Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κόντρα για τα φορολογικά κινητοποίησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πώς οι επιθέσεις της ΝΔ για το φορολογικό κινητοποίησαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου και της Χ. Τρικούπη. Θετική η εικόνα για τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, στα «δοκιμασμένα» στράφηκε το ΠΑΣΟΚ.

Η κόντρα για τα φορολογικά κινητοποίησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Έστω και… κατά λάθος, η ΝΔ άνοιξε το καπάκι της ουσιαστικής συζήτησης για το φορολογικό, δίνοντας “πάσα” στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ να της επιστρέψουν τα περί “ψεμάτων” ή “κρυφής ατζέντας”.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει σε στελέχη και των δύο κομμάτων, παραπέμποντας στην επίθεση της “γαλάζιας μηχανής προπαγάνδας” εναντίον τους με αφορμή είτε φραστικά λάθη (“θα αυξήσουμε τους φόρους” αντί “θα μειώσουμε” της Ελένης Χρονοπούλου από το ΠΑΣΟΚ), είτε προβολή της θέσης για έκτακτη φορολόγηση στις μεγάλες εταιρείες της ενέργειας (του ΣΥΡΙΖΑ), είτε για την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα (και των δύο μαζί).

Σε άλλες εποχές, η ταύτιση θέσεων σε μείζονος σημασίας ζητήματα θα αποτελούσε βάση συζήτησης για κοινή δράση, ωστόσο σε αυτή τη στιγμή, και μετά το ναυάγιο της περίφημης προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα αποδεικνύεται υπεράνω όλων: ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει στο τιμόνι των προοδευτικών δυνάμεων και να αποδείξει ότι δεν ήταν “μία αριστερή παρένθεση που έκλεισε άδοξα”, ενώ ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ξεπεράσει ή να αγγίξει τη θέση του δεύτερου κόμματος και να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία τους με την απλή αναλογική και την έχασαν διότι ο καθένας κοίταξε το χωραφάκι του”, είπε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τη Χαλκίδα, κόβοντας κάθε συζήτηση για συντονισμό απέναντι στην “πανίσχυρη μηχανή προπαγάνδας” της ΝΔ.

Χωρίς να ανοίγουν μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, όλα τα στελέχη και ο κ. Τσίπρας αναδεικνύουν τη σημασία της μαχητικής αντιπολίτευσης έναντι μίας “επιδερμικής” αντιπαράθεσης που θα αποτελεί επανάληψη του γνωστού δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναμενόταν, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στα μείζονα προβλήματα της αισχροκέρδειας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος υπέρ “ημετέρων”, απαντώντας είτε κοφτά είτε μέσω ερωτημάτων στη διαστρέβλωση των θέσεων του από το “γαλάζιο” επιτελείο. “Μας λένε ότι εμείς θα φορολογήσουμε τα διυλιστήρια και τις εταιρείες ενέργειας. Θέλω να σας ρωτήσω: έχει κάποιος από εσάς διυλιστήριο; Έχει κανένας από εσάς εταιρεία ενέργειας και φοβάστε μήπως σας φορολογήσουμε; Αυτοί που φοβούνται ότι θα τους φορολογήσουμε δικαίως φοβούνται”, τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τσίπρας.

Όλα τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες παρεμβάσεις τους αναδεικνύουν τα σημεία που “κρύφτηκαν” κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, καθώς το τότε Μαξίμου κατάφερε να κρατήσει την ατζέντα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις “Δήμητρες” του κ. Βαρουφάκη κ.α., πατώντας στο στρατηγικό λάθος του κόμματος να επιμείνει μέχρι τέλους στην κυβέρνηση με απλή αναλογική.

“Χάσαμε στο κυβερνητικό σχήμα, τώρα θα αναδείξουμε το πρόγραμμα μας και θα πείσουμε για την αξία μίας πανίσχυρης αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίας αδύναμης, αντί παντοδύναμης, κυβέρνησης”, λένε. Παραδεχόμενοι ότι ο στόχος για “ανατροπή των συσχετισμών” δεν μπορεί να επιτευχθεί στις περίπου είκοσι ημέρες που απομένουν μέχρι τις νέες κάλπες.

Παρά ταύτα, προκάλεσαν θετική εντύπωση τα νέα πρόσωπα που “βγήκαν μπροστά” ως μέλη της (επίσης νέας) Εκλογικής Επιτροπής, με τον επικεφαλής της, εργατολόγο, Διονύση Τεμπονέρα να γίνεται …trend στα social media (παρουσία, γνώση, λόγος), αλλά και τον 40χρονο επιχειρηματία από τις ΗΠΑ Στέφανο Κασσελάκη να ξεχωρίζει για την παρουσία του, έχοντας και την εμπειρία από τη συμμετοχή του στο επιτελείο το Τζο Μπάιντεν στο παρελθόν.

Το ερώτημα “πού τους έκρυβε ο Τσίπρας τόσο καιρό” αποτελεί πάγιο ερώτημα και… μήνυμα για το μέλλον.

«Εσείς πού ανήκετε;»

Με αφορμή την “γαλάζια” επίθεση για την φορολόγηση των μερισμάτων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν στοιχεία και καλούν τους πολίτες να αναλογιστούν “ποιο είναι το δικό τους συμφέρον”. Όπως:

  • Μέρισμα 50.000 ευρώ παίρνει αυτός που έχει μετοχές αξίας 800.000 ευρώ. Με βάση τους συντελεστές της ΝΔ φορολογείται με 2.000 ενώ ένα φυσικό πρόσωπο, με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, φορολογείται στο τριπλάσιο. “Εσείς πού ανήκετε;”, η ερώτηση.
  • Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις στις τράπεζες, αναφέρεται ότι το 72,5% των καταθέσεων είναι καταθέσεις μέχρι 1.000 ευρώ, δηλαδή της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, που φτάνει αθροιστικά στα 2,6 δισ. ευρώ. Το 0,7% των καταθέσεων είναι πάνω από 100.000 ευρώ και φτάνει αθροιστικά στα 81 δισ. ευρώ. “Εσείς πού ανήκετε;”, πάλι.

