Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επικράτηση Κασσελάκη, ο ρόλος των «ειρηνοποιών» και η επόμενη ημέρα

Ραντεβού στις ευρωεκλογές δίνει ήδη η «πλευρά Γεροβασίλη», για «σχέδιο κακού αποτελέσματος» προειδοποιεί ο πρόεδρος. Οι πρώτες «γρατζουνιές» στον Αλ. Τσίπρα, το χθεσινό μήνυμα του «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» και η έναρξη του…προκαταβολικού blame game.

Η επικράτηση Κασσελάκη, ο ρόλος των «ειρηνοποιών» και η επόμενη ημέρα

Οι «έξι ημέρες που συγκλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ» είχαν μία κατάληξη που κανείς δεν φανταζόταν το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την παρέμβαση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα: δεν θα ξαναστηθούν εσωκομματικές κάλπες, ο Στέφανος Κασσελάκης «πήρε» το συνέδριο και παραμένει πρόεδρος. Αυτό που «έχασε» είναι η λευκή επιταγή τριετίας που ήθελε, δηλαδή να μην κριθεί στις ευρωεκλογές αλλά στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μικρό το κακό, λένε οι υποστηρικτές του, καθώς «έχει γίνει αντιληπτό πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή του εικόνα και λειτουργία, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά εάν δεν επανιδρυθεί» και, όπως προσθέτουν, «αυτό θα γίνει όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Στο ερώτημα γιατί δεν επέμεινε σθεναρά στη διενέργεια εκλογών αλλά συμβιβάστηκε εύκολα με την απόρριψή τους από το συνεδριακό σώμα, οι απαντήσεις είναι δύο:

  • Πρώτον, διότι είχε μόνο έναν τρόπο να τις επιβάλει, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου (όπως έγινε πέρυσι από τον Αλέξη Τσίπρα). Σε αυτή την περίπτωση όμως, λένε συνεργάτες του, θα ερχόταν σε διάσταση με τους συνέδρους και, κυρίως, θα χρεωνόταν τη νέα περιπέτεια «εκατό ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές», όπως έλεγαν πολλοί σύνεδροι στις ομιλίες του.
  • Δεύτερον, επειδή θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο το τρίμηνο της ευρωεκλογικής καμπάνιας «σαρώνοντας τη χώρα» και δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την περίφημη επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές, στη λογική του «άλλαξέ τα όλα». Αυτό βεβαίως εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανεκτό, διότι σε ενδεχόμενη συντριβή, οι σχεδιασμοί θα αλλάξουν από όλους.

Ο κ. Κασσελάκης πάντως φέρεται να υποσχέθηκε κινήσεις για πιο συλλογική λειτουργία των οργάνων χωρίς αιφνιδιασμούς, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν θα δεχτεί «ομηρία και επιτροπεία». Τα πρώτα δείγματα θα δοθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η σύνθεση της οποίας θα παραμείνει ίδια, καθώς δεν διαφαίνονται εκλογές (σ.σ. πάλι από τα μέλη) για νέα Κεντρική Επιτροπή.

«Μούδιασμα» από την πλευρά Γεροβασίλη

Η άλλη πλευρά, των στελεχών που τον αμφισβήτησαν και εκφράστηκαν με την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη, είδαν την προοπτική απομάκρυνσής του να μετατίθεται ή να ακυρώνεται, ενώ πολλοί ρωτούσαν χθες το μεσημέρι, «και τότε γιατί έγινε όλο αυτό;», εννοώντας γιατί βγήκε μπροστά η πρώην υπουργός να τον αμφισβητήσει και να καταθέσει υποψηφιότητα, εφόσον δεν υπήρχε πλάνο ούτε μάχης ούτε νίκης. Κι αυτό διότι το τελευταίο διήμερο μέτρησαν (υπέρ του) τα ερείσματα που έχει στη βάση, όπως εκφράστηκαν από τα ξεσπάσματα των συνέδρων, είτε υπέρ του είτε εναντίον της πρώην υπουργού.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν καν το προεδρείο σφυρίξει τη λήξη του συνεδρίου, η προειδοποίηση αυτής της πλευράς στον κ. Κασσελάκη ήταν κοφτή: «Θα κριθείς στις ευρωεκλογές».

