Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νέος διμέτωπος Μητσοτάκη και η αναπροσαρμοσμένη τακτική

Υψώνει τους τόνους κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, που κερδίζει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ. Τα κοινά σημεία του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η επιχειρηματολογία του νέου κυβερνητικού αφηγήματος.  

Ο νέος διμέτωπος Μητσοτάκη και η αναπροσαρμοσμένη τακτική

Πριν από κάποιους μήνες, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρωνόταν στην προσπάθεια αποδόμησης του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά την μεγάλη απόσταση από την ΝΔ, έδειχναν οι δύο πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι, ως δυνάμει κόμματα εξουσίας. Κάτι που με το πέρασμα του χρόνου διαφοροποιήθηκε, καθώς στην εξίσωση μπήκε δυναμικά ένας απρόβλεπτος για τους περισσότερους παράγοντας: η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Εκμεταλλευόμενος συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες ενόχλησαν το συντηρητικό κοινό της ΝΔ, αυτός άρχισε να βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να ανεβαίνουν και πλέον φλερτάρει με το διψήφιο, αλλά ακόμα και με την τρίτη θέση. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 είναι ενδεικτική της κατάστασης, με την Ελληνική Λύση ειδικά στην βόρεια Ελλάδα να εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο και το πρωθυπουργικό περιβάλλον να αναπροσαρμόζει την τακτική του.

Πλέον, στον διμέτωπο που έχουν ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, εκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (και δεδομένων των χαμηλών πτήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη), περιλαμβάνεται και ο κ. Βελόπουλος, υποδοχέας -σύμφωνα με τις έρευνες- της δυσφορίας των Νεοδημοκρατών, τουλάχιστον στην μεγάλη τους πλειοψηφία.    

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο νέο του αφήγημα ενόψει των ευρωεκλογών, παραλληλίζει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της περιόδου 2015-2019, Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντισυστημικού μετώπου.

Ενδεικτική η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: «Δυστυχώς πια αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια. Μπορεί να συμβεί; Προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα. Γι’ αυτό και αγωνίζομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό». 

Δύο κοινά σημεία

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι δύο αρχηγοί έχουν δύο κοινά σημεία, «τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και τις ανέξοδες υποσχέσεις σε επίπεδο οικονομίας». 

Επί τούτου τοποθετήθηκε και υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος (στον real fm). Στο ερώτημα αν βρίσκει κοινά στοιχεία μεταξύ των κ.κ. Κασσελάκη και Βελόπουλου, απάντησε ότι «τους ενώνει μια μεγάλη απόσταση, που τους χωρίζει από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό στους θεσμούς. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ομολόγησε ότι έχει την ψυχή Πολάκη… Ο κ. Πολάκης τι μας λέει; Ότι μόλις έρθει στα πράγματα, αν του δοθεί αυτή η δυνατότητα, θα ξηλώσει τους δικαστές, θα επιτεθεί στη Δικαιοσύνη. Άρα οι ίδιοι οι άνθρωποι, που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το κράτος δικαίου, για τη λειτουργία των θεσμών, της Δικαιοσύνης, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι λένε ότι θα έρθουν και θα κάνουν μια ευθεία επίθεση στη Δικαιοσύνη. Αυτά όλα τα ζήσαμε πριν δέκα χρόνια. Από το 2010-12 ως το 2018 ζήσαμε αυτήν την επίθεση στους θεσμούς. Αυτό είναι που απορρίφθηκε το 2019».

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμά ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξαναφουντώσει το κίνημα της αντισυστημικότητας, «το  οποίο το είδαμε πριν από 10 χρόνια, με κόμματα τα οποία μπορεί να βρίσκονται στα δεξιά μας, στα αριστερά μας, τα οποία κινούνται σε ένα μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού».

Υπό το πρίσμα αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας στην περίπτωση που η ψήφος των πολιτών μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v