Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Είμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα

Προϋπόθεση να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Ανακοίνωσε αύξηση 8% για τα αναπηρικά επιδόματα. Την πρόοδο της Ελλάδας αναγνώρισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μητσοτάκης: Είμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα

«Επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές», θύμισε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του για την ελληνική οικονομία.

«Πράγματι, σε λιγότερο από 45 μήνες και μάλιστα μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, η χώρα κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον, κατάφερε να κάνει άλματα για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Τίποτα σήμερα δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής κρίσης», συνέχισε. «Το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μια νέα αρχή. Εχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητα, τις εξαγωγές και έχουμε βελτιώσει τα εισοδήματα. Το ΑΕΠ επανέρχεται φέτος στα επίπεδα του 2010. 

Η πολιτική μας είναι αναπτυξιακή αλλά και κοινωνικά δίκαιη, γιατί αντιμετωπίζει ανισότητες. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε τρεις φορές και έφτασε τα 780 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια μόνιμες αυξήσεις και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας είδαν την πολιτεία δίπλα τους σε κάθε δυσκολία.

Αυτά δεν συνέβησαν εν κενώ, αλλά ενώ η χώρα αντιμετώπιζε πανδημία, την υβριδική επίθεση μεταναστών, την ενεργειακή κρίση και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας. Οι λύσεις που έπρεπε να βρούμε δεν ήταν ούτε προφανείς ούτε εύκολες. Κάναμε δύσκολες επιλογές αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει.

Η Ελλάδα, εφόσον προκύψει από τις εκλογές ισχυρή κυβέρνηση, θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θα συνεχίσουμε τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ηδη μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός περιορίζεται, έχουμε δει τα χειρότερα».

«Το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα είναι πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου», δήλωσε ο πρωθυπουργός (σ.σ. όπως είπε, θα είναι πιο συντηρητικός από τον Χρ. Σταϊκούρα, που λίγο πριν μίλησε για μηδενισμό ελλείμματος) «και έχω δεσμευτεί ότι η χώρα θα παραγάγει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα πλεόνασμα όμως που θα έρθει από την ανάπτυξη».

Νέα παροχή

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα ακόμα μέτρο, το τελευταίο όπως είπε της παρούσας κυβέρνησης. «Ξέροντας, λοιπόν, ότι ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος του πληθωρισμού, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι΄ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας, έτσι 188.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας», σημείωσε.

Σημασία έχει, όπως είπε, «να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που πρεσβεύουμε: η ανάπτυξη να διευρύνει τον δημόσιο πλούτο. Και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση. Σε καλύτερες αμοιβές. Και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Ένας δίκαιος συνδυασμός, δηλαδή, συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας».

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την «εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος» κατά την τελευταία τετραετία και διεμήνυσε ότι «όλες οι τράπεζες είναι απόλυτα θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις».

Η χώρα μας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «δεν είναι πια πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μέσα σε 4 χρόνια η Ελλάδα από το κακό παιδί της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε ένα καλό παράδειγμα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο σύμφωνο σταθερότητας: «Είναι σαφές ότι στη σημερινή συγκυρία οι παλιοί κανόνες είναι αναποτελεσματικοί. Πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα της κρίσης. Έχει αποδειχθεί -και στην περίπτωση της χώρας μας- ότι η μείωση του χρέους μπορεί να συνδυάζεται με μεταρρυθμίσεις που φέρουν ανάπτυξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των επικείμενων εκλογών, ανέφερε: «Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τη μετάβαση από το λαϊκισμό στον ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν. Αντιμετωπίζοντας, όχι ως απολογισμό, αλλά ως σταθμό μιας συναρπαστικής διαδρομής που μέσα από δυσκολίες μπορεί να επιφυλάξει πολλές ακόμα επιτυχίες για τη χώρα και τους πολίτες της. Ορόσημο είναι η 21η Μαΐου, που οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει, σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Paschal Donohoe: Αναγνωρίζω δημόσια την πρόοδο της Ελλάδας

«Θέλω δημόσια να αναγνωρίσω την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, παρά τις πολλές προκλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Paschal Donohoe, μιλώντας στην εκδήλωση.

Ο Χρ. Σταϊκούρας απολαμβάνει σεβασμού στο Eurogroup, σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα εξασφαλίσει πολύ γρήγορα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει. Η Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία, υπέφεραν στη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά βγήκαν από αυτή και τώρα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά, υπεραποδίδουν έναντι της Ευρώπης.

Εγιναν θυσίες, αλλά αυτές οι θυσίες τώρα αποδίδουν», συνέχισε. «Η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 5,9% πέρυσι, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και αναμένει φέτος περαιτέρω επέκταση 2,3% του ΑΕΠ».

Χαρακτήρισε σημαντικό το να έχει η οικονομία πρωτογενές πλεόνασμα καθώς σηματοδοτεί την αρχή ενός «ενάρετου κύκλου», ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για φθηνότερο δανεισμό. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο βιώσιμες επενδύσεις στο μέλλον.

Ως πολιτικός σημείωσε ότι πάντα οι εκλογές είναι μια πρόκληση. Όμως όταν υπάρξει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, θα έχει ένα πιο υγιές οικονομικό πεδίο από κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό. Και αυτό χάρη στη δουλειά που έχει προηγηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v