Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Με τα πρωτοβρόχια εκλογή προέδρου, ακολουθεί έκτακτο συνέδριο

«Κλείδωσαν» οι εκπροσωπήσεις στη Βουλή, ορίστηκε ΚΕ για υποψηφιότητες-οργανωτικά στις 15-16 Ιουλίου. Η πλατφόρμα Τεμπονέρα και η πρόταση Σπίρτζη να παραιτηθούν τα μέλη της ΠΓ.

ΣΥΡΙΖΑ: Με τα πρωτοβρόχια εκλογή προέδρου, ακολουθεί έκτακτο συνέδριο

Αμέσως μετά το καλοκαίρι, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το διήμερο 15-16 Ιουλίου και το έκτακτο συνέδριο θα γίνει τον Νοέμβριο.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε χθες η Πολιτική Γραμματεία, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, της οποίας το θέμα ήταν, εν ολίγοις, πώς θα πορευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη βαριά εκλογική ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο προβληματισμός ήταν διάχυτος και, όπως φάνηκε, κατέληξαν σχετικά ήρεμα στις αποφάσεις για την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή και για τα χρονοδιαγράμματα συνεδρίου-εκλογής νέου προέδρου. Παρότι η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, «ομπρέλα», προσήλθε με πρόταση να γίνει άμεσα η προεδρική εκλογή, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν συμμετείχε στην εν λόγω συνεδρίαση. Η απουσία του ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως σημειώσαμε και χθες, προσμέτρησε το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί, αν έπαιρνε μέρος, ότι προσπαθεί να ορίσει τις εξελίξεις ή ότι δίνει το «δαχτυλίδι διαδοχής».

Δεδομένου ότι ο ίδιος δήλωσε, την ημέρα της παραίτησής του, ότι «θα είμαι δίπλα σας» στις διαδικασίες, εκτιμάται ότι άφησε χθες το ηγετικό όργανο να προσδιορίσει τον περίφημο «οδικό χάρτη» και, στη συνέχεια, θα δώσει το παρών στις συνεδριάσεις και στις ουσιαστικές συζητήσεις.

«Προεδρική» αμηχανία

Η επιλογή του αυτή έχει προκαλέσει ορατή αμηχανία στην ομάδα των «προεδρικών», η οποία είναι μεν η πολυπληθέστερη αλλά μέχρι τώρα αντλούσε τη δύναμή της από τον πρόεδρο, τον κ. Τσίπρα. Σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες, κυρίως την «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει συγκροτημένη και με άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πλην όμως δείχνει ότι «ξέμεινε από αντίπαλο», όπως λένε χαρακτηριστικά κάποια μέλη της.

Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα ως υποψήφιοι για την προεδρική εκλογή δεν προέρχονται από τους «προεδρικούς», καθώς όλα αυτά τα χρόνια το θέμα δεν τους είχε απασχολήσει.

Μία συζήτηση που έγινε τα τελευταία 24ωρα για την Όλγα Γεροβασίλη δεν ευοδώθηκε, μετά την άρνηση της ίδιας να διεκδικήσει την προεδρία είτε του κόμματος είτε της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αντιθέτως, αποφασίσθηκε χθες να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ως φαβορί εξακολουθεί να φαίνεται η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία προέρχεται μεν από την «αντιπολίτευση», ωστόσο είχε άριστη σχέση με τον κ. Τσίπρα, ήταν διαρκώς δίπλα του το κρίσιμο προεκλογικό δίμηνο και έχει οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα στελέχη.

Στα ονόματα που ακούγονται έντονα ανήκουν και αυτά του Αλέξη Χαρίτση και της Ρένας Δούρου (ανήκει στους «προεδρικούς»), ενώ ο Παύλος Πολάκης, όπως έχει ήδη σημειωθεί, σκέφτεται να διεκδικήσει μόνος του την προεδρία, δηλαδή όχι ως υποψήφιος ομάδας.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη των «προεδρικών» που βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα, παρότι δεν είναι βουλευτής. «Ας ακολουθήσουμε το μοντέλο άλλος στη Βουλή και άλλος στο κόμμα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με το δίδυμο Αλαβάνος-Τσίπρας ή πρόσφατα με το Ανδρουλάκης-Κατρίνης», λένε.

Θέτοντας ως μείζον θέμα το «χτίσιμο του κόμματος, τη σχέση του με την κοινωνία και τα μαζικά όργανα» και έλασσον το ποιος θα παρεμβαίνει στη Βουλή.

Ως γνωστόν, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίσθηκε χθες, θα εκλέξει σήμερα τον Σωκράτη Φάμελλο για τη θέση του προέδρου της ομάδας, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι ο Νίκος Παππάς, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Αντίθετη πορεία» από Δ. Τεμπονέρα

Ο κ. Τεμπονέρας πάντως κατέθεσε χθες στην Πολιτική Γραμματεία δική του πολιτική πλατφόρμα, αλλά και οδικό χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στον αντίποδα της εισήγησης που παρουσίασε η γραμματέας Ράνια Σβίγκου (και έγινε αποδεκτή) για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.

Δηλαδή, όπως αποφασίσθηκε: Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου, διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου και έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.

Κατά τον κ. Τεμπονέρα, πρέπει να ακολουθηθεί αντίθετη πορεία: πρώτα συνέδριο για να ξεκαθαριστεί «τι είναι» το κόμμα και μετά εκλογή προέδρου.

Την πρότασή του μάλιστα την κοινοποίησε μέσω social media, δίνοντας σινιάλο για προβληματισμό, καταλήγοντας ως εξής: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».
Κοινώς, «πρώτα το άλογο και μετά το κάρο» όπως λένε στελέχη που τον ακολουθούν.

Να παραιτηθεί σύσσωμη η Π.Γ.

Πέραν τούτων, ο Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε χθες να παραιτηθούν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και να εκλεγεί εξαρχής το όργανο από την Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος θα υποβάλει άμεσα τη δική του παραίτηση και θα επιμείνει σε αυτή την πρόταση στη συνεδρίαση της Κ.Ε., με το επιχείρημα ότι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις (εκλογική ήττα, παραίτηση Τσίπρα), η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας πρέπει να επανακαθοριστεί.

Πρότεινε επίσης συλλογική ηγεσία και στην εκπροσώπηση στη Βουλή, με αντιπροέδρους της Κ.Ο τους Ευ. Τσακαλώτο, Α. Χαρίτση, Ν. Παππά και την κ. Αχτσιόγλου.

Πρόταση που, όπως φάνηκε, δεν εγκρίθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v