ΣΥΡΙΖΑ: Αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες με το βλέμμα στον «δεύτερο γύρο»

Ανατροπή των βεβαιοτήτων με μεγάλα ερωτήματα για νέους ψηφοφόρους και «αντισυσπειρώσεις». Δείγμα γραφής η μεγάλη συμμετοχή στο μέχρι πρότινος «αδιάφορο» Διαρκές Συνέδριο. Που θα κεντράρουν οι πέντε υποψήφιοι στην τελική ευθεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες με το βλέμμα στον «δεύτερο γύρο»

Και τώρα… εκλογές. Μετά την επικύρωση χθες, από το Διαρκές Συνέδριο, των πέντε υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κομματικός μηχανισμός, οι επιτελείς και οι φίλοι των διεκδικητών, μπαίνουν στην τελική ευθεία της μάχης και της προώθησης των “εκλεκτών”.

Τον τελικό λόγο, όμως, θα τον έχουν τα μέλη, τα νυν και όσοι γραφτούν “πάνω από την κάλπη”, την ερχόμενη Κυριακή, με άγνωστο ακόμα τον αριθμό που θα γράψει το κοντέρ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εντυπωσιακή είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στην “κούρσα” εκτίναξε το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές, σε μία στιγμή που η όλη διαδικασία ήταν υποτονική και περίπου “μονόστηλο”, βοηθούσης βεβαίως και της θερινής ραστώνης.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα με το Διαρκές Συνέδριο: σύμφωνα με κομματικό παράγοντα, μέχρι πριν από δέκα ημέρες το ενδιαφέρον για τη φυσική παρουσία των συνέδρων (σ.σ. είχε δοθεί η δυνατότητα και διαδικτυακής συμμετοχής) ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, σε βαθμό που άγγιζε το όριο της απαρτίας.
Εν τέλει, με την τροπή που πήρε η αναμέτρηση των υποψηφίων, η δια ζώσης συμμετοχή ήταν 2.000 σύνεδροι και η διαδικτυακή 1.400.

“Χτυπήσαμε ταβάνι”, έλεγε η ίδια πηγή.

Κι εδώ αρχίζουν τα μεγάλα ερωτήματα:

  • Η υποψηφιότητα Κασσελάκη θα “φέρει” στις κάλπες νέα μέλη-ψηφοφόρους που δεν υπήρχε περίπτωση να προσέλθουν πριν; Η απάντηση από όλες τις πλευρές είναι “ναι”, όπως προκύπτει από τις χιλιάδες κινήσεις αποδοχής (του) στα social media. Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον περσινό Μάιο προσήλθαν 150.000 μέλη στις κάλπες (σ.σ. ήταν ο μοναδικός υποψήφιος), ενώ οι μέχρι πρότινος προσδοκίες για την Κυριακή δεν ξεπερνούσαν τους 50-60.000 ψηφοφόρους “στην καλύτερη περίπτωση”.
  • O αριθμός των νέων μελών-ψηφοφόρων θα αποδειχτεί ικανός να κάνει την ανατροπή υπέρ του; Εδώ οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Όπως εκτιμούν έμπειροι κομματικοί γνώστες, η μαζική προσέλευση νέων μελών “λόγω Κασσελάκη” μπορεί να οδηγήσει σε αντισυσπειρώσεις και μετακινήσεις οπαδών των άλλων υποψηφίων. “Δεν αποκλείεται κάποια μέλη που σκέφτονται να ψηφίζουν το ‘χ’ πρόσωπο να στραφούν στο ‘ψ’ για να μην πάρει το κόμμα ο ‘νεοφερμένος’ υποψήφιος ή για να μην περάσει στον δεύτερο γύρο”, λένε.

Σε αυτή την περίπτωση (και αναλόγως των δημοσκοπήσεων που θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες) ωφελημένοι θα βγουν οι υποψήφιοι που θα εμφανίζονται μεν μπροστά, αλλά τα ακροατήρια τους είναι “όμορα”. Για παράδειγμα, ένας οπαδός του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν θα στραφεί στον Νίκο Παππά (και αντιστρόφως), ενώ ένας οπαδός του Στέφανου Τζουμάκα δύσκολα θα ενισχύσει την Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τους ίδιους γνώστες, το ενδεχόμενο να χρειαστεί δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου (στις 16 Σεπτεμβρίου) είναι πιο πιθανό από ποτέ, πλέον. Αν σ΄αυτόν μετέχει ο κ. Κασσελάκης, λένε, το αμιγώς “κομματικό κοινό” δεν θα του επιτρέψει να κερδίσει την κούρσα και, επομένως, θα ψηφίσει… τον άλλον, όποιος/όποια κι αν μπει στην τελική αναμέτρηση.

Πού θα “κεντράρουν” οι πέντε υποψήφιοι

Τις επτά ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου οι πέντε υποψήφιοι “θα τα δώσουν όλα”.

