Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η ΝΔ θέλει κατακερματισμένη αντιπολίτευση

«Λυπάμαι αλλά οφείλω την αποκάλυψη για τον μειονοτικό υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ». Τρομακτική παντοδυναμία ΝΔ, κατακερματισμένη «γραφική» Βουλή και αδύναμη αντιπολίτευση. Το Μεσοπρόθεσμο Μητσοτάκη διαψεύδει τις υποσχέσεις.

Τσίπρας: Η ΝΔ θέλει κατακερματισμένη αντιπολίτευση

Στο μεγάλο διακύβευμα της κάλπης επικέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων κατά τη διακαναλική συνέντετξη που παραχώρησε, ενώ προέβη και σε μια σημαντική αποκάλυψη για το θέμα «Ροδόπη» που ανέδειξε η ΝΔ εις βάρος των υποψηφίων μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι δηλαδή, στο «ενημερωτικό σημείωμα» της ΕΥΠ, που του απέστειλε το γραφείο του κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, υπήρχε αναφορά και στον μειονοτικό υποψήφιο της ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή, με την ένδειξη «είναι στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».

«Λυπάμαι που κάνω αυτή την αποκάλυψη αλλά το οφείλω, αφού η ΝΔ κάνει την ανήξερο εδώ και πέντε ημέρες. Φυσικά εγώ δεν ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον υποψήφιό του από το ψηφοδέλτιο ούτε να κάνει δήλωση εθνικοφροσύνης», τόνισε.

Χαρακτήρισε εκ νέου «επικίνδυνο» το θέμα που άνοιξαν για τη Ροδόπη «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος», το οποίο απέδωσε όχι μόνο στην επιθυμία τους «να γίνει μπλε και ο χάρτης της περιοχής», αλλά και στην προσπάθεια να απευθυνθούν στα ακροδεξιά ακροατήρια.

Υπενθύμισε προς τούτο ότι δηλώσεις νομιμοφροσύνης είχαν ζητήσει από μειονοτικούς βουλευτές και οι Κασιδιάρης-Μιχαλολιάκος, όταν η Χρυσή Αυγή ήταν στην Βουλή, με τον πρώτο να απαιτεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας να βγει από την αίθουσα ο βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά.

«Τρομακτική εκδοχή» η παντοδυναμία ΝΔ

Ως προς το διακύβευμα της κάλπης της επόμενης Κυριακής, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την επιχείρηση της ΝΔ «όχι απλά να νικήσει, αλλά να συγκροτήσει ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό καθεστώς, χωρίς πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις, με κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση. Ακόμα με οκτακομματική Βουλή που θα είναι γραφική και απαξιωμένη».

Ως εκ τούτου, εστίασε στην ανάγκη «να αποτραπεί αυτή η τρομακτική εκδοχή», ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για ισχυρή κοινωνία και υγιή δημοκρατία».

Όπως πρόσθεσε εμφατικά, κάτω από το βάρος των συσχετισμών της 21ης Μαΐου και υπό την ήττα της απλής αναλογικής, εκ των πραγμάτων τίθενται τα διλήμματα της «επόμενης ημέρας»:

  • Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος από τη μια ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει;
  • Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου;
  • Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια;
  • Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών;
  • Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου και προσβάσιμη σε όλους και σε όλες, ή κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων μας σε ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών;
  • Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που εντέλει ευνοεί ελάχιστους;

Αναλυτικότερα, απαντώντας στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Προοδευτικές δυνάμεις:

«Οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις έκαψαν την απλή αναλογική, τώρα γιατί παραπονιούνται; Δεν μίλησα για χαμένη ψήφο, έβαλα το πραγματικό και ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης.

Το διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι αν θα υπάρχει παντοδύναμη και ασύδοτη Δεξιά που θα να λεηλατεί κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αντιστάσεις ή ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα μπαίνει φρένο.

Δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήθελε ευθύς εξ αρχής αυτοδυναμία της ΝΔ, όπως έδειξε ο οξύμωρη στάση του:

Πριν την 21η Μαΐου, μιλούσε για διμέτωπο αλλά έκανε μονομέτωπο σ' εμάς και δεσμευόταν ότι δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα αν χρειαστεί.

Μετά την 21η Μαΐου, είπε ότι δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ακόμα κι αν εκλέξει 149 βουλευτές.

Και οι δύο τοποθετήσεις βοηθούσαν τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται αν (το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) θα πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πώς θα κυβερνηθεί η χώρα».

Μεταναστευτικό - Ναυάγιο στην Πύλο

«Είμαστε αντίθετοι με την αρχή ότι η αξία τη ανθρώπινης ζωής καθορίζεται από το πού γεννήθηκε κάποιος. Δεν μπήκα στην πολιτική ζωή για το πολιτικό κόστος, αλλά για να υπηρετώ ανθρώπινες αξίες.

