Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις δύσκολες εξισώσεις για την κυβέρνηση

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και τα πρόστιμα στις πολυεθνικές εταιρείες. Τα συμπεράσματα των σφυγμομετρήσεων και τα μηνύματα Μητσοτάκη. Η ασφάλεια και η καθημερινότητα του πολίτη.

Οι τρεις δύσκολες εξισώσεις για την κυβέρνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η διανύουσα περίοδος είναι πολύ ιδιόμορφη για το πολιτικό μας σκηνικό, καθώς η ΝΔ, όπως αποτυπώνεται και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, είναι η απόλυτα κυρίαρχη δύναμη, πολύ μακριά από τα ποσοστά όλων των αντιπάλων της.

Δεδομένο που, όπως λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αφορά την παρούσα φάση και μόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δώσει δικαιώματα για χαλάρωση, «εκτροχιασμό» από τον στόχο ή αλαζονικές συμπεριφορές. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, κατ’ επανάληψη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, ενώ και μια προσεκτική ανάγνωση των ποιοτικών στοιχείων των πρόσφατων σφυγμομετρήσεων καταδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση της MRB μόλις το 29,5% απαντά πως το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ μετά τις εκλογές είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο από το υπουργικό συμβούλιο που υπήρχε μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, κυριαρχεί απαισιοδοξία στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (οικονομική κατάσταση της χώρας και πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας), ενώ σε όλες τις έρευνες η ακρίβεια εμφανίζεται ως το κορυφαίο πρόβλημα που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ερωτηθέντες.

Είναι ουσιαστικά η πρώτη από τις τρεις δύσκολες εξισώσεις που καλείται να λύσει η κυβέρνηση και αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Το προς υλοποίηση σχέδιο για την διαχείριση της ακρίβειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοχευμένες, έκτακτες παρεμβάσεις, με άμεσα μέτρα στήριξης, μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών και αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά. Αυτοί μάλιστα, εντός της εβδομάδας κατέληξαν σε πρόστιμα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες «Ελαΐς Unilever Hellas AE» και «P&G», με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον νόμο για το μέγιστο περιθώριο κέρδους, ενώ πέντε ακόμα πολυεθνικές εταιρείες ελέγχονται από την ΔΙΜΕΑ.

«Φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας», λένε στην κυβέρνηση και υπογραμμίζουν τη βούλησή τους «να σπάσουν αυγά».

«Κακώς κείμενα»

Το ίδιο -όπως τονίζουν- ισχύει και στην περίπτωση του νέου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, που αποτελεί τη δεύτερη δύσκολη εξίσωση την οποία καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ξέρουν ότι, με την συγκεκριμένη απόφαση ενδεχομένως να ανοίξουν μέτωπο με μια συγκεκριμένη -διόλου ευκαταφρόνητη αριθμητικά- ομάδα ή έστω ένα μέρος αυτής, ενώ αντίστοιχες δυσκολίες εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσουν και οι γαλάζιοι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ωστόσο, η απάντηση σε αυτό είναι ότι τα «κακώς κείμενα» δεκαετιών κάποια στιγμή θα πρέπει να διορθωθούν και «αν όχι τώρα, στην αρχή της θητείας μας και με την τεράστια δημοσκοπική μας υπεροχή, τότε πότε;», σύμφωνα με έμπειρο κοινοβουλευτικό.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία εστιάζει στο γεγονός ότι δεν μπορεί επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενό τους που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές. Ως κίνητρο, δίδεται η αυτόματη έκπτωση 50% από το τέλος επιτηδεύματος για τους φορολογικά συνεπείς, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα ανέρχεται σε 25%.

Καθόλου εύκολη περίπτωση αποδεικνύεται ότι είναι για την κυβέρνηση και ένας άλλος τομέας με δύο πτυχές: την ασφάλεια του πολίτη και το μεταναστευτικό. Τα κρούσματα παραβατικότητας που έχουν να κάνουν με ληστείες, κλοπές, συμμορίες ανηλίκων και βία στα γήπεδα συνθέτουν μια κατάσταση ιδιαιτέρως ζοφερή και, παρά τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου, τα αποτελέσματα προβληματίζουν.

Από την άλλη, η κρίση στη Μέση Ανατολή εγκυμονεί απρόβλεπτες εξελίξεις, μία εκ των οποίων πάντως σχετίζεται με αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Προς ώρας η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, καθώς μετά την ανοδική πορεία από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο υπήρξε σταδιακή αποκλιμάκωση του προβλήματος.

«Προφανώς παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος ούτε πανικού, ούτε ανησυχίας των πολιτών και με βάση τις εξελίξεις θα κινηθούμε με γνώμονα την τήρηση μιας σωστής, δίκαιης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα προφανώς, πολιτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το θέμα συζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις διεθνείς επαφές του το τελευταίο διάστημα, επιμένοντας να έχει στο στόχαστρό του τους διακινητές, ενώ θα το έχει στην ατζέντα του, μαζί φυσικά με την οικονομία, τις νέες γεωστρατηγικές προκλήσεις και την κλιματική αλλαγή, και στα επόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό: στο Βερολίνο (13-14 Νοεμβρίου), στο Λονδίνο (24-28 Νοεμβρίου) και στο Ντουμπάϊ, στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v