Προ των πυλών νέες ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο

Πώς αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Συμφωνήθηκε η αύξηση του στόχου του εμπορικού όγκου από τα 2 δις που είναι σήμερα. Σε ποιους τομείς διαπιστώθηκαν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Προ των πυλών νέες ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο

Απόλυτα ικανοποιημένοι δηλώνουν στην κυβέρνηση από τα συμπεράσματα του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και των διμερών επαφών μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, ενώ ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για περαιτέρω εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς και για επενδύσεις σε παραδοσιακούς τομείς, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και η πράσινη ενέργεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν ανοιχτεί για επιχειρηματίες των δύο χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο εμπορικός όγκος 2 δις το χρόνο είναι πολύ χαμηλός για τα σημερινά δεδομένα και τους ισχυρούς δεσμούς Αθήνας και Καϊρου. Συμφωνήθηκε το ποσό αυτό να αυξηθεί και ήδη δρομολογείται ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο, ακόμα και εντός του έτους.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η Ελλάδα και η Αίγυπτος διευρύνουν την εταιρική τους σχέση στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων εργασίας, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα, σημειώνουν οι δύο ηγέτες,  αναγνωρίζει τις εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην Αίγυπτο και υποστηρίζει τις συνεχείς προσπάθειές της για ενίσχυση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, διευκολύνοντας τις εμπορικές και επενδυτικές ροές, με βάση και τις δυνατότητες που δίνει η Αίγυπτος. 

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα προνόμια που παρέχει η Διώρυγα του Σουέζ -που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός και θαλάσσιος διάδρομος- και η οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ, που θα ενισχύσει τον ρόλο της Αιγύπτου στις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ελληνικές βιομηχανίες στην Αίγυπτο.

Αναπτυξιακά έργα

Δέσμευση της χώρας μας είναι να αυξήσει τη στήριξη σε ελληνικές επιχειρήσεις με μακρόχρονη περιφερειακή τεχνογνωσία στα αναπτυξιακά έργα της Αιγύπτου. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Enterprise Greece και της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Ελεύθερων Ζωνών της Αιγύπτου, σύμφωνα με την διακήρυξη, συμβάλλει περαιτέρω στην ενίσχυση των διμερών δεσμών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, εξάλλου, να διευκολύνουν πιθανούς επενδυτές σε στρατηγικούς οικονομικούς τομείς, όπως η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι υποδομές ποιότητας. Οι Αιγύπτιοι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Στρατηγικών Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, που προσφέρουν ισχυρά κίνητρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης.

Ήδη, οι δύο πλευρές συνεργάζονται σε 15 χρηματοδοτούμενα έργα που αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις, όπως η διαχείριση των υδάτων και η επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου. Δεσμεύονται δε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της τυποποίησης και της αξιολόγησης της συμμόρφωσης, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2006 και να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε θέματα Διαπίστευσης, Πιστοποίησης και Μετρολογίας, με στόχο τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου.

Ταύτιση απόψεων υπήρξε και στο θέμα της διασύνδεσης των αντίστοιχων ενεργειακών τους αγορών, ξεκινώντας από την ηλεκτρική ενέργεια. Προς επίρρωση τούτου είναι και η  υποστήριξή τους προς τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας GREGY, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προχωρά κανονικά και αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας στον δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, που υπεγράφη από τα Υπουργεία Οικονομικών τον Μάρτιο του 2023, οι δύο χώρες δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία, όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και να προωθηθεί η εθνική και περιφερειακή οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v