Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επισπεύδεται το «νέο κόμμα» μετά τη δεύτερη -σερί- ήττα

Ο Α. Τσίπρας παραμένει, θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών και σχεδιάζει νέο ηγετικό μοντέλο. Γιατί έσπευσε να δρομολογήσει τις διαδικασίες «κλείνοντας τον μέχρι εδώ κύκλο του κόμματος». Πολιτική φυσιογνωμία - ανανέωση στα πρόσωπα - τέλος στη Βαβέλ. Η σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επισπεύδεται το «νέο κόμμα» μετά τη δεύτερη -σερί- ήττα

Ο Αλέξης Τσίπρας δρομολογεί τις διαδικασίες για έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ», θέτοντας και το προεδρικό του αξίωμα στη διάθεση των μελών του κόμματος.

Τούτο σημαίνει ότι δεν παραιτείται «ατάκτως», υπό το συναισθηματικό βάρος (και) του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος, αλλά, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, «θα συμβάλει» στη ριζική ανανέωση του κόμματος με αλλαγές εκ βάθρων που θα αφορούν τόσο τα πρόσωπα όσο και τη φυσιογνωμία. 

Κατά μία εκδοχή δε, έσπευσε να δηλώσει χθες ως αυτονόητη κίνηση ότι θέτει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, ακριβώς για να ανοίξει πρώτος τη διαδικασία και να μην αφήσει περιθώρια εσωτερικών αμφισβητήσεων.  

Κατά τις πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ θα επικυρωθούν (και θα δρομολογηθούν) στο έκτακτο συνέδριο που τοποθετείται τον Νοέμβριο, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη δρομολογούνται συνελεύσεις των οργανώσεων και συνεδριάσεις των ηγετικών οργάνων, με τελευταία -και καθοριστική ως προς τις διαδικασίες- τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής περί τα μέσα Ιουλίου. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε και με ποιο μοντέλο τα 170.000 μέλη του κόμματος θα κληθούν να εκλέξουν πρόεδρο. Δεδομένης της κόπωσης από την τρίμηνη προεκλογική εκστρατεία αλλά και των θερινών αδειών που έχουν ήδη αρχίσει (σ.σ. τα μέλη του κόμματος είναι… εργαζόμενοι), αυτό που αναμένεται να ξεκαθαριστεί μέσα στον επόμενο μήνα είναι ποιος ή ποιοι θα διεκδικήσουν το αξίωμα, ώστε οι εσωκομματικές κάλπες να στηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Πάγκος στελεχών» με ηγετικά πρόσωπα 

Μέχρι στιγμής, έχει αποκλειστεί η απόσυρση του κ. Τσίπρα, ούτε καν η οικειοθελής. Αντιθέτως, όπως σημειώνεται, ο ίδιος θα προτάξει την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ σε «νέο κόμμα», που θα είναι η βάση για να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, «με οποιονδήποτε στο τιμόνι».  

Ως εκ τούτου, τρεις ήταν οι φράσεις-κλειδιά στη χθεσινή του δήλωση: 

«Τέλος στις νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Δηλαδή, κυρίως, στις περίφημες εσωκομματικές ισορροπίες και συμφωνίες, με τάσεις και ομάδες που έριχναν το βάρος στα δικά τους ιμάτια, δίνοντας εντέλει την εικόνα Βαβέλ και φαγωμάρας. 

- «Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος», συνεπώς «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος». 

Εν προκειμένω, η μετάφραση αφορά την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, καθώς το ζητούμενο δεν είναι ένα δεύτερο ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε ένα δεύτερο ΚΚΕ. 

Όπως αποδείχθηκε άλλωστε χθες, η συνολική μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2019 (13,7%) δεν συνοδεύθηκε από ισόποση ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (3,7%). 

Η ερμηνεία είναι ότι ο αριστερός-προοδευτικός κόσμος «θέλει κάτι άλλο» και όχι αναβίωση του «παλιού ΠΑΣΟΚ», παρά τις χθεσινές, αμήχανες, δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και των στελεχών του περί του αντιθέτου. 

Οι μάχες, συνεπώς, εντός κι εκτός Βουλής, σε κρίσιμα πεδία θα αναδεικνύουν τις διαφορές και θα ορίσουν ποιος από τους δύο θα εκφράσει, τελικά, αυτό τον χώρο. 

- «Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους».

Όπως έδειξε η «πρόβα» της Εκλογικής Επιτροπής, με νέα πρόσωπα και συντονιστή τον (κατά γενική ομολογία επιτυχημένο) Διονύση Τεμπονέρα, αλλά και η εκλογή υποψηφίων που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα, η ανανέωση αποτελεί απαίτηση των οπαδών και των ψηφοφόρων. 

Ως προς αυτό, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, συζητείται έντονα η εμφάνιση «πάγκου νέων στελεχών» με κάποιο πρόσωπο στην κεντρική θέση του («α λα Τεμπονέρα… με τον ίδιο τον Τεμπονέρα ή την Έφη Αχτσιόγλου») που θα βγει μπροστά και θα πρωτοστατήσει στο στήσιμο του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». 

Αυτό το μοντέλο προϋποθέτει την παραμονή του κ. Τσίπρα στη θέση του προέδρου-πολιτικού αρχηγού, με το υπό αναζήτηση νέο πρόσωπο σε ρόλο αναβαθμισμένου Γραμματέα που θα χτίζει ηγετικό προφίλ και θα σηματοδοτεί τη συνέχεια. 

«Θα είναι κάτι σαν δυαρχία αλλά όχι στο μοντέλο Αλαβάνου-Τσίπρα του 2008», διευκρινίζεται χαρακτηριστικά. 

Έμειναν εκτός 

Σημειώνεται ότι από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις o ΣΥΡΙΖΑ έχασε 24 έδρες.

Εκτός Βουλής έμειναν παλιές «καραβάνες» όπως οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ σχεδόν εξαφανίσθηκε η εσωκομματική αντιπολίτευση («Ομπρέλα»). 

Λόγω του μπόνους των 50 εδρών στη ΝΔ, έχασαν επίσης τις έδρες τους δραστήρια στελέχη των «προεδρικών» (Χρήστος Σπίρτζης, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Μπουρνούς), αλλά και πρόσωπα που σηματοδότησαν προ πολλών ετών το άνοιγμα του κόμματος στον προοδευτικό χώρο (Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). 

Εάν υλοποιηθεί το «νέο κόμμα», άλλωστε, οι εν λόγω ομάδες και οι τίτλοι τους θα αποτελέσουν παρελθόν, μαζί με κάποια από τα πρόσωπα που σηματοδότησαν τις ατέρμονες εσωκομματικές κόντρες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v