Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεραπετρίτης: Καμία παραχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

«Η όποια απόκλιση από την αρχική μας θέση δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα», είπε για τα ελληνοτουρκικά ο ΥΠΕΞ στη Βουλή. «Τα 12 μίλια είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο έχει η Ελλάδα εκ του Διεθνούς Δικαίου».

Γεραπετρίτης: Καμία παραχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν αφορούν θέματα κυριαρχίας τα ζητήματα της δήλωσης του πρωθυπουργού σχετικά με τις υποχωρήσεις», έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών, Ιωάννη Κόντη.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης. Εκείνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι ότι σε μία συζήτηση, η οποία θα ανοίξει με τη γείτονα, και η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας θέση, η όποια όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας. Άρα, η λογική είναι ότι σε μία συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή», τόνισε.

Μία συζήτηση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, «ακριβώς αυτό ενέχει: Το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο, εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας».

Θέλησε δε να υπενθυμίσει ότι «ήταν η παρούσα κυβέρνηση, υπό την προηγούμενη θητεία της, η οποία επεξέτεινε στα 12 μίλια και ως το ακρωτήριο Ταίναρο τα χωρικά μας ύδατα, μεγαλώνοντας την κυριαρχία και διευρύνοντας τα όρια της ελληνικής επικράτειας».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας και είναι η διαφορά για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Για να γίνει αυτό, είναι προφανές ότι η Ελλάδα ανέκαθεν και σταθερά υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο και ερείδεται η εξωτερική της πολιτική στο Διεθνές Δίκαιο. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως παραχώρηση σε σχέση με όσα απονέμει το Διεθνές Δίκαιο στη χώρα μας», είπε, ενώ όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε εκ νέου πως «πρόκειται για ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο έχει η Ελλάδα εκ του Διεθνούς Δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v