Στο υπουργικό σήμερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η στάση του Μάκη Βορίδη και οι φήμες παραίτησης της Μαρίας Κεφάλα. Επιμένουν οι διαφωνούντες στη ΝΔ. Τι απαντά στην Εκκλησία το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο υπουργικό σήμερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με μια μέρα καθυστέρηση από το προγραμματισμένο, λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο για τους γάμους και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών θα παρουσιαστεί τελικά σήμερα το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές επιμένουν να διαφωνούν και προσανατολίζονται στην καταψήφιση ή την αποχή του νομοθετήματος, ενώ αναπόφευκτα στη σημερινή συνεδρίαση τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις ενστάσεις του, τις οποίες αναμένεται να επαναλάβει ενώπιον του πρωθυπουργού και των συναδέλφων του. Όσον αφορά τη στάση του στην ψηφοφορία, το πιο πιθανό σενάριο είναι να απέχει -όπως έχει προτρέψει ο κ. Μητσοτάκης τους διαφωνούντες-, προκειμένου να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τον υπουργικό θώκο.  

Από την άλλη, διαφορετικά φαίνεται να εξελίσσονται τα πράγματα με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία φέρεται αποφασισμένη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Χθες το βράδυ μάλιστα κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα παραιτηθεί άμεσα από την κυβέρνηση, κάτι που ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.

«Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, και εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Αυτό νομίζω τα λέει όλα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (στον ΣΚΑΪ) και εξέφρασε την άποψη ότι «όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις επιλογές του συνόλου αυτού».

Οι δημόσιες αντιδράσεις πάντως των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης συνεχίζονται, με χαρακτηριστική αυτή του πρώην υπουργού Γιάννη Οικονόμου. Κατά την παρουσίαση βιβλίου, ο βουλευτής Φθιώτιδας εξέφρασε τον φόβο μήπως «ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραταξιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία. Αν τους προδώσουμε, μπορεί να μας εγκαταλείψουν», σημείωσε. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη γαλλική δεξιά που «σχεδόν εξαϋλώθηκε, επειδή αποστράφηκε βασικούς πυλώνες ης δεξιάς -έθνος, οικογένεια, θρησκεία».  

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας»

Το νομοσχέδιο θα έχει 13 μόλις άρθρα, μέσα στα οποία θα περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμφώνων συμβίωσης σε γάμο, καθώς και ρυθμίσεις αναγνώρισης γάμων και παιδιών που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τον σεβασμό τους προς την Εκκλησία, αλλά -όπως λένε- «εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Έχουμε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μας τίμησαν με μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι την προηγούμενη φορά, παρά τα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Η εκτελεστική εισηγείται, η νομοθετική ψηφίζει».

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, όπως αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στη συνάντηση που είχαν στις 8 Ιανουαρίου, του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να φέρει ένα σχέδιο νόμου που θα αφορά στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο οποίος θα αποκλείει την τεκνοθεσία από παρένθετη μητέρα και θα αποβλέπει μόνο στην υιοθεσία παιδιών.  

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστούν επίσης: Από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη, από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v