Χάθηκαν πάνω από 600 ζωές. Δεν πήγα στην Καλαμάτα να επιρρίψω ευθύνες, έθεσα κρίσιμα ερωτήματα.
Ανέδειξα τις αντιφάσεις για τον σχεδιασμό και τη δράση του Λιμενικού: από το “δεν έγινε επιχείρηση” στο “έγινε επιχείρηση” ή “δεν ρίξαμε σκοινί” και “ρίξαμε σκοινί”. ναι επιχείρηση, όχι σκοινί-ναι σκοινί.

Δεν επιρρίπτω ευθύνες στο Λιμενικό, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έσωσαν, επί ημερών μας, ανθρώπινες ζωές, Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ήταν διαφορετικός, τότε και τώρα.

Μας λένε “σωπάστε, βάλετε εναντίον της χώρας”. Δεν θα σωπάσουμε. Είμαστε εδώ για να αναζητούμε την αλήθεια.

Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη συζήτηση επ' αυτών, ενώ εκμεταλλεύτηκε το τραγικό ναυάγιο για να ναυαγήσει ακόμα και το debate».

Εξαγγελίες της ΝΔ - Δημόσια Υγεία:

«Όλες οι νέες εξαγγελίες της ΝΔ δεν υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από δύο μήνες.

Ακριβώς επειδή ήμουν πρωθυπουργός, ξέρω ακριβώς τι σημαίνει κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου που παραδίδει μια κυβέρνηση και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό.

Ειδικά στη δημόσια Υγεία: Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ συνάδει με το Μεσοπρόθεσμο που ορίζει μείωση κατά 10% των δαπανών για την Υγεία.

Η χώρα έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, το 35% στο σύνολο δαπανών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15%.

Δεν βλέπετε πόσα funds έρχονται να επενδύσουν στον χώρο της ιδιωτικής υγείας;

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 2022: το 66,8 των άνω των 16 ετών που δεν έλαβαν θεραπεία οφείλεται στην οικονομική αδυναμία τους.

Το 77,2 εξ αυτών, που είχαν ανάγκη οδοντιατρικής φροντίδας, δεν την πήραν επίσης για οικονομικούς λόγους».

Για τους μισθούς στο Δημόσιο:

«Με το Μεσοπρόθεσμο, στην επόμενη 4ετία θα έχουμε μείωση 730 εκατ. ευρώ για τους μισθούς του Δημοσίου. Άρα θα έχουμε μειώσεις, εκτός κι αν μείνουν στάσιμοι οι μισθοί λόγω αποχωρήσεων/απολύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μία φορά ότι θα ζητήσει αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου».

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα:

«Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται αύξηση μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ το 2027. Η αύξηση όμως με πραγματικούς όρους θα είναι 1,3% με βάση το Μεσοπρόθεσμο.

Είναι προφανές ότι δεν έχει στρατηγική αύξησης των μισθών και ότι δεν θα ξεπαγώσουν οι τριετίες».

Αλλαγές στο Σύνταγμα:

«Η βαθύτερη επιθυμία της ΝΔ είναι αυτή που εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, να βγάλει 180 βουλευτές για να αλλάξει το Σύνταγμα όπως θέλει.

Ειδικά για το άρθρο 16 (περί μη δημόσιων Πανεπιστημίων): αν με έπειθε κάποιος ότι με την αναθεώρησή του θα είχαμε Χάρβαρντ, Κέμπριτζ και Οξφόρδη στην Ελλάδα, θα το συζητούσα.

Αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό. Το σχέδιο είναι το ίδιο με εκείνο για την Υγεία: η ανώτατη Παιδεία να γίνει χώρος που θα ευνοείται η ιδιωτική κερδοφορία με ταυτόχρονη υποβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων, όπως υποβαθμίστηκε το ΕΣΥ».

12 μίλια:

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, κυριαρχικό, η επέκταση στα 12 μίλια στα νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η πρότασή μας συνοδεύεται από την ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με τις όμορες χώρες για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Το πότε θα γίνει αυτό, θα είναι απόφαση της ελληνικής ηγεσίας».

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Εγώ μέχρι την Κυριακή θα μιλάω για την κάλπη. Όταν ξημερώσει η Δευτέρα θα τα συζητήσουμε όλα αυτά με επάρκεια και συντεταγμένα. Μην προδικάζετε τι θα πω εγώ τη Δευτέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, δεν θα γίνει ούτε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα-συμπλήρωμα στη Δεξιά.

Έχω επίγνωση των δυσκολιών αυτής της εκλογικής μάχης, είναι ο πιο δύσκολος αγώνας που έχω δώσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v