Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες προεδρικές εκλογές με ή χωρίς τον Στ. Κασσελάκη

Ανοίγει ο χορός των υποψηφιοτήτων και των… συνεδριάσεων, με τον πρώην πρόεδρο να αναζητεί τα επόμενα βήματα. Η «αφύσικη» αδυναμία της «προεδρικής ομάδας» και η αντίστροφη μέτρηση της τακτικής συμμαχίας «87» - Πολάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες προεδρικές εκλογές με ή χωρίς τον Στ. Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης καθαιρέθηκε από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δύο εβδομάδες πριν κλείσει χρόνο σε αυτό. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά (163 «ναι», 120 «όχι», 3 λευκά/άκυρα), που οφείλεται αφενός στη συμμαχία «87» - Παύλου Πολάκη και αφετέρου στην αδυναμία που επέδειξε η (πρώην…) προεδρική ομάδα: δεν κατάλαβε (;) την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί εντός της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ συνέβαλε σε μία σκληρή έως διχαστική ομιλία του κ. Κασσελάκη το Σάββατο, που εξόργισε το μεγαλύτερο τμήμα των αρχικώς ουδέτερων μελών.

Το αποκορύφωμα, κατά τους υποστηρικτές του (πρώην) προέδρου, ήταν να ψηφιστεί το Σάββατο το βράδυ ο τρόπος που θα γινόταν η ψηφοφορία το πρωί της Κυριακής επί της πρότασης μομφής: μυστικά με κάλπη για τους παρόντες και… τηλεφωνικά για τους απόντες.

Το σχόλιο της βουλευτή Έλενας Ακρίτα είναι ενδεικτικό αυτής της… σουρεάλ, όπως σημειώναμε χθες, απόφασης: «Όταν στήνονται κάλπες, όσοι ψηφίζουν τηλεφωνικά καλούν από… απόκρυψη για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας;».

Ξανά συνεδριάσεις και έκτακτο συνέδριο

Τι θα γίνει τώρα; Σε επίπεδο διαδικασιών:

  • Αύριο, πιθανότατα, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.
  • Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
  • Μέσα σε 15 ημέρες θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει την πορεία προς το έκτακτο συνέδριο που θα επικυρώσει τις νέες υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Πολάκης είναι στη γραμμή «να τελειώνουμε από όλα σε ενάμιση μήνα το πολύ», ωστόσο από τους «87» δεν διακρίνεται τέτοια βιασύνη.

Κάποια μέλη τους, δε, φάνηκε να «ζυμώνουν» την ιδέα αλλαγής του τρόπου εκλογής προέδρου: να γίνεται από τα συνέδρια και όχι, πλέον, από τη βάση. Προς στιγμή μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών έλεγαν χθες ότι δεν έχει γίνει καταστατική υποχρέωση η εκλογή από τη βάση, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε αντίλογος, παρότι αποτελεί όντως καταστατική αρχή η εκλογή από τη βάση (άρθρο 20), γέννησε υποψίες ότι η εν λόγω «ζύμωση» προσβλέπει σε αλλαγή του από το επικείμενο συνέδριο.

Όσον αφορά στις υποψηφιότητες, η πρώτη επίσημη διεκδίκηση της προεδρίας έγινε από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι ακόμα και αν χάσει, θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεπισήμως έχει δηλώσει «παρών» και ο νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, με τον Σωκράτη Φάμελλο να το συζητά.

Θεωρείται βέβαιο ότι η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας θα τερματίσει την τακτική συμμαχία των «87» με τον Πολάκη, καθώς είναι γνωστές οι μεταξύ τους εχθρικές σχέσεις, σε επίπεδο πολιτικής κατεύθυνσης και συμπεριφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, «η βάση βράζει», με τα μέλη-υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη να είναι έτοιμα για μαζική αποχώρηση.

Τι θα κάνει ο Κασσελάκης;

Το βέβαιο είναι ότι στην περίπτωση που θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης, θα υπάρξουν πολλές αντίπαλες υποψηφιότητες ώστε, εάν περάσει στον δεύτερο γύρο, οι υπόλοιποι να συνασπιστούν εναντίον του.

