Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη μάχη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μπαίνει ο Μητσοτάκης

Θα πραγματοποιήσει χαιρετισμό στην σημερινή Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και τα αυστηρά κριτήρια για τα μη κρατικά. Επίθεση στην αντιπολίτευση.

Στη μάχη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μπαίνει ο Μητσοτάκης

Στην κυβέρνηση θεωρούν εμβληματική μεταρρύθμιση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει μπροστά στη σχετική μάχη που θα κορυφωθεί την άλλη εβδομάδα με την ψηφοφορία στη Βουλή. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, απ’ όπου θα υπεραμυνθεί της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Στη σκιά των φοιτητικών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών, ο κ. Μητσοτάκης θα διαμηνύσει ότι η έμφαση της κυβέρνησης ήταν, είναι και θα παραμείνει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και αυτό, όπως θα πει, αποδεικνύεται από τις επιμέρους παραμέτρους του σχεδίου νόμου. 

Για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα Πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, θα επαναλάβει ότι τα οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια για την ίδρυση τους  είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και αρμόδια για την τήρησή τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Θα στρέψει δε τα βέλη του προς την αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση στο νομοσχέδιο, επικεντρωμένος στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο θα εγκαλέσει για ανακολουθίες.  

«Πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενής περιεχομένου και το ίδιο ύφος, ένας μηδενισμός που δεν κάνει καλό σε κανέναν. Ο Ν. Ανδρουλάκης μιλάει για διευθέτηση συμφερόντων, όμως καλύτερα είναι τα δεδομένα από τα λόγια του αέρα… Καταψηφίζει κάτι που αποτελεί προεκλογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ». 

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια «ιστορική μεταρρύθμιση» η οποία απελευθερώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τη γραφειοκρατία, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, αυξάνει τα ερευνητικά προγράμματα, προάγει την διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, δίνει δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών ή ερευνητών δημόσιων ΑΕ και προβλέπει την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, μη κρατικών παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία «ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην χώρα μας, όπως η ενίσχυση της οικονομίας με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, την ανάσχεση του brain drain με φοιτητές που θα σπουδάζουν και επιστήμονες που θα επιστρέψουν για να διδάξουν στη χώρα τους, αλλά και με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί και από το βήμα της Ολομέλειας για το εν λόγω νομοσχέδιο, την ημέρα της ψηφοφορίας στα τέλη της άλλης εβδομάδας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v