Δεν είναι τυχαία, συνεπώς, η ανάρτηση που έκανε ο ίδιος αμέσως μετά στα social media: «Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ». Αυτό που προκύπτει, δηλαδή, είναι ότι προεξοφλείται από όλους το κακό ευρωεκλογικό ποσοστό, οπότε εκκίνησε εκ νέου… προκαταβολικά το blame game.

Τα κίνητρα των «ειρηνοποιών»

Ανακουφισμένοι εμφανίζονται οι ενδιάμεσοι, οι επονομαζόμενοι «κυανόκρανοι», που στοιχήθηκαν πίσω από τους Σωκράτη Φάμελλο-Νίκο Παππά-Γιώργο Τσίπρα και την πρότασή τους που έγινε απόφαση του συνεδρίου: δεν πάμε σε νέες εσωκομματικές εκλογές - δίνουμε τις πολιτικές και εκλογικές μάχες αρχής γενομένης από αυτή των ευρωεκλογών - ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο (ως «πολιτικό κέντρο») για τη διασφάλιση της συλλογικής λειτουργίας.

Στην ουσία, οι «ενδιάμεσοι» πέτυχαν να εμφανιστούν ειρηνοποιοί και να εκφράσουν την ταλαιπωρημένη και απογοητευμένη βάση που δεν κατάλαβε γιατί «κάθε πέντε μήνες καλούμαστε να εκλέγουμε πρόεδρο». Ταυτόχρονα όμως κέρδισαν και οι ίδιοι χρόνο για «την επόμενη ημέρα», με ή χωρίς Κασσελάκη: στην πρώτη περίπτωση, εξασφαλίζοντας ρόλους και στη δεύτερη, βρίσκοντας τον επίδοξο διάδοχο, δεδομένου πως συμφωνούν ότι η κ. Γεροβασίλη «κάηκε».

Οι πρώτες «γρατζουνιές» στον Α. Τσίπρα

Μεγάλο προβληματισμό αλλά και έκπληξη προκάλεσε η κριτική που εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας από πολλούς συνέδρους, τόσο για την παρέμβαση της Πέμπτης υπέρ των εσωκομματικών εκλογών για εκλογή προέδρου όσο και για την απουσία του από το συνέδριο.

Όπως σημειώνουν προεδρικοί, αντιπροεδρικοί και ενδιάμεσοι, «είναι η πρώτη φορά που σε μαζική διαδικασία οργανωμένων μελών ο κ. Τσίπρας δέχεται πυρά», όχι με ακραίες εκφράσεις αλλά με αυστηρότητα. «Υποκλίνομαι με σεβασμό στον Αλέξη αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να πω ότι ήταν άκαιρη η παρέμβασή του. Σύντροφε Αλέξη, έλα εδώ, στο συνέδριο, να μας ακούσεις και να σε ακούσουμε», ήταν μία χαρακτηριστική φράση απλού συνέδρου που δέχθηκε γερό χειροκρότημα.

Στελέχη από τους πρώην «προεδρικούς» απέδωσαν τη στάση και την επιλογή του σε κακούς συμβούλους, ενώ άλλοι, από το πιο στενό περιβάλλον του, διαβεβαιώνουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες.

Ο ίδιος πάντως, μετά την αυλαία του συνεδρίου, διεμήνυσε, μέσω διαρροής από το περιβάλλον του (στην ΕΡΤ) στην πλευρά των… νυν προεδρικών: «Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει, το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Η πρώτη ερμηνεία ήταν πως εννοεί (και) το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πλην των συνεπειών που θα έχει στο κόμμα η μη επιλογή της καθαρής λύσης, δηλαδή της νέας προεδρικής εκλογής.

Ο ορίζοντας, δηλαδή, παραμένει θολός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v