Η Έφη Αχτσιόγλου θα ενισχύσει το ηγετικό/αρχηγικό προφίλ που ήταν έντονο χθες στο Διαρκές Συνέδριο, καθώς πέραν των θέσεων και προτάσεων που ανέπτυξε, έκανε δύο έξυπνες κινήσεις: αφενός στήριξε απολύτως τον κ. Κασσελάκη απέναντι στα χυδαία ομοφοβικά σχόλια που δέχεται και, αφετέρου, διατήρησε το “τοίχος” που τη χωρίζει με τον Παύλο Πολάκη (“τοξική αρρενωπότητα”) και τον κ.Τζουμάκα (“κάποιοι λένε ότι είμαι κέντρο της διαπλοκής”).

Με έξυπνο τρόπο δε, ανατρέχοντας στις κομματικές μάχες που μετείχε ως φοιτήτρια, έστειλε το μήνυμα ότι “προέρχεται από το κόμμα και τους αγώνες του”, χρωματίζοντας την αντιδιαστολή με τον “νεοφερμένο” κ. Κασσελάκη.

Από χθες, ήδη, εμφάνισε ως ορόσημο τις ευρωεκλογές, την ερχόμενη άνοιξη: “Εκείνη η βραδιά θέλουμε να είναι μια βραδιά ανάτασης για τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας μας, να είναι η βραδιά επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά”, είπε, βάλλοντας πολλές φορές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Παππάς θα ποντάρει στο προφίλ του διευρυμένου αριστερού-προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου θα εμφανίζεται πραγματικός εκφραστής. “Όσο η Αριστερά δεν καταφέρνει να συσπειρώσει όλο τον προοδευτικό χώρο, δεν θα έχει ελπίδα” και “να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απομόνωση”, ήταν δύο χαρακτηριστικές φράσεις του χθες.

Μιλώντας σταθερά για "κόμμα μελών” θα προβάλλει την επανίδρυση για τη δημιουργία ενός κύματος “που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες”. (σ.σ. το τελευταίο είναι αιχμή κατά της “καθαρότητας” που προτάσσει η λεγόμενη “αριστερή αντιπολίτευση”).

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προτάσσει την “αριστερή ατζέντα” και την ανάγκη “ιδεολογικών μαχών” ακόμα και σε μη δημοφιλείς θέσεις (όπως οι φόροι για το κτίσιμο κοινωνικού κράτους). Ταυτόχρονα, θα προβάλλει τη “δημοκρατία στο κόμμα” με δεσμεύσεις όπως “ο πρόεδρος πρώτος μεταξύ ίσων” ή ομάδες δουλειάς από τα μέλη για να έχουν πραγματικό λόγο και έργο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, προέταξε την ανάγκη να δείχνει αυτοπεποίθηση ο ΣΥΡΙΖΑ "για τις ιδέες του και για το κόμμα”, ενώ πρότεινε, αμέσως μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, να αρχίσει να εκπονείται το “σχέδιο για το 2026, με την ταυτότητα μας, τις επιλογές μας, το πρόγραμμα μας”.

Ο Στέφανος Τζουμάκας θα επιμείνει στην ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου με στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς “μια νέα Πολιτική και Κοινωνική Πλειοψηφία”. Στο λεξιλόγιο του, άλλωστε, κυριαρχεί η λέξη “διαπλοκή” και η πεποίθηση για παρεμβάσεις από ξένα κέντρα προκειμένου να ελέγξουν το κόμμα.

Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη; Συνεχίζοντας το πολυσυζητημένο επιθετικό μάρκετιγκ, θα μείνει στη βασική γραμμή: δεν ανήκω τους κομματικούς μηχανισμούς (“δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ από τα γεννοφάσκια μου” είπε χθες), πιστεύω στο “ελληνικό όνειρο” που μόνο η Αριστερά είναι σε θέση να εκπληρώσει και μπορώ να αντικρούσω στα ίσα τον Μητσοτάκη ως “αριστερός άριστος με εμπειρία στο επιχειρείν”.

Το σλόγκαν του “νέα φορά Αριστερά” εισέπραξε θερμό χειροκρότημα χθες, ενώ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Διαρκούς Συνεδρίου έκανε μία ανάρτηση στα social media με τον “καμβά” της εκστρατείας του: “Στα δύσκολα, μετά την πρώτη οδυνηρή ήττα, στάθηκα δίπλα στον Αλέξη. Είδα από πρώτο χέρι ποιοι του στάθηκαν και ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το δεξιά απόκλιση. Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δική μου υποψηφιότητα. Εμένα τον ίδιο. Είμαι όμως το ακριβώς αντίθετο. Γιατί δεξιά απόκλιση είναι ό,τι συμφέρει τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη”.

Απών ο Α. Τσίπρας

Αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα έκαναν και οι πέντε υποψήφιοι, αποφεύγοντας κάθε άμεση κριτική στην προεδρική λειτουργία του… για ευνόητους λόγους (μόνο ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε επικριτικός στην λειτουργία του κόμματος και των ηγετικών οργάνων).

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν παρέστη στις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, όπως αναμενόταν άλλωστε, προκειμένου να μην δώσει τροφή ότι στηρίζει “με ένα βλέμμα ή μία κίνηση” κάποια υποψηφιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v