Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AIG: Διάσωση από αμερικανικό δημόσιο - Fed

Η AIG, η τρίτη κατά σειρά εταιρία, μετά τις Freddie Mac & Fannie Mae, που «περνά» στα χέρια του αμερικανικού δημοσίου, λαμβάνει 85 δισ. δολ. μέσω ειδικής «γραμμής δανεισμού» της Fed και πουλά το 79,9%.

AIG: Διάσωση από αμερικανικό δημόσιο - Fed
Η τρίτη κατά σειρά εταιρία, μετά τις Freddie Mac και Fannie Mae, που «περνά» στα χέρια του αμερικανικού δημοσίου καθίσταται η AIG, η οποία λαμβάνει 85 δισ. δολάρια μέσω ειδικής «γραμμής δανεισμού» της Fed και πουλά το 79,9%.

Το αμερικανικό δημόσιο, τελικώς, ήρε τις αντιστάσεις του και προχώρησε στην εξαγορά της προβληματικής ασφαλιστικής εταιρίας, προκειμένου να αποτρέψει μία δεύτερη κατάρρευση σε διάστημα τριών ημερών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «χρεοκοπία» το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ και σαφώς να συμπαρασύρει στο διάβα του και τη διεθνή οικονομία.

Οι αναλυτές σχεδόν ζούσαν με τον φόβο πιθανής κατάρρευσης της AIG τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που αποτυπώνεται και στην άποψη την οποία εκφράζει ο κ. David Havens, ειδικός επί των πιστωτικών αγορών της UBS. «Πρόκειται για τεράστια ανακούφιση. Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι θα είχε συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης της AIG, όμως το συστηματικό ρίσκο ήταν κάτι παραπάνω από υψηλό».

Μετά την εθνικοποίηση ο νυν επικεφαλής της AIG, κ. Robert Willumstad, αποχωρεί και τη θέση του αναλαμβάνει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Allstate, κ. Edward Liddy, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Η διάσωση μοιάζει να κρίνεται επιβεβλημένη καθώς σε περίπτωση που η εταιρία κήρυσσε πτώχευση, τότε οι ζημίες για το σύνολο του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 180 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας RBC Capital Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v