Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Επαφές στις Βρυξέλλες για οικονομία και υποκλοπές

«Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις καταστροφές από την κλιματική κρίση» πρότεινε στον επίτροπο Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι. Συνάντηση με τον πρόεδρο της LIBE Λ. Αγκουιλάρ.

Κασσελάκης: Επαφές στις Βρυξέλλες για οικονομία και υποκλοπές

Με τον επίτροπο Οικονομίας και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Paolo Gentiloni συναντήθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε τρία σημεία: Ως προς την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι σε θετική κατεύθυνση και τη στηρίζουμε. Αντί η κυβέρνηση να λέει μισόλογα, θα έπρεπε να τη στηρίζει ενεργά.

Τόνισε παράλληλα τη στήριξή του στην αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την πολιτική προστασία και κυρίως τη θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική κρίση ως προς την κάλυψη ζημιών και απωλειών.

Παράλληλα υποστήριξε τη σημασία μόνιμης θεσμοθέτησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Δυστυχώς, όπως είπε, αποκαλύφθηκε ότι από το Ταμείο επωφελούνται κυρίως μεγάλες εταιρείες. Δεν στηρίζονται επαρκώς οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μένουν απέξω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ούτε η κοινωνική και στεγαστική πολιτική όπως στην Πορτογαλία, ενώ για την υγεία πάει 4% της χρηματοδότησης, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 10%.

Το κράτος Δικαίου υπονομεύεται

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της LIBE Lopez Aguilar ο κ. Κασσελάκης εστίασε στην ανάγκη για στήριξη του κράτους Δικαίου στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, όπου, όπως τόνισε, υπονομεύεται σταθερά λόγω του σκανδάλου Predator, της συγκάλυψής του από την κυβέρνηση και τα σοβαρά ελλείμματα στο δικαστικό σύστημα και στον πλουραλισμό των ΜΜΕ.

Παράλληλα, ως προς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε τη σημασία που έχει η προώθηση της θέσης του Ευρωκοινοβουλίου (στη χάραξη της οποίας συνέβαλε καθοριστικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) ότι η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Τόνισε επίσης ότι το Σύμφωνο πρέπει να κατοχυρώνει νόμιμες και ασφαλείς οδούς με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ, όπως και ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά κυρίως πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Όπως υπογράμμισε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές αξίες και να αποδεχόμαστε ως κανονικότητα τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v