Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση… «αποτσιπροποίησης» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκρηκτικό συνέδριο

Πώς τη φωτογράφισε ο Στ. Κασσελάκης και τι «διαβάζει» πίσω από την παρέμβαση-βόμβα του Α. Τσίπρα. Ισορροπίες και συμφωνίες για άμεση εκλογή νέας ΠΓ και νέου Γραμματέα. Καχυποψία… στο κόκκινο για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Επιχείρηση… «αποτσιπροποίησης» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκρηκτικό συνέδριο

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν αρχίσει το συνέδριο, όσα ακολούθησαν στο εκρηκτικό τετραήμερο και μία φράση του Στέφανου Κασσελάκη αμέσως μετά, άνοιξαν τη συζήτηση για την «επιχείρηση αποτσιπροποίησης» του κόμματος από τον πρόεδρό του.

«Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε», είπε ο κ. Κασσελάκης τη Δευτέρα (στην ΕΡΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι άνοιξε αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσά τους.

Συνομιλητές του κ. Κασσελάκη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην παραστεί ούτε να μιλήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά θα μιλήσει το Σάββατο στο συνέδριο της Καθημερινής», όπως λένε.

Κατά βάση, όμως, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη συνολική στάση του πρώην πρωθυπουργού: «Ηθελε απλώς να οδηγήσει τις εξελίξεις προς νέες εσωκομματικές κάλπες για εκλογή άλλου προέδρου ή η παρέμβασή του σηματοδοτεί το τέλος της δικής του σχέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Όσοι βλέπουν την πρώτη εκδοχή, θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας «ηττήθηκε» επειδή η προσφυγή σε νέα προεδρική εκλογή απετράπη. Εκείνοι που «διαβάζουν» πίσω από τις γραμμές τη δεύτερη εκδοχή, εκτιμούν ότι άνοιξε ο δρόμος για μία άλλη πορεία του κ. Τσίπρα, έξω και πάνω από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα γίνει ορατή «εάν και όταν το επιτρέψουν οι εξελίξεις συνολικά στον αριστερό-προοδευτικό χώρο». Εννοώντας ότι αυτές οι εξελίξεις θα σηματοδοτηθούν από τις επιδόσεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ώστε, εάν είναι ισχνές, να τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα ανασύνθεσης του χώρου.

Η φράση του κ. Κασσελάκη στο κλείσιμο του συνεδρίου την Κυριακή «κάποιοι έχουν σχέδιο αποτυχίας μας στις ευρωεκλογές για να μου τη χρεώσουν» περιλαμβάνει, λένε, και το παραπάνω σενάριο. Η καχυποψία συνεπώς έχει… χτυπήσει ταβάνι απέναντι σε όλα τα στελέχη του κόμματος που έχουν την αναφορά τους στον κ. Τσίπρα και στοιχήθηκαν πίσω από την Όλγα Γεροβασίλη στην παρολίγον αναμέτρηση για την προεδρία του κόμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις 100 ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές για να φτιάξει οργανωτικό ιστό: «Εχει μεγάλο τμήμα της οργανωμένης βάσης, όπως φάνηκε στο συνέδριο, αλλά δεν έχει τον περίφημο “μηχανισμό” για να αναμετρηθεί με το κομματικό σύστημα», λένε.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής μετατέθηκε «για μετά τις ευρωεκλογές», δεδομένου ότι τα μέλη του ανώτατου οργάνου εκλέγονται, επίσης, απευθείας από τα μέλη. Η επίσημη εξήγηση, πάντως, είναι ότι δεν προκρίνονται εσωκομματικές κάλπες «για κανένα λόγο» ενόψει ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος λοιπόν θα στηριχθεί στην υπάρχουσα 300μελή Κεντρική Επιτροπή, την οποία θα συγκαλέσει άμεσα για την ανάδειξη νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου Γραμματέα. Σημειώνεται ότι μετά τη διάσπαση του φθινοπώρου, η ΠΓ έμεινε λειψή, καθώς τα μισά στελέχη αποχώρησαν και δεν υπήρχαν αναπληρωματικοί για να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις. Αντιθέτως, η Κ.Ε. έχασε περίπου εκατό μέλη (που αποχώρησαν) αλλά υπήρχαν επιλαχόντες, οπότε η αναπλήρωσή τους έγινε αμέσως.

Οι συμμαχίες στην ΚΕ και νέος/νέα Γραμματέας

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις ισορροπίες που θα προκύψουν για την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας:

  • Στην Κεντρική Επιτροπή έχει ισχυρή πρόσβαση ο Νίκος Παππάς, που σημαίνει ότι θα γίνουν (αν δεν έχουν ήδη γίνει) «ντιλαρίσματα» με τους επιτελείς του κ. Κασσελάκη, ώστε η (πρόσκαιρη;) συμμαχία τους να αποτυπώνεται στη νέα ΠΓ.
  • Δεν θα γίνει πρόταση επανεκλογής των μέχρι σήμερα γραμματέων, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη. Ο λόγος, σύμφωνα με προεδρικές πηγές, είναι ότι στήριξαν ανοικτά το σχέδιο της νέας εκλογής προέδρου, μετείχαν στις διεργασίες που κατέληξαν στην υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη και υπεραμύνθηκαν της χρονικής διάρκειας ενός μήνα για τις νέες εσωκομματικές κάλπες, αντί της fast track διαδικασίας (10 Μαρτίου) που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης λόγω ευρωεκλογών. Όπως λένε, δηλαδή, «ενώ το προηγούμενο διάστημα έδειχναν να στηρίζουν τον πρόεδρο, εκδηλώθηκαν αμέσως εναντίον του, όταν εκδηλώθηκε η παρέμβαση Τσίπρα».

Ονόματα για τον/τη Γραμματέα δεν ακούγονται, καθώς κανείς δεν ξέρει τι συμφωνίες έχουν γίνει στο παρασκήνιο. Το βέβαιο είναι πως ο κ. Κασσελάκης θέλει νέο πρόσωπο «που να σηματοδοτεί και το άνοιγμα του κόμματος», να μην προέρχεται δηλαδή από αυτό που αποκαλείται «κομματικός σωλήνας».

Αναζητείται επίσης νέο πρόσωπο και για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η νυν εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη θα είναι, πιθανότατα, υποψήφια ευρωβουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v