλέον κατάλληλη στιγμή για να την πραγματοποιήσει. Και αυτή η στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η παρούσα, «με την παράταξη ισχυρή και την εκλογική νίκη σίγουρη», όπως -σύμφωνα με διαρροές- είπε στο προχθεσινό τηλεφώνημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανέκαθεν, άλλωστε, ο κ. Καραμανλής υποστήριζε ότι οι πολιτικοί οφείλουν να αντιλαμβάνονται τον χρόνο της αποχώρησής τους από την κεντρική πολιτική σκηνή, μολονότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι τέλους αφορούν συνολικά την πολιτική ή μόνο τη Βουλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, άρχισαν να κυκλοφορούν εκ νέου τα σενάρια περί Προεδρίας της Δημοκρατίας, χωρίς πάντως κανείς αυτή τη στιγμή να μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε σε μια στιγμή που η σχέση του πρώην πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Κατά καιρούς, ο κ. Καραμανλής φέρεται να εξέφραζε σε συνομιλητές του τον προβληματισμό του για πρόσωπα και καταστάσεις εντός της κυβέρνησης, ωστόσο το αποκορύφωμα ήταν το θέμα των υποκλοπών και η δημόσια διαφωνία του από την επίσημη γραμμή.

Πάντα ενωτικά

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν τα παραπάνω η αιτία της χθεσινής απόφασής του και ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής λειτουργεί πάντα ενωτικά και επ’ ουδενί επιχειρεί να αμφισβητήσει την εκάστοτε ηγεσία. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και τώρα, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει ενεργό συμμετοχή στην εκλογική μάχη. Έτσι, αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση -μάλλον με προεκλογική ομιλία- στην εκλογική του περιφέρεια, Θεσσαλονίκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς δεν θεωρούν ότι η ανακοίνωση της αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή θα πλήξει το κόμμα, δεδομένης της πρόθεσής του να συμβάλει στην προσπάθεια για ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης. Παραπέμπουν δε και στη χθεσινή δήλωσή του, η οποία -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- «ήταν ξεκάθαρη, χωρίς θολά σημεία και αιχμές, με δέσμευση για στήριξη τόσο της κυβέρνησης όσο και της παράταξης». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν βγουν στη δημοσιότητα οι χθεσινές δηλώσεις, αρχικά του κ. Καραμανλή και στη συνέχεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε η σχετική συνεννόηση των γραφείων τους για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετέβη στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού για τις λεπτομέρειες.

Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του επεφύλασσε τα θερμότερα λόγια για τον κ. Καραμανλή, στον οποίο αναφέρθηκε και πάλι κατά την απογευματινή ομιλία του στο Περιστέρι: «Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από όταν ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή το 2003 και η πρώτη μου εμφάνιση ήταν σε συγκέντρωση του Κώστα Καραμανλή στο Αιγάλεω», τόνισε χαρακτηριστικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v