Με ποιες προτεραιότητες ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης

Τι θα πει ενώπιον των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδειο το επόμενο Σάββατο. Οι μεταρρυθμίσεις και το πακέτο κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Η δημοσιονομική ισορροπία και η αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας.

Με ποιες προτεραιότητες ανεβαίνει στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης

Τις τελευταίες λεπτομέρειες της ομιλίας που θα απευθύνει το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου ενώπιον των παραγωγικών φορέων στο Βελλίδειο οριστικοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, ενόψει της ανόδου του στη ΔΕΘ.

Σε αναμονή της πολυπόθητης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (μάλιστα στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS), ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο πλαίσιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων, με έμφαση κυρίως στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και λιγότερο στις οικονομικές παροχές, οι οποίες -ούτως ή άλλως- θα είναι φειδωλές.

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μεγάλο μέρος των οικονομικών προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ήρθε και ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από το κλείσιμό της για τις θερινές διακοπές. Παράλληλα, τονίζουν σε όλους τους τόνους πως η «ευλαβική» τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι εκ των ουκ άνευ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από τους στόχους που έχουν τεθεί, με φόντο και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.   

«Πάμε με αυτά που έχουμε, όχι με αυτά που δεν έχουμε, κρατάμε ό,τι πρέπει να κρατηθεί στην άκρη για απρόβλεπτες καταστάσεις», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και στο πλαίσιο αυτό θα εντάσσεται η εικόνα του «καλαθιού» που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης το άλλο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Στον απόηχο του δύσκολου καλοκαιριού -από πλευράς πυρκαγιών και όχι μόνο- στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν τη ΔΕΘ ως μια καλή ευκαιρία για να αλλάξει η ατζέντα και να γίνει επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου, το οποίο συσχετίζουν απόλυτα με την καθημερινότητα του πολίτη και την αντιμετώπιση των χρόνιων κρατικών παθογενειών για τις οποίες θα μιλήσει εκτενώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ετσι, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναφερθεί στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής με το βάρος να πέφτει πρωτίστως στους ελεύθερους επαγγελματίες, στην βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη,  στην ποιοτικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του δημοσίου, στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, στον εκσυγχρονισμό της Παιδείας με τη δρομολόγηση εισόδου στην Ελλάδα ξένων πανεπιστημίων μέσω διακρατικών συμφωνιών και στη συνέχεια μέσω αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς και στον έλεγχο των χρήσεων των δημόσιων χώρων (παραλίες, πεζοδρόμια κ.ά.).  

«Μεγάλες αλλαγές»

«Να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα για την οποία θα μιλήσουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή. Η Ελλάδα, όπως είπε, «εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη, έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, έχουμε τη μικρότερη ανεργία εδώ και πολλά χρόνια και νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα απαντούν σε όσους αμφισβητούν τις δράσεις μας στην αρχή της νέας θητείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιμονή μας σε μεγάλες αλλαγές. Ξέρουμε ότι δεν θα λείψουν τα εμπόδια αλλά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε συνεπείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα…», σημείωσε.

Σε αυτό, όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος, μπορούν να ενσωματωθούν οι παραδοσιακές αξίες, προσαρμοσμένες στις νέες προκλήσεις, στο πλαίσιο του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», τον οποίο επικαλείται τακτικά μετά την εκλογική του νίκη. «Αυτή είναι και η επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας, η ουσία της πολιτικής μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που μας έχει ανάγκη», υπογραμμίσει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρίσμα αυτό εντάσσεται η περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, όπως θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη.

Το εν λόγω πακέτο των στοχευμένων μέτρων, ελέω και της παρατεταμένης ακρίβειας που συνεχίζει να αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του Μεγάρου Μαξίμου, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επέκταση του market pass, διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών και ίσως ένα έκτακτο επίδομα στους πυροσβέστες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v