Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά η κυβέρνηση στις κατηγορίες για το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους

Όχι κομματικοποίηση, όχι σε συνολική στοχοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., τα μηνύματα του Μαξίμου. Πιο αυστηρή αστυνομία, ζητούν γαλάζιοι βουλευτές. Γιατί απορρίπτεται η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

Πώς απαντά η κυβέρνηση στις κατηγορίες για το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους

Την ανάγκη να μην κομματικοποιηθεί το θέμα του στυγερού εγκλήματος έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, την ώρα που τα κόμματα της μειοψηφίας σηκώνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

Από την πρώτη στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κατεχάκη επισήμαναν πως θα διερευνηθούν όλες οι πτυχές της δολοφονίας της άτυχης κοπέλας και θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγιναν όλα όσα έπρεπε από υπηρεσιακής πλευράς και αν ακολουθήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο. Υπό το πρίσμα αυτό, χθες αντικαταστάθηκε ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, καθώς και τέσσερις ακόμα αστυνομικοί αυτού και ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

«Δεν είναι ενδεδειγμένη η στοχοποίηση του οποιουδήποτε από πριν και ειδικά η στοχοποίηση συνολικά της ΕΛ.ΑΣ.», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, από το βήμα της Βουλής, τόνισε πως «σε τέτοιες συζητήσεις, το ελάχιστο που οφείλουμε ως πολιτεία, είναι τα κόμματα να απέχουν από δημιουργία εντυπώσεων και τεχνάσματα μικροπολιτικής διαχείρισης. Πρέπει να παλέψουμε για μια ενιαία κοινωνική και πολιτική απάντηση στο πρόβλημα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, άρχισαν να βγαίνουν γαλάζιοι υπουργοί και βουλευτές, υπερασπιζόμενοι το δόγμα του νόμου και της τάξης, ζητώντας να «απελευθερωθούν» τα χέρια των αστυνομικών και να αφεθούν αυτοί ανενόχλητοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Υπέρ μιας «πιο αυστηρής αστυνομίας και υπέρ των καμερών στους δρόμους», τάχθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης (στον ΣΚΑΪ), με αφορμή το τραγικό συμβάν. «Στην Ελλάδα ζούμε στο έξης παράδοξο: αν η αστυνομία δρα, ρωτούμε γιατί έδρασε, αν δεν δρα, γιατί δεν έδρασε. Είμαι υπέρ της πιο αυστηρής αστυνομίας, είμαι πολύ υπέρ των καμερών στους δρόμους», σημείωσε.

«Στο πλαίσιο της νομιμότητας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης: «Η αστυνομία που θέλουμε είναι η αστυνομία που δρα πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτό σημαίνει επικαιροποίηση κανόνων εμπλοκής, ώστε ο αστυνομικός να δρα ανενόχλητος, με ασφάλεια και χωρίς στοχοποίηση για να αποτρέπει το έγκλημα και όχι να κάνει απλή διεκπεραίωση».

Ακόμα πιο δηκτικός -και προκάλεσε αντιδράσεις γι’ αυτό- ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός, Νότης Μηταράκης (στο Open): «Φανταστείτε ο φρουρός που ήταν στο τμήμα να είχε βγάλει το όπλο του πριν ο δράστης μαχαιρώσει την άτυχη γυναίκα και να τον είχε πυροβολήσει. Πιθανότατα σήμερα θα μιλούσε η αντιπολίτευση για ακραία αστυνομική βία, θα είχε προφυλακιστεί ο αστυνομικός και θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή».

Όσον αφορά την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία που ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για το θέμα και πως ο όρος μπορεί να χρησιμοποιείται με την κοινωνική του διάσταση. Υπενθυμίζουν δε ότι  με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα το 2021, η ποινή στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι αυτόματα ισόβια, ενώ προηγουμένως -επί ΣΥΡΙΖΑ- οι ποινές ήταν κλιμακωτές. «Πλέον δεν υπάρχει μεγαλύτερη ποινή. Η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια. Άρα, με νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας που θέλουν κάποιοι να προχωρήσουμε, τι ακριβώς ζητούν; Θανατική ποινή; Να μας το ξεκαθαρίσουν», αναφέρουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v