Κουμουνδούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες

«Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα». Μπαράζ αντιδράσεων για τις κινήσεις Κασσελάκη.

Κουμουνδούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες

«Άλλο πράγμα η θεμιτή κριτική εντός των οργάνων και άλλο η δημόσια υπονόμευση από την τηλεόραση», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας στην παραπομπή των τριών στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η δημόσια ομολογία ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».

Ειδικότερα, οι αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν:

«Οι πολίτες βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα, με την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά τους από τις πρώτες μέρες του μήνα, ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν απαθείς.

Ένας πρωθυπουργός που αποδεικνύεται επικίνδυνος και για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, εγκαταλείποντας την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, επιλέγοντας να συναντηθεί μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, χωρίς ανάλογη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης.

Κι ενώ οι τομείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τον διορισμό των νεών τομεαρχών εργάζονται πυρετωδώς και παράγουν πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτιμούν να μην αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους.

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας.

Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του. Η δε δημόσια ομολογία ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.

Στην πρόσφατη εκλογή προέδρου, πολλά μέλη αλλά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ψήφισαν άλλους υποψήφιους και όχι τον κ. Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος. Την άλλη μέρα όμως σεβάστηκαν το αποτέλεσμα όπως επιτάσσει η δημοκρατική λειτουργία και στέκονται στο πλευρό του νέου προέδρου.

Οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές και θεμιτές. Αρκεί να κατατίθενται και να συζητούνται στα αρμόδια κομματικά όργανα. Άλλο πράγμα η θεμιτή κριτική εντός των οργάνων και άλλο η δημόσια υπονόμευση από την τηλεόραση. Η κριτική έχει όρια, τα οποία κάποιοι τα έχουν υπερβεί προ πολλού, όπως σωστά ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη.

Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος.

Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανασυγκροτείται και ανανεώνεται με μοναδικό στόχο να καταστεί πολύ σύντομα η αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ολομέτωπη επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε  ο Νίκος Φίλης, μετά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της οποίας τον παρέπεμπε στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως «αυτά που υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης δεν είναι Αριστερά αλλά Μητσοτάκης», ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε εντολή διάλυσης του κόμματος. Κατήγγειλε δε πως «ο κ. Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Μιλώντας στο OPEN, αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Φίλης απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως για τη διαγραφή του θα πρέπει να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα:

«Την ιδιότητά μου αυτή δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, αλίμονο. Υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό. (…) Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος. Ακούω από πολύ κόσμο “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ένα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτό τον ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα. Θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό, γιατί δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα συνέδριο που είχε αποφάσεις και με αυτές πορευόμαστε. Και με ένα καταστατικό που διαμορφώνει όρους λειτουργίας».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Το να απολύει σε εισαγωγικά λες και είμαστε πολυεθνική, λες και αυτός είναι CEO, μέσω Twitter, δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή. (…) Θα πρέπει να κουβεντιάσει η Πολιτική Γραμματεία εάν πρέπει να παραπεμφθούμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θα αποφασίσει η Επιτροπή με 2/3 πλειοψηφία και έπειτα θα ξαναέρθει το θέμα στην ΠΓ και στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης όχι. Θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και γι' αυτό ζητάμε να γίνει Πολιτική Γραμματεία. Τα θέματα πρέπει να κουβεντιαστούν στα όργανα».

Βίτσας: Δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα ότι «δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ» έστειλε το πρωί της Τρίτης ο Δημήτρης Βίτσας, το ένα από τα τρία στελέχη του κόμματος που διέγραψε το βράδυ της Δευτέρας ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media.

«Δεν έχει νόημα να βγάλουμε τις πολιτικές περγαμηνές του καθενός», είπε δηκτικά ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», λίγες ώρες μετά την παραπομπή του από τον Στέφανο Κασσελάκη για διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

«Ο Παύλος Πολάκης έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και ήμουν από αυτούς που τον έκαναν μέλος μετά από μια επίσκεψη στο Ηράκλειο. Δικαιούται να έχει άποψη να διαγραφούν όλοι και να μείνει μόνος του ή με λίγους και αυτό θεωρεί ότι θα πάει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Εγώ λέω θα τον πάει πίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω και αυτό το μένος, δηλαδή “διάγραψέ τους!”», είπε ερωτηθείς για τη στάση του κ. Πολάκη.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, μετά την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου, θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας».

