Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και πρωθυπουργό βγάζει η κάλπη, όχι τα «κέντρα»

«Δεν μας αφορά η μοιρασιά ρόλων και θώκων, αλλά ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν μπορεί να είναι… kinder έκπληξη. Στην πορεία προς την κάλπη θα διαφανούν θέσεις και προτιμήσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και πρωθυπουργό βγάζει η κάλπη, όχι τα «κέντρα»

Η Κουμουνδουρου δεν ενεπλάκη στον καβγά που ξέσπασε ανάμεσα στο Μαξίμου και στον Νίκο Ανδρουλάκη για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αυτό διότι θεωρεί πως, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο στόχος είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας («όχι γενικώς…») από την κάλπη της απλής αναλογικής, ενώ οι θέσεις του κόμματος έγιναν συγκεκριμένες τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τις παρουσίασε στη ΔΕΘ:

  • Η κάλπη πρέπει να βγάλει κυβέρνηση των νικητών, δηλαδή ούτε μειοψηφίας (με ψήφο ανοχής) ούτε αθροίσματος ποσοστών κομμάτων που δεν θα περιλαμβάνουν το πρώτο κόμμα. Κι αυτό διότι, σε ακραία περίπτωση, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα (αν και τα δύο μαζί συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 47%), ωστόσο για να έχει ισχύ και δυναμική μια κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να είναι κορμός της το κόμμα που θα βγει πρώτο από την κάλπη. Δηλαδή, εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το πρόσωπο του πρωθυπουργού «θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες και όχι κέντρα και παράκεντρα». Το σκεπτικό είναι ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν κόμμα για να κυβερνήσει και τον επικεφαλής του για την πρωθυπουργία. Οι προεκλογικές συμφωνίες για κυβερνητικές συμπράξεις και πρόσωπα αφορούν εκλογικά συστήματα άλλων χωρών και, σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο του πρωθυπουργού «δεν μπορεί να είναι… kinder έκπληξη», που θα γίνει γνωστό μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Με βάση τα παραπάνω, αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνει δεκτός ο όρος του κ. Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας.

Δείγμα προθέσεων και διαφωνιών αναμένεται να δώσει αύριο το απόγευμα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, καθώς θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου (27-28 Μαρτίου) με τίτλο «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι-Προτεραιότητες-Πολιτικές», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η συνέντευξη του κ.Τσίπρα μπήκε εμβόλιμα, καθώς το πρόγραμμα τροποποιήθηκε προχθές.

«Όχι στον Μητσοτάκη, ναι στους υπουργούς του;»

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μιλά προγραμματική σύγκλιση, δηλαδή για συμφωνία πάνω σε κυβερνητικά προγράμματα, και όχι για μοιρασιά ρόλων και θώκων.

Σε αυτή τη βάση, εκτιμούν πως όσο πλησιάζουμε στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών τόσο θα πιέζεται η Χ. Τρικούπη να παίρνει θέσεις πάνω στα κρίσιμα ζητήματα (οικονομίας, ανάπτυξης, εργασίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού κ.ά.), από τις οποίες θα απαντάται, αντικειμενικά, το ερώτημα «με ποιο κόμμα μπορεί και θέλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί κυβερνητικά».

Θεωρούν δε αδιανόητη την αποφυγή αυτής της συζήτησης και την επικέντρωση της προεκλογικής κόντρας στο εάν θα αναλάβει πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ή κάποιος άλλος πολιτικός παράγοντας. Όπως, εν προκειμένω, ο συνταγματολόγος (και συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη) Νίκος Αλιβιζάτος ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ωρών, παρότι ο ίδιος φέρεται να διαμηνύει πως θεωρεί ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που άνοιξε για κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δηλώνει ενδιαφερόμενος.

Το πρέσινγκ στη Χ. Τρικούπη για τις τυχόν προγραμματικές συγκλίσεις που θα μπορούσε να πετύχει με το σημερινό κυβερνών κόμμα είναι ήδη πιεστικό και θα ενταθεί. Κι αυτό διότι ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για συνεργασία με το πρώτο κόμμα χωρίς, αυτή τη φορά, να θέσει πρόσημο, καθώς αντικατέστησε τη μέχρι τώρα ρητορική περί σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος με τον ασαφή όρο «πρόγραμμα προοδευτικού ρεαλισμού».

«Αναρωτιέμαι πώς μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με τη ΝΔ, από τη στιγμή που ο ίδιος κινείται στον προοδευτικό χώρο, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ιδιωτικοποιεί ό,τι μπορεί, μέχρι και το νερό που πίνουμε, κάνει τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλα, αφήνει τα funds να πλειστηριάζουν τα σπίτια του κόσμου και ταυτόχρονα δεν ξέρει τίποτα – ούτε για τις παρακολουθήσεις ούτε για τους Πάτσηδες ούτε για τον κ. Παπαθανάση ούτε για την κατάσταση των σιδηροδρόμων», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.

Άλλες πηγές θέτουν και ένα επιπλέον ερώτημα: «Ο κ. Ανδρουλάκης περιορίζει το βέτο του στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, υπονοώντας ότι δεν θα έχει πρόβλημα να είναι υπουργοί οι Βορίδης, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Κεραμέως ή Πλεύρης;”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v