Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα με δείτε στην επόμενη Βουλή

«Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα με θέλουν για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής», αλλά «αν ήθελα, θα το διεκδικούσα ευθέως». Καταστρατήγηση του Συντάγματος η άρνηση της ΝΔ να συζητήσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα με δείτε στην επόμενη Βουλή

Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, συμφωνεί με την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν πιστεύει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων, που θα συμφωνούσαν να συνεργαστούν, θα του προτείνουν να είναι πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, αλλά εάν το κάνουν και του το ζητήσουν, «θα διευκόλυνα τα κόμματα και τη χώρα».

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε αργά χθες τη νύχτα (στο Mega).

Από το πρώτο κιόλας λεπτό ξεκαθάρισε ότι «δεν θα με δείτε στην επόμενη Βουλή», προσθέτοντας: «Με το ΠΑΣΟΚ με ενώνουν βιωματικοί, αξιακοί και προσωπικοί δεσμοί αλλά δεν είμαι ενεργός στην εκλογική μάχη». Επανέλαβε άλλωστε ότι κινείται «στη σφαίρα της μεταπολιτικής και μιλώ μόνο για το εθνικό συμφέρον».

Υπεραμυνόμενος των κυβερνήσεων συνεργασίας, υπενθύμισε ότι το πρώτο εγχείρημα (μεταπολιτευτικά) το έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και, αρχικώς, ΔΗΜΑΡ) το 2012 για τις μάχες που έδωσε.

Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε «κωμωδία παρεξηγήσεων» την άρνηση της ΝΔ να συζητήσει για κυβέρνηση συνεργασίας και να προαναγγείλει δεύτερες και τρίτες εκλογές, μέχρι να πετύχει αυτοδυναμία.

Αυτή τη θέση, μάλιστα, τη χαρακτήρισε και «καταστρατήγηση του Συντάγματος», το οποίο, μέσω του άρθρου 37, προβλέπει διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης με διερευνητικές εντολές. «Δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό ούτε σύγχρονο το δίλημμα ‘αυτοδυναμία ή νέες εκλογές’, διότι η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι συνεργασίας», είπε.

«Τον ρωτήσατε αν θέλει;»

Στον αντίποδα έθεσε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, διότι, όπως είπε, θέτει τα θεμελιώδη ζητήματα που οι άλλοι παρακάμπτουν: ότι το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, να συνεργαστεί «κατ' αρχάς και κατ' αρχήν» με το πρώτο κόμμα και να τηρήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Επισήμανε μάλιστα ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι «εντολοδόχος πρωθυπουργός», όταν λάβει την τρίτη εντολή και ορθώς θέτει ως βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Πέταξε δε, «καρφί» για τον σημερινό πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπου θα πρέπει να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα και σε μοντέλο διακυβέρνησης; Τον ρωτήσατε αν θέλει;».

Στο σημείο αυτό, ερωτηθείς επιμόνως για το εάν ο ίδιος θα δεχόταν να αναλάβει πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε «κολακευμένος» που τα σενάρια περιλαμβάνουν το όνομά του, αλλά σημείωσε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα προτιμούσαν ένα πρόσωπο «υπό άμεσο και εύκολο στόχο». Για να ρωτήσει με νόημα: «Πιστεύετε ότι θα θέλουν πρόσωπο με τα δικά μου χαρακτηριστικά;».

Αφού επανέλαβε πως «εάν ήθελε να είναι πρωθυπουργός, θα το διεκδικούσε ευθέως και όχι μέσω αντιπροσώπων», απάντησε τελικά: «Αν μου το έλεγαν, θα διευκόλυνα τα κόμματα και τη χώρα», παραπέμποντας στα χαρακτηριστικά που είχε θέσει προηγουμένως.

Δεν παραγράφονται οι υποκλοπές

Τη δυσκολία του μετεκλογικού σεναρίου για κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τη «φωτογράφισε», πάντως, με τη θέση ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών. (Σημειώνεται ότι την εν λόγω πρόταση, που κατέθεσε δημοσίως ο κ. Ανδρουλάκης προ ημερών, υποδέχθηκαν αρνητικά κυβερνητικοί παράγοντες, με το επιχείρημα ότι το θέμα διερευνήθηκε από την παρούσα Βουλή).

Ο κ. Βενιζέλος πάντως προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω στο θέμα αυτό, εξηγώντας ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω εκλογών. «Οι διπλές εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στις υποκλοπές», είπε, εξηγώντας ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν επηρεάζεται η παραγραφή από τον λεγόμενο «πολιτικό χρόνο».

Αφού διευκρίνισε, επιπλέον, ότι «το θέμα των υποκλοπών είναι ανοικτό ποινικά», το χαρακτήρισε «πληγή για την ελληνική και την ευρωπαϊκή δημοκρατία». Για να προσθέσει: «Όταν έχεις κοινή λίστα στόχων από την ΕΥΠ και το Predator, έχεις και συντονισμό».

Παρότι η αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα ήταν περιορισμένη, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε αρνητικά στο πρώτο εξάμηνο του 2015, τόνισε ότι δέχθηκε επιθέσεις και «προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα μέσα από την υπόθεση της Novartis που δεν είχα καμία σχέση», για να καταλήξει: «Θέλω όμως να διαφυλάξω για τη χώρα τη δυνατότητα να διαλέγονται τα κόμματα και να πετυχαίνουν συναινέσεις».

Δεν με εξέπληξε η επιλογή του κ. Κανελλόπουλου

Όπως αναμενόταν… έσφαξε με το βαμβάκι τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α.Π. Κανελλόπουλο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής του «κόμματος Κασιδιάρη».

Αφού επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «εισηγήθηκα άλλα πρόσωπα για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», την οποία ήθελε και ο κ. Κανελλόπουλος, πρόσθεσε με νόημα, «θα ήταν πολυτέλεια εάν έλεγα ότι με εξέπληξε η επιλογή του», δηλαδή να τεθεί επικεφαλής του «κόμματος Κασιδιάρη».

Και ανέδειξε τη μεγάλη ευθύνη του Αρείου Πάγου στην απόφαση που θα πάρει για το εάν το εν λόγω κόμμα θα πάρει άδεια συμμετοχής στις εκλογές, διότι «όλα τελούν και υπό ευρωπαϊκό έλεγχο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v