Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχωρήσεις της αντιπολίτευσης από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τα επόμενα βήματα

Ζήτησαν να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση Κασσελάκη για το δημοψήφισμα. Πώς τοποθετήθηκαν Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας για το εάν θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Νέες συσκέψεις στην Ομπρέλα για το θέμα της αποχώρησης.

Αποχωρήσεις της αντιπολίτευσης από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τα επόμενα βήματα

Την αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε η “Ομπρέλα”, η "ομάδα Αχτσιόγλου” και η “ομάδα Τεμπονέρα", μετά την άρνηση του προεδρείου να διακόψει τη συνεδρίαση και να θέσει σε ψηφοφορία την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

“Η πλειοψηφία αρνήθηκε όλες τις προτάσεις μας για ψηφοφορία κι έγινε φανερό ότι δεν μας ήθελε στην αίθουσα”, είπαν στους δημοσιογράφους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος μετά την αποχώρηση.

Λίγο νωρίτερα, ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής στο προεδρείο επειδή αρνήθηκε το αίτημα που μετέφεραν η κ. Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας: να σταματήσει η συζήτηση επί παντός άλλου θέματος και να γίνει ψηφοφορία μόνο για το δημοσψήφισμα.

“Η συζήτηση συνεχίζεται”, απάντησε ο προεδρεύων κ. Ρήγας, προκαλώντας την πρόταση μομφής, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Η συνεδρίαση συνεχίσθηκε σε τεταμένο κλίμα καθώς οι της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης” σηκώθηκαν όρθιοι και κατήγγειλαν τη διαδικασία, μέχρι που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Το στοιχείο που πρέπει να αποσαφηνίσει το προεδρείο είναι εάν μετά τις αποχωρήσεις των τριών ομάδων υπάρχει απαρτία 151 μελών, καθώς η Κεντρική Επιτροπή αριθμεί 300 μέλη.

Οπως προέκυψε υπάρχει απαρτία, κάτι που σημαίνει ότι τα στελέχη που στηρίζουν την ηγεσία, αποτελούν την πλειοψηφία του οργάνου. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απόψε ή αύριο η “Ομπρέλα” (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) θα συσκεφτεί εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ανακοινώσει την αποχώρηση της από το κόμμα.

Αχτσιόγλου: Γιατί αποχωρήσαμε

Σε δηλώσεις της μετά την αποχώρηση, η Εφη Αχτσιόγλου είπε ότι η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή των στελεχών είναι «υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ» και την χαρακτήρισε «βαθιά αντιδημοκρατική» και άκρως διχαστική για τα μέλη του κόμματος. Είπε ότι ζήτησε να τεθεί αυτό το θέμα κατά προτεραιότητα, είτε να αποσυρθεί, είτε να καταψηφιστεί.

Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα στην αρχή παρότι η ίδια εκτίμησε ότι η πλειοψηφία του σώματος ήθελε να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα.

Όπως είπε γι’ αυτό αποχώρησε, λέγοντας ότι είναι «υπαρξιακό ζήτημα».

Δείχνει η κίνηση την πόρτα εξόδου σας από το κόμμα; ρωτήθηκε. «Όχι αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι αποχωρούμε από τη διαδικασία η οποία είναι άνευ αντικειμένου».

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν δέχτηκε το προεδρείο τη θέση μας

Ζητήσαμε να εξεταστεί προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος για το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα δηλαδή της απόφασης της ΚΕ να πάει το θέμα στη βάση (το βάση με πολλά εισαγωγικά).

Προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχτηκε να μπει σε ψηφοφορία, ότι αυτό θα γίνει στο τέλος.

Δ. Τεμπονέρας: Όλα είναι ανοικτά

Η πρόταση Κασσελάκη είναι αντικαταστατική και αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε να ανακληθεί ή να τεθεί το θέμα στην κρίση της ΚΕ. Αφού δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία με την παρουσία μας, δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Σε ότι αφορά το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, όλα είναι ανοικτά».

Φέμελλος: Μεγάλο ερώτημα η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες» και «αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «η πρώτη μέρα της ΚΕ ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας;».

Είπε ότι «εκφράζεται μέσα στη συζήτησή μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα».

«Καταλαβαίνουμε και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, διότι, όσο εμείς συζητάμε για τα εσωτερικά μας προβλήματα, η ζωή της κοινωνίας γίνεται χειρότερη και η δημοκρατία μας και η οικονομία μας κι αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

Σημείωσε ότι «έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να ζουν καλύτερα οι Έλληνες πολίτες».

«Πηγαίνοντας προς το συνέδριο οι απόψεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, το έχει ανάγκη η κοινωνία, έχει ανάγκη να ζει καλύτερα. Αυτό σημαίνει πρόοδος και σ' αυτή την αγωνία εμείς θα ανταποκριθούμε», είπε καταληκτικά.

Γεροβασίλη: Τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μπήκε θέμα, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά, αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα, και ειλικρινά μεταξύ μας». Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Απ' ό,τι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο το πρωί και ολοκληρώνονται το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v