«Εγώ μπορώ να συνυπάρξω με τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δίκαιους όρους. Αν υπάρχει συνέχεια η δαμόκλειος σπάθη της διαγραφής πάνω από το κεφάλι μου, έχει νόημα τέτοια συνύπαρξη;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ απαντώντας στις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη και άλλων περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην Γραμματέας του κόμματος είπε: «Πρέπει να μας πει τι έκανε ο Βίτσας και εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλιώς είναι μια ρετσινιά που πετάγεται από εδώ και από εκεί στα social media ότι υπονόμευσα τον Τσίπρα».

Π. Σκουρλέτης: Παράκεντρα γύρω από τον Α. Τσίπρα

Για «αρρωστημένο αρχηγισμό» του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας το λάθος, όπως είπε, του καταστατικού που επιτρέπει εκλογή προέδρου χωρίς προϋπηρεσία στο κόμμα.
«Έχουμε βίαιη ιδεολογική μετάλλαξη και θα βρεθούμε απέναντι», τόνισε, επικαλούμενος την ομιλία του προέδρου στον ΣΕΒ.

Υποστήριξε ότι η Θεοδώρα Τζάκρη και η Δώρα Αυγέρη «είχαν σχέδιο ρήξης» και μίλησε για «παράκεντρα που βρίσκονται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα», τον οποίο κάλεσε να παρέμβει στις εξελίξεις.

Χαρακτήρισε δε, «κατάντια που ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε το κόμμα».

Δ. Αυγέρη: Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

«Δεν θα απαντήσω σε γελοιότητες και σε αθλιότητες. Αυτό θέλουν τα κανάλια. Να πετάει ο Σκουρλέτης μια γραφικότητα», απάντησε η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη.

Και πρόσθεσε: «Αν θέλει ο κ. Σκουρλέτης, γιατί τα στερνά τιμούν τα πρώτα, να απευθύνεται σε συντρόφισσές του με αυτόν τον τρόπο, αυτόν θα καταγράψει η ιστορία. Όχι εμένα». 

Τσακαλώτος: Δεν είναι εφικτή η ενότητα με αποκεφαλισμούς εξ αποστάσεως

Την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής, τον Νίκο Φίλη, τον Δημήτρη Βίτσα, και τον Πάνο Σκουρλέτη, σχολιάζει με ανάρτησή του στο Facebook ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως” τονίζει και προσθέτει:

“Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν“.

 

Καββαδία σε Κασσελάκη: Δεν είσαι CEO σε πολυεθνική, κάπως λάθος στα είπανε

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις για διαγραφές βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με ανάρτησή της η Αννέτα Καββαδία, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

«Δεν είσαι CEO σε πολυεθνική αλλά πρόεδρος σε ένα αριστερό, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, κόμμα. Κάπως λάθος στα είπανε», αναφέρει σε ανάρτησή της με hashtag #Κασσελάκης.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Το «Πειθαρχικό» αποφασίζει, τα όργανα γνωμοδοτούν

Οι «ποινές» της προσωρινής αναστολής κομματικής ιδιότητας και της διαγραφής λαμβάνονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, χωρίς να χρειάζεται επικύρωση από όργανο.

Όπως ορίζει το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία ενημερώνεται, απλώς, για την «ποινή», ενώ από την Κεντρική Επιτροπή ζητείται «γνώμη» πριν τη λήψη της απόφασης.

«Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς, τονίζοντας ότι η γνώμη του προέδρου του κόμματος είναι αξιολογική και όχι δεσμευτική για την Επιτροπή.

Τα επίμαχα άρθρα του καταστατικού

Το άρθρο 3 ορίζει: Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν τη λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

Το άρθρο 4 ορίζει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:

(α) αυτεπαγγέλτως,

(β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,

(γ) μετά από παραπομπή από:

- την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.

- τη ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.

- την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.

Το άρθρο 5 εξηγεί τη διαδικασία: Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετικά την Πολιτική Γραμματεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v