Η μάχη της περιφέρειας

Από την μεθεπόμενη των εκλογών όλα τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν… μετακομίσει στην περιφέρεια. Κυρίως στις περιοχές που κατέγραψε μεγάλες απώλειες το κόμμα σε σχέση με το 2019, όπου τα κλιμάκια με τις εκεί Νομαρχιακές οργανώνουν την επικοινωνιακή εξόρμηση στις τοπικές κοινωνίες.

Η έμφαση δίνεται στην Δυτική Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, στην Εύβοια και στην Κρήτη, ενώ για το Λεκανοπέδιο υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, όπως φάνηκε από την πρεμιέρα της νέας προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τσίπρα (Αιγάλεω, Νίκαια, Χαϊδάρι, Αγ.Ανάργυροι). Εκτιμήσεις για “επιστροφές” ψηφοφόρων δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά ως προς το ότι δεν καταγράφονται νέες απώλειες κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις λίστες υποψηφίων που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και όλα τα κόμματα) μέχρι αύριο στον Άρειο Πάγο. Ο κ. Τσίπρας, παρά τις εισηγήσεις που δέχθηκε να αλλάξει είτε πρόσωπα, είτε τη σειρά εκλογής, φαίνεται ότι θα τηρήσει τον άγραφο νόμο να διατηρηθεί η σειρά με βάση τους σταυρούς προτίμησης που έλαβαν οι υποψήφιοι στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΠΑΣΟΚ: Αμηχανία και ανασύνταξη μετά τη «γαλάζια» επίθεση

Η Χ. Τρικούπη αντιμετώπισε… με έκπληξη την σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από την επικοινωνιακή μηχανή της ΝΔ, με αφορμή τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το φορολογικό. Μετά τον χειρισμό του “σαρδάμ” από την κ. Χρονοπούλου, στο στόχαστρο βρέθηκε ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Παναγιώτης Δουδωνής (για τη φορολόγηση των μερισμάτων) και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, στον οποίον αποδόθηκε η φράση “θα αυξήσουμε τον ΕΝΦΙΑ”.

Δεδομένου ότι τα στελέχη του κόμματος είχαν συνηθίσει σε τέτοιες επιθέσεις της ΝΔ αλλά… προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επέδειξαν κάποια αμηχανία στη δική τους απαντητική τακτική. Τις πρώτες ώρες μάλιστα κυριάρχησαν σκέψεις “να βγουν μπροστά” δοκιμασμένα, στον δημόσιο λόγο, στελέχη, ώστε να αποκρούουν αμέσως “τα fake news και τις διαστρεβλώσεις”.

Η αλήθεια είναι ότι το βάρος των απαντήσεων για τις φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σήκωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, του οποίου η ομάδα συνέταξε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.
Ενώ τη συνέχεια την έδωσε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσω τηλεοπτικών παρεμβάσεων που, κατά γενική ομολογία, ήταν εύστοχες.

Η επιλογή της Χ. Τρικούπη να προβάλλει, στην κομματική ιστοσελίδα, τις “12 προτάσεις”, στη θέση που ήταν αναρτημένο επί μήνες το πολυσέλιδο “προγραμματικό κείμενο διαβούλευσης” (σ.σ. απλωμένο σε… 62.200 λέξεις), έδωσε στη ΝΔ το “πάτημα” να μιλήσει για εξαφάνιση του προγράμματος. Στην απάντηση “δεν το κατεβάσαμε, του αλλάξαμε θέση”, η Πειραιώς ανταπάντησε με το επιχείρημα ότι στις “12 προτάσεις” δεν περιλαμβάνεται η θέση για τη φορολογία των μερισμάτων, εισπράττοντας τη νέα απάντηση “δεν είναι το μείζον έναντι των θέσεων για ΦΠΑ κ.λπ.”.

Αγώνας για το Λεκανοπέδιο

Σε οργανωτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει “τα σφυριά” του στο Λεκανοπέδιο, όπου, με εξαίρεση την Ανατολική Αττική, βρέθηκε στην τέταρτη θέση πίσω από το ΚΚΕ - και, μάλιστα, με διαφορές άνω των δύο μονάδων.

Επίσης, έχουν επιλεγεί περιοχές στις οποίες το κόμμα “χτυπάει” τη δεύτερη θέση, όπως οι δύο νομοί της Κρήτης, Ηράκλειο και Χανιά, όπου βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και εμβληματικοί νομοί όπως η Αχαϊα.

Από μεθαύριο θα αρχίσουν καθημερινές εξορμήσεις κλιμακίων, θεματικές εκδηλώσεις (π.χ. για τους μικρομεσαίους που καταγράφηκε υστέρηση του ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαϊου), έκδοση ειδικών φυλλαδίων κλπ.

Το βασικό πρόταγμα θα είναι “το ΠΑΣΟΚ αποτελεί θετική και ουσιαστική επιλογή, όχι ευκαιριακή”, υπονοώντας ως “ευκαιριακή” τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι ο επαναπατρισμός “ΠΑΣΟΚογενών” ψηφοφόρων που είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το ανομολόγητο, επισήμως, στοίχημα παραμένει η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v