Μέχρι αργά το βράδυ ο κ. Κασσελάκης δεν είχε δώσει στίγμα των επόμενων κινήσεών του. Ο ίδιος δήλωσε λυτρωμένος από την πρόταση μομφής διότι, όπως είπε εμφανώς θυμωμένος μετά την ψηφοφορία, «η νομενκλατούρα και η γραφειοκρατία» τον νίκησαν. Χαρακτήρισε μάλιστα την επιλογή μυστικής ψηφοφορίας ως «ψηφοφορία με κουκούλα» που οι αντίπαλοί του «φόρεσαν στα μέλη του οργάνου» για να τον καταψηφίσουν.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, θα σταθμίσει τα δεδομένα για να καταλήξει στην απόφαση: ή να διεκδικήσει πάλι την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και να τρέψει πια σε φυγή τους «87» ή να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του σχηματισμού.

Προς το παρόν η στενή του ομάδα εγκαταλείπει τα γραφεία της Κουμουνδούρου (σ.σ. παραιτήθηκε ήδη ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Μπάμπης Παπαδάκης, η Ευγενία Κουντούρη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο έκανε και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Μανώλης Καπνισάκης). Πλέον, ο 7ος όροφος των γραφείων στην Κουμουνδούρου “άδειασε”, όπως είχε συμβεί και πέρυσι τον Ιούνιο όταν παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πώς φτάσαμε εδώ…

Το γεγονός είναι ότι ο κ. Κασσελάκης πλήρωσε σε ένα μεγάλο βαθμό και δικά του επαναλαμβανόμενα λάθη το τελευταίο πεντάμηνο: η επίδειξη πλούτου (με την αγορά του πανάκριβου σπιτιού και τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης πέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές), το άνοιγμα του θέματος «μαύρο χρήμα» με έμμεσες πλην σαφείς κατηγορίες στην προηγούμενη ηγεσία Τσίπρα ή οι πολυδάπανες γαμήλιες εκδηλώσεις στα Χανιά. Κυρίως όμως κατηγορήθηκε για άρνηση σύνθεσης των απόψεων, παραγκωνισμό των συλλογικών οργάνων και στοχοποίησης όσων δεν ήταν δίπλα του, διευρύνοντας αντί να γεφυρώνει χάσματα.

Το αποκορύφωμα ήταν οι καταστατικές αλλαγές που πρότεινε για τη δομή και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, κατά τον κ. Πολάκη, θα οδηγούσαν σε ένα κόμμα «α λα Ζωής Κωνσταντοπούλου», δηλαδή αρχηγοκεντρικό, με παροπλισμένα τα συλλογικά όργανα.

Αυτός άλλωστε, όπως είχαμε σημειώσει προ ημερών, ήταν ο βασικός λόγος της αντιπαλότητας με τον κ. Πολάκη, ο οποίος τον είχε στηρίξει αποφασιστικά πέρυσι στη διεκδίκηση της προεδρίας, ενώ η εναντίωση του βουλευτή στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έσπασε το μεταξύ τους τεντωμένο σκοινί.

Από την άλλη, η ομάδα των 87 ή ομάδα Τσίπρα (απέδειξε ότι) κινήθηκε μεθοδικά και σχεδιασμένα, σε αντίθεση με την ξαφνική σπουδή που είχε επιδείξει στο συνέδριο τον Φεβρουάριο για νέες προεδρικές εκλογές, όπως είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, με υποψήφια την Όλγα Γεροβασίλη.

Η ειρωνεία είναι ότι οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης είχαν εργαστεί από κοινού τότε ώστε, μαζί με τις ντρίπλες του κ. Κασσελάκη, να απορριφθεί από το συνέδριο η νέα προσφυγή στις κάλπες.
Αυτή τη φορά ο κ. Παππάς έμεινε απέναντι από τους Φάμελλο-Πολάκη (και τους «87», βεβαίως) με το γνωστό, χθεσινό, αποτέλεσμα.

Η ευκολία πάντως με την οποία έχασε η προεδρική ομάδα προκαλεί ερωτήματα και υποψίες που θα συζητιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο πολύπαθο κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v