Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική στροφή στην οικονομία, μέσω προϋπολογισμού

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση. Η κεντρική γραμμή και η βασική επιχειρηματολογία. Βασική συνταγή ο συνδυασμός της δημοσιονομικής σταθερότητας με τις αναπτυξιακές πολιτικές και την κοινωνική ευαισθησία.

Κυβερνητική στροφή στην οικονομία, μέσω προϋπολογισμού

Πενθήμερο αφιερωμένο στην οικονομία αυτό που ξεκινά σήμερα στη Βουλή, με την έναρξη της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2024, τον πρώτο που καταθέτει η κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούνιο, αλλά και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία (που είθισται να επέχει και ρόλο ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση) θα γίνουν την Κυριακή, με τους τόνους να αναμένονται στα ύψη και την ανταλλαγή των πυρών έντονη.  

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συγκεκριμένη διαδικασία, επαναφέροντας την οικονομία στον δημόσιο διάλογο, ως ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της, ενώ θα δώσει το στίγμα της για την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο έτος. Στόχος, όπως λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι η άσκηση μιας αναπτυξιακής και παράλληλα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Έμφαση το οικονομικό επιτελείο δίνει στις μόνιμες παρεμβάσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καθώς και στην προβολή των στοιχείων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών, όπως η αύξηση κατά 736 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, καθώς και η αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Παράλληλα, εστιάζει -και προβάλλει επικοινωνιακά- στις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στην άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς, στην αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά, στην αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023 και στη νέα αύξηση (3%) των συντάξεων από τις αρχές του χρόνου.

Ιδιαίτερα ανθεκτική

H ελληνική οικονομία, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Μόνο εντός του 2023, υπενθυμίζουν, η Ελλάδα επιβραβεύτηκε από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, σημείωσε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,4%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε νέα μείωση της ανεργίας, πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ μείωσε το δημόσιο χρέος της ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ. «Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπυκνώνονται στο ότι χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 9,1%», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το 2024, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, θα προχωρήσει «με τη βασική συνταγή», τον συνδυασμό της δημοσιονομικής σταθερότητας με τις αναπτυξιακές πολιτικές και την κοινωνική ευαισθησία.

Πλέον, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «η χώρα έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους και οικονομικής ανάπτυξης. Ασφαλώς η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις ενδεχόμενες εξωγενείς κρίσεις. Η οικονομική σταθερότητα και πρόοδος διασφαλίζονται μόνο εάν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι τιθέμενοι δημοσιονομικοί στόχοι, διοχετεύοντας παράλληλα τους πεπερασμένους δημοσιονομικούς πόρους στοχευμένα, με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα».

Μελανό σημείο εξακολουθεί να είναι το θέμα της ακρίβειας, για την οποία η κυβέρνηση δέχεται ομαδικά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως πρόκειται για την «πιο σημαντική και δύσκολη μάχη» που δίνουν, επιμένουν να τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και προφανώς δεν ισχύει μόνο εντός των συνόρων, ενώ επαναλαμβάνουν ότι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο σε τρία επίπεδα: Στην αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, στα στοχευμένα μέτρα στις ανάγκες κάθε περιόδου και στους ελέγχους στην αγορά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v