Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντιπολίτευση βλέπει την πρώτη «μεγάλη ρωγμή» στον κ. Μητσοτάκη

«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται», από Στ. Κασσελάκη. «Όταν ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει ανατροπή», από Γ. Παπανδρέου. Τη θέση «καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ» προβάλλει ο Ν. Ανδρουλάκης.

Η αντιπολίτευση βλέπει την πρώτη «μεγάλη ρωγμή» στον κ. Μητσοτάκη

«Μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, μεγάλη ρωγμή στην αλαζονεία, τη μονοκρατορία και την οικογενειοκρατία Μητσοτάκη». Αυτή είναι η αποτίμηση του δεύτερου γύρου που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη να δίνει, πρώτος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, το στίγμα:
«Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ. Ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή, το επανέλαβα με πάθος.
Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η χθεσινή «ρωγμή» στο κυβερνητικό τείχος ήταν απρόσμενη ως προς το μέγεθός της, αλλά ακριβώς γι' αυτό αναδεικνύει την πολιτική των προοδευτικών συνεργασιών και δικαιώνει, έστω και εκ των υστέρων, την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στην απλή αναλογική.

«Όπου υπάρχει συνεργασία, η δυναμική πολλαπλασιάζεται», λένε, παραπέμποντας στη συντριβή του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα. «Στον πρώτο γύρο ο Χάρης Δούκας πήρε 14,1% και ο Κώστας Ζαχαριάδης 13,5%. Ένα απλό άθροισμα θα έδινε 27 μονάδες. Η δυναμική που αναπτύχθηκε όμως από τη συνεργασία στον δεύτερο γύρο και την ανάγκη να σπάσει η ‘οικογενειοκρατία Μητσοτάκη’ με ήττα του κ. Μπακογιάννη οδήγησαν στη νίκη Δούκα με 56%», σημειώνουν. Εκτιμούν μάλιστα ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αγνόησαν τη «γραμμή» του κόμματος για λευκό ή άκυρο, ενώ συμπεραίνουν ότι ανάλογα έπραξαν και όσοι προτίμησαν άλλους συνδυασμούς στον πρώτο γύρο.

Όπως επισημαίνουν, αν η περίπτωση της Αθήνας ανέδειξε τον συμβολισμό, η επίσημη συνεργασία από την πρώτη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία δίνει το πολιτικό συμπέρασμα: «Τι μπορούν να πετύχουν ενωμένα τα δύο κόμματα, κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής».

Παπανδρέου-Ανδρουλάκης σε διαφορετικό μήκος κύματος

Αυτό το μήνυμα, σημειώνουν με έμφαση, το έστειλε και ο Γιώργος Παπανδρέου με τη δήλωση που έκανε πριν από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει ανατροπή», είπε επισκεπτόμενος το εκλογικό κέντρο του κ. Δούκα, εξαίροντας, βεβαίως, και την προσωπικότητα του νέου δημάρχου Αθηναίων.

Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε πολιτική παρέμβαση, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αυτό το περιεχόμενο, δείχνει ότι «κάτι κινείται» στον ευρύτερο χώρο, που δεν υπακούει στην επίσημη γραμμή της Χ. Τρικούπη.

Αυτό το τελευταίο αφορά τη συνταγή που τήρησε και χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης: επικέντρωσε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλώντας για «καθαρή νίκη» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, την οποία εμφάνισε ως πρόκριμα για νίκη στις εθνικές εκλογές. «Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη για να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Μια ισχυρή αξιόπιστη δύναμη που θα δώσει μία άλλη πνοή στον ελληνικό λαό. Για αξιοπρέπεια, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε.

Πηγές της Χ. Τρικούπη προσθέτουν ότι το επόμενο στοίχημα είναι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι μέχρι τότε δεν θα τεθεί θέμα ευρύτερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
«Αυτό που προέχει είναι να κλείσει η παρένθεση του συνεχώς μειούμενου ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το 2010 και να υπάρξει δικαίωση με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο αποδυναμωμένο, ώστε στην όποια συζήτηση για συνεργασίες να έχουμε τον ηγεμονικό ρόλο», εξηγούν.

Συνεργασίες vs «καθαρότητα»

Ως προς τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πλέον κοινό τόπο η παραδοχή ότι η όποια προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν… «παιδική», όπως λένε. Σημειώνοντας ότι η λεγόμενη «ενδιάμεση συλλογική ηγεσία», δηλαδή το άτυπο κέντρο των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι την εμφάνιση και εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έδωσε βαρύτητα σ' αυτή την εκλογική μάχη, ρίχνοντας όλη την προσοχή στην κούρσα διαδοχής.

Προς επίρρωση, υπενθυμίζουν ότι ενώ η υποψηφιότητα του κ. Δούκα έκλεισε νωρίς το καλοκαίρι, η αντίστοιχη του Κώστα Ζαχαριάδη επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουλίου και μάλιστα… με ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία, όπου ο ίδιος κέρδισε με 12 ψήφους έναντι 10 που πήρε ο Νίκος Φίλης.

Δεδομένου ότι ουδείς από το κόμμα επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Κασσελάκη για τις υποψηφιότητες και την εκλογική προετοιμασία, το θέμα που τίθεται ήδη προς συζήτηση είναι η δικαίωση όσων επιμένουν στην προοδευτική συνεργασία έναντι εκείνων που προτάσσουν την «αριστερή καθαρότητα».

Το βέβαιο είναι ότι το χθεσινό αποτέλεσμα σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη θέτει αυτή τη συζήτηση σε νέες βάσεις, έχοντας αποδυναμώσει εκ των πραγμάτων τους υπέρμαχους της «καθαρότητας», που αποτελούν τη μειοψηφούσα άποψη «στον νέο ΣΥΡΙΖΑ», όπως αποκαλεί πλέον το κόμμα ο κ. Κασσελάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v