Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσέλκυση των νέων προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ο κώδωνας του κινδύνου από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Η ανάγκη πιο αποτελεσματικής επικοινώνησης των πεπραγμένων και οι επιπλέον πρωτοβουλίες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, το TikTok και το Instagram.

Η προσέλκυση των νέων προτεραιότητα της κυβέρνησης

Τρόπους για να προσελκύσουν ξανά την νεολαία, που στις δημοσκοπήσεις δείχνει να τους γυρνά την πλάτη, αναζητούν στην κυβέρνηση. Είναι το κοινό στο οποίο φαίνεται να κυριαρχεί η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και που, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2023 είχε εμπιστευτεί τη ΝΔ, έστω σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το 41%, πλέον έχει απομακρυνθεί από αυτήν. Τα πρώτα ηχηρά μηνύματα είχαν έρθει για την κυβερνώσα παράταξη στις περσινές ευρωεκλογές, ωστόσο οι «κακές» επιδόσεις αυτής στις συγκεκριμένες ηλικίες αποτυπώνονται πια σε όλες τις μετρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εθνικές κάλπες, τη ΝΔ ψήφισε το 28,8 % των νέων ηλικίας 17-24 ετών και το 27,6% στις ηλικίες 25-34. Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα χρόνο μετά, τα αντίστοιχα γαλάζια ποσοστά κατρακύλησαν στο 16,1% (17-24 ετών) και στο 15,8% (25-34 ετών), ενώ πολύ χαμηλά εξακολουθούν να είναι μέχρι σήμερα.  

Οι αριθμοί που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ανησυχητικοί και η αλλαγή ρότας είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση ενόψει της επόμενης λαϊκής ετυμηγορίας, σε δύο χρόνια από σήμερα (αν δεν αλλάξει κάτι).

Ένα από τα «κλειδιά» για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- είναι η πιο αποτελεσματική επικοινώνηση προς την κοινωνία όσων έχουν ήδη γίνει για τους νέους μέχρι τώρα και ίσως δεν έφτασαν, όπως θα έπρεπε, στους παραλήπτες.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για την άνοδο του κατώτατου μισθού κατά 35% (που αφορά πρωτίστως τους νέους εργαζόμενους) και του μέσου μισθού κατά 30%, τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση της μεταρρύθμισης για τη σύσταση μη κρατικών πανεπιστημίων, το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου 1 και 2» (παρά τα προβλήματά του), την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το Youth Pass, την αύξηση του ενοικίου για τη φοιτητική στέγη και το δίχτυ υποστήριξης των εργαζόμενων γονιών και ειδικά της εργαζόμενης γυναίκας, ως φαίνεται, θα πρέπει να βρεθεί η μέθοδος προκειμένου να γνωστοποιηθούν ευρέως και να αναγνωριστεί η σημασία τους. 

«Πολλά περισσότερα»

Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά δεν αρκούν. «Είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα», παραδέχθηκε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος απέδωσε την αποστροφή μεγάλου μέρους των νέων συνολικά από την πολιτική σε δύο αιτίες. «Η μία είναι τα οικονομικά, που, ναι, έχουν βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη βελτίωση. Και το δεύτερο είναι η τοξικότητα στην οποία επένδυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Όσο για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ένα από τα βασικά ζητούμενα, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, είναι «να δημιουργούμε συνεχώς τις συνθήκες οικονομικά, δηλαδή όχι με ‘λεφτόδεντρα’, αλλά με αύξηση των εσόδων όπως είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα έσοδα από τις θέσεις εργασίας και αυτά να τα επιστρέψουμε σε αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, εξετάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Προκειμένου πάντως να φτάσουν οι πληροφορίες που εκπέμπει η κυβέρνηση στους νέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram.  

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους πολίτες, χωρίς απαραίτητα να κάνουμε συμβιβασμούς όσον αφορά στις βασικές μας αρχές», τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συνέχισε: «Αν πρέπει να ‘χωρέσω’ το μήνυμά μου σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων στο TikTok, θα πρέπει να το κάνω, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσω ένα νεανικό κοινό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους πω ψέματα ή ότι θα εμπλακώ σε θεωρίες συνωμοσίας. Ίσως χρειαστεί να είμαι λίγο πιο αστείος ή ίσως λίγο διαφορετικός από τον τρόπο που θα επικοινωνούσα στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Έχουμε όμως την υποχρέωση να κατανοήσουμε ότι η νεότερη γενιά επικοινωνεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο και πρέπει να προσαρμόσουμε τις στρατηγικές μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v