Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει για τη φορολόγηση των επαγγελματιών ο Κ. Μητσοτάκης

Οι αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων δεν αλλάζουν τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Το πολιτικό κόστος και η κάλυψη των κενών. Η «επιδοματική πολιτική» και τα αμιγώς πολιτικά μηνύματα.

Επιμένει για τη φορολόγηση των επαγγελματιών ο Κ. Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις και να προχωρήσει στην υπερψήφιση του νέου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και από το κομματικό βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα γαλάζια στελέχη, υπεραμύνθηκε της κεντρικής φιλοσοφίας του σχεδίου νόμου, επανέλαβε πως δεν πρόκειται για οριζόντια ρύθμιση αλλά μια παρέμβαση «βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο, μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη».

Την ίδια στιγμή που οι κινητοποιήσεις των εμπλεκόμενων κλάδων τείνουν προς κλιμάκωση εξαιτίας της αυξημένης φορολόγησης σε μισό εκατομμύριο επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης, με τον αέρα και της δημοσκοπικής του παντοδυναμίας, εμφανίζεται έτοιμος ακόμα και για μετωπική σύγκρουση, αδιαφορώντας -όπως είπε- για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός. Συμβιβασμός με παθογένειες, με παγιωμένα συμφέροντα. Μία αδικία των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, που κάποτε πρέπει να λείψει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεδομένου και του προβληματισμού ακόμα και των στελεχών της ΝΔ για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, με κάλυψη των «κενών που υπάρχουν» και ενώ η δημόσια διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο πρωθυπουργός στην επενδυτική βαθμίδα και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο ρεκόρ εξαγωγών, τη διαρκή μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους. «Η Ελλάδα προχωρεί, αυξάνοντας τον δημόσιο πλούτο, μέρισμα από τον οποίο έχει όλη η κοινωνία», είπε και υπογράμμισε την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνίας με 350 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα, ως ένα «πρόσθετο ανάχωμα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί να ανακουφιστεί η κοινωνία», διεμήνυσε.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί επιδοματικής πολιτικής. Μίλησε για διπλό σκοπό της κυβέρνησης. Από τη μια πλευρά, με «στοχευμένες λύσεις σε έκτακτες δυσκολίες», ιδίως υπέρ των πιο ευάλωτων, ενώ από την άλλη, με σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος, με μόνιμα μέτρα. «Είναι μια ευέλικτη πορεία κοινωνικής συνοχής, η οποία θα συμβαδίζει με την αδιαπραγμάτευτη δημοσιονομική ισορροπία», ανέφερε.

«Καθαρή νίκη»

Όσον αφορά τα αμιγώς πολιτικά μηνύματα, προσδιόρισε ως πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησής του τις «γενναίες αλλαγές στην οικονομία, στη διοίκηση, στην υγεία, στο κράτος, για μία καλύτερη καθημερινότητα, με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της φροντίδας μας».

Υπογράμμισε την «πολιτική βούληση» και το «κομματικό σθένος» των στελεχών της παράταξής του να δώσουν αυτόν τον αγώνα και επικαλέστηκε «την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, όπως τη σφράγισαν οι διαδοχικές εκλογές».

Ωστόσο, φρόντισε να προειδοποιήσει και τα δικά του στελέχη σε σχέση με τις συμπεριφορές τους. «Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή. Ισοδυναμεί με αυξημένη ευθύνη. Δεν είναι άλλοθι για λάθη. Είναι κίνητρο για αποτέλεσμα που επιπλέον δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές καθώς το πολιτικό "κοντέρ" μηδενίστηκε στις εκλογές.  

Ο λόγος μας, συνεπώς, πρέπει να είναι σαν τις πράξεις μας: σαφής, ουσιαστικός, αλλά κυρίως μετρημένος. Αυτό προϋποθέτει άλλωστε και η νέα μας διαδρομή, που ξεκινά από αφετηρίες οι οποίες επιτεύχθηκαν χωρίς να είναι ούτε εύκολες ούτε δεδομένες», είπε.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως το επόμενο πολιτικό στοίχημα της ΝΔ τις ευρωεκλογές, διατηρώντας τον πήχη ψηλά. «Ο προεκλογικός αγώνας μας, λοιπόν, αναμφίβολα θα έχει κι έναν παραταξιακό χαρακτήρα… Μία είναι η απάντηση: η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση αυτής της ανοδικής εθνικής πορείας, που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει», σημείωσε.

Η κριτική του -ιδίως σε μια κομματική σύναξη- δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που τα δύο κόμματα συναγωνίζονται για τη δεύτερη θέση. Αναφέρθηκε σε «αδιέξοδα της άλλης πολιτικής όχθης» και σε «"καταπακτή" της ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο είτε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αδιέξοδης αριστεράς». Βούλησή του είναι ο δημόσιος λόγος του να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο τα δύο κόμματα, αντίθετα με το κυβερνητικό έργο που θέλει να έχει τη «μερίδα του λέοντος». Εκτιμά ότι τον ευνοούν οι πολιτικές - δημοσκοπικές συνθήκες και θα επιδιώξει να το εφαρμόσει, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v