Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για Ισπανία

"Οι αγορές είναι κλειστές για εμάς", λέει ο Ισπανός υπ. Οικονομίας. Εκκληση ΗΠΑ να βοηθήσει "δραστικά" η ΕΕ υπερχρεωμένες χώρες. Γρήγορες αποφάσεις ζητά το ΔΝΤ. Δεν ζητήσαμε άμεσα βοήθεια λέει ο ισπανός ΥΠΟΙΚ.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για Ισπανία
Η δραματική δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας ότι η χώρα του πρακτικά βρίσκεται εκτός αγορών μετά την κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού, επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για άμεσες κινήσεις στον τραπεζικό τομέα.

Η πίεση προς την Ε.Ε. και ειδικά προς την Γερμανία να κινητοποιηθεί αυξάνει από όλες τις πλευρές του πλανήτη. Αυτό έγινε ξεκάθαρο χθες μετά την τηλεδιάσκεψη του G7. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, σπρώχνει την Μαδρίτη προς τον EFSF, όμως οι Ισπανοί αντιστέκονται ζητώντας η στήριξη του τραπεζικού τομέα να περάσει απευθείας στις τράπεζες χωρίς να χρειαστεί το Δημόσιο να υπογράψει το δικό του μνημόνιο. Στο τραπέζι πέφτουν και συμβιβαστικές λύσεις όπως αυτή της παροχής απευθείας χρηματοδότησης στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών (Frob) με δέσμευση από την Ισπανία ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού της κλάδου και όχι δημοσιονομικές προσαρμογές.

Εν τω μεταξύ, πάντως, το πρωί της Τετάρτης ο ισπανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η χώρα δεν αναζητά άμεση βοήθεια για τις τράπεζές της και περιμένει τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου προκειμένου να προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους.


Πιέσεις για αποφάσεις από G7 και ΔΝΤ

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών μετά την τηλεδιάσκεψη του G7 απευθύνουν έκκληση στην Ευρώπη να βοηθήσει δραστικά τις υπερχρεωμένες χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ εκφράζουν την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα λάβουν τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καναδός ΥΠΟΙΚ, ενώ ο ιάπωνας ομόλογος του, κ. Azumi έσπευσε να δηλώσει ότι η Ιαπωνία έχει εμπιστοσύνη στις κινήσεις της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα επισημαίνει και το ΔΝΤ. Ερωτηθείσα σχετικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι η Ισπανία έχει ζητήσει βοήθεια από το Ταμείο, τονίζοντας όμως την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις ισπανικές τράπεζες.

«Οι αγορές είναι κλειστές για εμάς»

Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι με το τρέχον κόστος δανεισμού η πόρτα των αγορών είναι κλειστή για την χώρα. Ο κ. Cristobal Montoro τάχθηκε υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 28 - 29 Ιουνίου. Συμπλήρωσε πως «οι οικονομικές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δεν καταλήγουν σε μεγάλο ποσό».

Χαρακτήρισε ωστόσο σημαντική τη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών στο να "μαζευτεί" αυτό το ποσό. Ηταν η πρώτη δήλωση κυβερνητικού στελέχους της Ισπανίας που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί βοήθεια.

Στη συνέντευξή στο ραδιόφωνο Onda Cero, ο κ. Montoro δεν αποδέχτηκε αλλά ούτε απέρριψε την εκτίμηση του Emilio Botin, προέδρου της Santander, ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας χρειάζεται συνολικά περίπου 40 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερο.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης, με την λήψη μέτρων για μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών και αυξημένες εξουσίες για την επιβολή ζημιών στους μετόχους.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v