Το μέλλον της ΕΕ κρίνεται σε Ισπανία και Ιρλανδία

Σε διαρκή πίεση το ευρώ μετά τις νέες διαστάσεις στο ισπανικό πρόβλημα. Ο απρόβλεπτος παράγοντας του σημερινού δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία. Οι προβλέψεις και ο γερμανικός παράγοντας.

Το μέλλον της ΕΕ κρίνεται σε Ισπανία και Ιρλανδία
Οι κινήσεις στις αγορές είναι ομολογουμένως ακραίες. Το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1946. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας και της Βρετανίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Το ευρώ έχει κατρακυλήσει σε χαμηλό 23 μηνών, στο 1,2358 δολ.

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από οποιονδήποτε τίτλο θεωρούν ότι σχετίζεται με την ευρωπαϊκή κρίση καθώς πλέον, στις συζητήσεις αναλυτών και επενδυτών, επικρατεί μία νέα λέξη: Spexit.

«Αυτά τα επίπεδα είναι ακραία επειδή βρισκόμαστε σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Ο κόσμος θέλει να βάλει τα λεφτά του κάπου όπου να είναι σίγουρος ότι θα τα πάρει πίσω. Σύντομα μπορεί να αρχίσουν να πληρώνουν τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ για να φροντίζουν τα χρήματά τους» δήλωσε ο Gary Jenkins, της Swordfish Research.

Η κατάσταση στην ευρωζώνη, άλλωστε, επιδεινώνεται. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας προειδοποίησε χθες ότι η χώρα ενδέχεται να μην πετύχει φέτος τους στόχους για τα δημόσια έσοδα και κατ’ επέκταση για τη μείωση του ελλείμματος. Και όλα αυτά ενώ οι εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση της Bankia -η οποία χρειάζεται στήριξη 19 δισ. ευρώ- πιθανότατα θα οδηγήσει τη Μαδρίτη σε εκδόσεις νέων ομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου στο 6,7%.

Η Κομισιόν, παράλληλα, χθες επέκρινε τη Μαδρίτη ότι δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και ζήτησε νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «H εξασθένηση των μακροοικονομικών προοπτικών μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετα κεφάλαια ενίσχυσης για τις τράπεζες, ειδικά για τις πιο αδύναμες» δήλωσε η Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Επιπρόσθετη προσαρμογή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης του δημόσιου χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Την ίδια ώρα, οι Ιρλανδοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στο δημοψήφισμα για την επικύρωση του περιβόητου δημοσιονομικού συμβολαίου. Πρόκειται για το ορόσημο της γερμανικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της κρίσης, που ουσιαστικά θεσμοθετεί τη λιτότητα για τα μέλη της Ε.Ε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται το «Ναι», αλλά το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MRBI για την εφημερίδα Irish Times αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς έδειξε πως ποσοστό 39% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ του συμφώνου, το 30% δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά, ενώ το 31% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η Ιρλανδία δεν έχει δικαίωμα βέτο. Ενδεχόμενη απόρριψη του συμφώνου δηλαδή από τους ψηφοφόρους δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας. Θα αποτελέσει, όμως, ένα σημαντικό μήνυμα και προάγγελο νέων εξελίξεων.

Πρωτίστως, γιατί ενδεχόμενη καταψήφιση θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στη γερμανική συνταγή της λιτότητας και μάλιστα από το... καλό παιδί της περιφέρειας της ευρωζώνης: τη χώρα που ακολούθησε κατά γράμμα το πρόγραμμα. Επίσης, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κρίνεται η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές ομολόγων εντός του 2012 - στόχος που από πολλούς θεωρείται φιλόδοξος.

Σε άνοδο οι αποδόσεις στο Νότο - Στο ναδίρ στον πλούσιο βορά

Παραμένουν σε επίπεδα συναγερμού οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, ενώ την ίδια ώρα οι αποδόσεις των γαλλικών και των αυστριακών ομολόγων διαμορφώνονται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές -λόγω των προβλημάτων του ισπανικού τραπεζικού συστήματος- αναζητούν καταφύγιο σε ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά, αλλά και σχετική ασφάλεια.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί λίγο, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 6,63%, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διαμορφώνεται στο επίπεδο ρεκόρ τ ων 600 μονάδων βάσης, και του 2ετούς στο 4,97% (499 μ.β.). Πάνω από το 6% παραμένει και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, και συγκεκριμένα στο 6,03% (476 μ.β.), στο 5,48% του 5ετούς (509 μ.β.) και στο 4,58% του 2ετούς (461 μ.β.).

Στον αντίποδα, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 2,38% (111 μ.β.), του 5ετούς στο 1,28% (89 μ.β.), του 2ετούς στο 0,36% (34 μ.β.), ενώ του αυστριακού 10ετούς κινείται στο 2,12% (85 μ.β.), του 5ετούς στο 1,21% (82 μ.β.) και του 2ετούς στο 0,45% (42 μ.β.)

Στο 3,09% η απόδοση του βελγικού 10ετούς (183 μ.β.), στο 1,66% του ολλανδικού (39 μ.β.). Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 12,25% (1.115 μ.β.), του 5ετούς στο 13,48% (1.309 μ.β.) και του 2ετούς στο 11,67% (1.216 μ.β.). 

Η απόδοση του νέου ελληνικού ομολόγου λήξεως το 2023 διαμορφώνεται στο 29,86% (2.858 μ.β.), του 15ετούς στο 28,49% (2.673 μ.β.), του 20ετούς στο 26,79% (2.490 μ.β.) και του 30ετούς στο 25,92% (2.410 μ.β.).

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 1,27%, του 5ετούς στο 0,38% και του 2ετούς στο 0,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v