Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ελληνικό μικροσκόπιο οι τουρκικές προκλήσεις

Πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τους υψωμένους τόνους της Άγκυρας, μετά την περίοδο ηρεμίας. «Δεν θα παραιτηθεί η Τουρκία από τις πάγιες διεκδικήσεις της», η εκτίμηση της Αθήνας. Την άνοιξη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη γείτονα.

Στο ελληνικό μικροσκόπιο οι τουρκικές προκλήσεις

Η επιστροφή της Τουρκίας στον παλαιό… κακό της εαυτό τις τελευταίες μέρες, με αλλεπάλληλες προκλήσεις και αγνόηση του διεθνούς δικαίου, δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Ήταν ένα από τα πιθανά σενάρια που υπήρχε στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου, δεδομένου και του ιστορικού που είχαν να παρουσιάσουν οι εξ ανατολής γείτονές μας, με αποτέλεσμα η περίφημη Διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, από τους πρώτους μήνες κιόλας της εφαρμογής της να τελεί υπό αμφισβήτηση.

Στην ελληνική πλευρά που παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και ειδικά τις κινήσεις της Άγκυρας, δεν υπάρχει η εικόνα -προς ώρας τουλάχιστον- ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει πολύ περισσότερο την ένταση, παρόλο που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα παραιτηθεί από τις πάγιες διεκδικήσεις τις οποίες κατά καιρούς προβάλλει.

Μεταξύ άλλων, μόνο τα τελευταία 24ωρα τουρκική ακταιωρός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς στα Ίμια που έληξε με την παρουσία δύο πλωτών του ελληνικού Λιμενικού, η Άγκυρα εξέδωσε anti-Navtex για άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς και αντιΝΟΤΑΜ αντιδρώντας σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει θαλάσσια περιοχή για αεροναυτική άσκηση, ενώ και με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, υπενθυμίζει την αμφισβήτηση 23 ελληνικών νησιών από τη χώρα του.  

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε μέσω Ρηματικής Διακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά και επιστολών διαμαρτυρίας, απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς και προβάλλοντας τη νομική ορθότητα των θέσεών μας.

«Ανησυχώ πάρα πολύ»

«Ανησυχώ και ανησυχώ πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στη χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει χαμηλώσει τόνους, αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία», ενώ σε σχέση με τον εξοπλισμό των νησιών, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μείνουν τα νησιά ανυπεράσπιστα».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε: «Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, επιδιώκουμε τον διάλογο, ο διάλογος φαίνεται ότι στην μεγάλη εικόνα αποδεικνύεται πολύ πιο χρήσιμος και ωφέλιμος για τις δύο χώρες, παρά μια συνθήκη παρατεταμένης έντασης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είμαστε αφελείς ή ότι έχουμε την οποιαδήποτε διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο διάλογος και η διαδικασία και η τήρησή του αξιολογείται διαρκώς».

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις νέες τουρκικές προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη. Ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει «τη διγλωσσία και την επιθετική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, που συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, παρά το Μνημόνιο Φιλίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο».

Και όλα αυτά, ενώ εκκρεμούν οι επικείμενες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως επίσης και η προετοιμασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα την άνοιξη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v