Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές τορπιλίζει τη συναίνεση

Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση της Ν. Κεραμέως. Για «πρωτοφανή αντιθεσμικό εκβιασμό» κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Με «ντρίπλα» θα αντεπιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Από μηδενική βάση η συζήτηση», λέει το ΠΑΣΟΚ.

Η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές τορπιλίζει τη συναίνεση

Φωτιές άναψε στο πολιτικό σκηνικό η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ώστε το συγκεκριμένο δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές.

Η διαφαινόμενη -μερική έστω- συναίνεση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει τη θετική τους ψήφο στην Επιτροπή της Βουλής, πλέον επανεξετάζουν τη θέση τους.

Για το νομοσχέδιο -προφανώς και για την τροπολογία- προγραμμάτιζε να μιλήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ωστόσο η γρίπη που τον ταλαιπωρεί, τον ανάγκασε να αναβάλει την παρουσία του εκεί, όπως άλλωστε και την πραγματοποίηση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

«Θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της Δημοκρατίας: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές», σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Ολομέλειας.

Η κατάθεση της τροπολογίας, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, «απαντά στο σχετικό αυτονόητο ερώτημα-αίτημα που διατύπωσαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα» και από τη στιγμή που τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, «γιατί να μη συμβεί και στις εθνικές εκλογές;», είναι το ερώτημα που θέτουν, σχολιάζοντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα αποτελέσει δείγμα πολιτικής ωριμότητας και απόδειξη ότι σε θέματα Δημοκρατίας, εκείνα που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή πετά το «γάντι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε να «συρθούν» πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση και να τη στηρίξουν είτε να την απορρίψουν και να… εκτεθούν στα μάτια των αποδήμων, αρνούμενα να υιοθετήσουν το αίτημά τους.

«Για ποιο λόγο άραγε αντιμετωπίζουν δύο διαδικασίες, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και με διαφορετικά κριτήρια; Θεωρούν υποδεέστερη διαδικασία τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», διερωτώνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ενώ στο ερώτημα για ποιο λόγο η τροπολογία κατατέθηκε στην Ολομέλεια και δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου, απαντούν: «Την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας. Άλλωστε, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί».

Αντιπολίτευση: Αντιθεσμικός εκβιασμός της κ. Κεραμέως

Για πρωτοφανή τακτικισμό που εξέπληξε ακόμα και όσους «τα περιμένουν όλα από αυτή την κυβέρνηση» κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Κι αυτό διότι η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατέθεσε το νομοσχέδιο που όχι μόνο ορίζει ότι η εισηγούμενη επιστολική ψήφος θα εφαρμοστεί μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση ταυτόχρονων εκλογών η εν λόγω διαδικασία δεν θα ισχύει στις εθνικές κάλπες.

Με βάση αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το υπερψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ το ίδιο επρόκειτο να κάνουν και στην Ολομέλεια. Χθες, που άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια, με βάση όλα τα παραπάνω, η κα Κεραμέως, αφού άκουσε τους εισηγητές των κομμάτων, αιφνιδίασε τους πάντες: κατέθεσε τροπολογία ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύει και στις εθνικές εκλογές.

Πηγές από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την κίνηση κρύβεται ο κυβερνητικός εκβιασμός: ή ψηφίζετε πακέτο την επιστολική ψήφο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ή σας καταγγέλλουμε στους απόδημους ότι εξαιτίας σας θα τη στερηθούν στις εθνικές εκλογές. «Η κα Κεραμέως έφερε νομοσχέδιο με… kinder έκπληξη, μόνο που εκτός από πρωτοφανής και απαράδεκτη είναι εντελώς αντιθεσμική», λένε.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να περάσει με απλή πλειοψηφία αν πρόκειται για τις ευρωεκλογές, αλλά απαιτεί τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους (βάσει Συντάγματος) όταν πρόκειται για τις εθνικές εκλογές. Κατόπιν των παραπάνω, η συζήτηση γίνεται από μηδενική βάση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας, υπερψήφισαν τις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί.

«Ντρίπλα» από ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος προτίθεται να κάνει «ντρίπλα» ώστε να πιέσει, με τη σειρά του, την κυβέρνηση: να επανακαταθέσει παλαιότερη (σ.σ. του περσινού Ιουλίου) τροπολογία, ζητώντας να οριστούν 3-4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων στις οποίες θα κατευθύνεται η ψήφος τους, π.χ. περιφέρεια ΗΠΑ, περιφέρεια Ευρώπης κ.λπ. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι απόδημοι θα είχαν μεν «δικούς τους» εκπροσώπους βουλευτές, ωστόσο δεν θα αλλοίωναν το εκλογικό αποτέλεσμα στην επικράτεια.

Η κυβέρνηση «ούτε ήθελε ούτε θέλει να ακούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο», λένε στελέχη που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Οπότε «θα δυσκολευτεί πολύ να μας χρεώσει την καταψήφιση της γενίκευσης της επιστολικής ψήφους στις εθνικές εκλογές».

Κάθετα αρνητική δήλωσε η Νέα Αριστερά, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να άρουν τη στήριξή τους στην επιστολική ψήφο ακόμα και στο σκέλος που αφορά μόνο στις ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v