Κρίσιμη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ για Πολάκη, τι μπαίνει στο ζύγι

Σε Εκτελεστικό Γραφείο και Επιτροπή Δεοντολογίας οι αποφάσεις. Η «πλατφόρμα» του βουλευτή για το «αλλιώς της δεύτερης φοράς», η ρήξη και τα σενάρια για το μέλλον του. Ερωτήματα από Παπαδημούλη-Κατρούγκαλο για το εάν πρέπει να διαγραφεί.

Κρίσιμη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ για Πολάκη, τι μπαίνει στο ζύγι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η οργανωτική διαχείριση της «κρίσης Πολάκη» που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Το απόγευμα (5 μ.μ.) συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο θα παραπέμψει τον Παύλο Πολάκη στη 15μελή Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.

Μένει να φανεί εάν η απόφαση της εν λόγω Επιτροπής θα είναι ομόφωνη (αν και τυπικά απαιτείται πλειοψηφία 2/3), καθώς υπάρχουν μέλη της που θα προτιμούσαν μια αυστηρή ποινή αλλά όχι διαγραφή. Όλοι ωστόσο συμφωνούν στην εκτίμηση ότι εφόσον ο κ. Πολάκης τεθεί και επισήμως εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος, το «διαζύγιο» θα αποτελεί μονόδρομο και για τον ίδιο.

Στο ερώτημα «γιατί έφτασαν τα πράγματα εδώ», η απάντηση που δίνουν αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου είναι κοφτή: διότι αμφισβήτησε, πάλι, δημοσίως, την κεντρική πολιτική γραμμή και τον Αλέξη Τσίπρα για το πώς θα κινηθεί θεσμικά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι ενώ ο κ. Τσίπρας, μέσω της συνέντευξης στο «Πρώτο Θέμα» το Σάββατο, τόνιζε ότι «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» αλλά «εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού», ο κ. Πολάκης, λίγες ώρες αργότερα, παρουσίασε δική του πλατφόρμα με την επίμαχη ανάρτηση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

«Στην ουσία, αυτό που είπε, είναι ‘εγώ θα σας πω πώς θα είναι η δεύτερη φορά’, παρουσιάζοντας προσωπικές του απόψεις, π.χ. για το μέλλον των δικαστών, που δεν περιέχονται στις κομματικές θέσεις», λένε χαρακτηριστικά. Δεδομένου, δε, ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα, που εκδηλώθηκε η μεγάλη κόντρα για το ψηφοδέλτιο Χανίων με τη δημόσια απειλή από τον κ. Πολάκη («ή θα είναι υποψήφιος και ο Χαιρετάκης ή δεν θα είμαι ούτε εγώ»), το σκοινί που τον ένωνε με την ηγεσία του κόμματος έγινε «λεπτή κλωστή», τα περιθώρια να μη σπάσει ούτε αυτή εξέλιπαν.

Σενάρια για το επόμενο βήμα

Το έτερο ερώτημα, «τι θα κάνει τώρα ο Πολάκης;», προβάλλεται έντονα, ενώ δίπλα στην εκδοχή περί δικής του «ηρωικής εξόδου» αρχίζουν να εμφανίζονται σενάρια ακόμα και συνεργασίας του με σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κατηγορώντας, ουσιαστικά, τον συστημικό ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνοντας τον κ. Πολάκη όχι για όσα είπε αλλά γι' αυτά που δεν είπε) τροφοδότησε τέτοιου είδους σενάρια.

Οι ελάχιστοι που συνομιλούν αυτές τις ώρες μαζί του τα αποκαλούν «μη βάσιμα», ενώ ο ίδιος απέφυγε κάθε υπονοούμενο για το άμεσο πολιτικό μέλλον του. Αντιθέτως, υπογράφοντας ως ΠΡΩΗΝ τομεάρχης Διαφάνειας, έδωσε μέσω των social media νέα στοιχεία για τη Σοφία Νικολάου, η οποία παραμένει υποψήφια βουλευτής της ΝΔ.

Μάλιστα, τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης (που με απόφαση Τσίπρα τον διαδέχθηκε στη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας) όσο και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέσθηκαν τις νέες αποκαλύψεις για να θέσουν εκ νέου θέμα παραμονής της κ. Νικολάου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

«Αντάρα» και ερωτήματα για διαγραφή

Το κλίμα στον κόσμο που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ. Η «αντάρα» στη βάση δεν λέει να κοπάσει και αφορά αφενός αυτή καθεαυτή την εξέλιξη όσο και τη χρονική στιγμή, δηλαδή ότι ο βουλευτής που ταυτίσθηκε με τις αποκαλύψεις σκανδάλων και την αντιδεξιά (οξύτατη) ρητορική, βλέπει την πόρτα εξόδου στο παρά ένα των εκλογών.

Σιγά σιγά όμως τεκμηριώνεται στη δημόσια αντιπαράθεση και το τεράστιο «αλλά» που αφορά στη στάση του, καθώς «δεν μπορούν όλα να δικαιολογούνται από τον αψύ χαρακτήρα», όπως σημειώνουν πολιτικοί φίλοι του βουλευτή.

Σε επίπεδο στελεχών, πλην του Δημήτρη Παπαδημούλη που δήλωσε ότι ενόψει της εκλογικής μάχης δεν περισσεύει κανείς, κανένας άλλος από την εσωκομματική ομάδα «Ομπρέλα» δεν υποστήριξε την παραμονή του κ. Πολάκη -είτε στο ψηφοδέλτιο Χανίων είτε στο κόμμα.

Προβληματισμό εξέφρασε αρχικά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος (που ανήκει στη μεγάλη πλειοψηφία των προεδρικών): «ό,τι και να πιστεύουμε, δεν μπορούμε να θέτουμε μια προσωπική ατζέντα αντί για τη συνολική που θέτει το κόμμα μας και δεν μπορεί να τη θέτουμε και με τον τρόπο που μπήκε. Νομίζω επομένως ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Παύλο (σ.σ.: Πολάκη) είναι σωστή. Αντιλαμβάνομαι από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα», δήλωσε.

Επισήμανε, δε, ότι έχει εμπιστοσύνη στην απόφαση που θα πάρει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v