Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνιμος ο δημοσιονομικός «κορσές» για Ελλάδα

Σφιχτό δημοσιονομικό κοστούμι ραμμένο στην Ε.Ε. για όλα τα μέλη, ακόμα και μετά το μνημόνιο. Ανεξάρτητη Αρχή θα επιβλέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Μόνιμος ο δημοσιονομικός «κορσές» για Ελλάδα

Πλεονάσματα με τον νόμο θα πρέπει να εμφανίζει κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός σε ένα νέο πλαίσιο αυστηρών κανόνων με στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεφύγουν εκ νέου το έλλειμμα και το χρέος. Όσοι θεωρούσαν πως όταν τελειώσει το μνημόνιο η Ελλάδα θα μπορεί ξανά να χαλαρώσει δημοσιονομικά... πλανώνται.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχο έχει «να θωρακιστεί η πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας από μελλοντικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Έτσι ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία κοινοτικές οδηγίες που σκοπό έχουν το στενό δημοσιονομικό κοστούμι να διατηρηθεί ες αεί, σφίγγοντας αυτόματα αν υπάρξει τάση για δημοσιονομικό ξεχείλωμα.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καθιερώνονται τα εξής:

· «Κανόνας δημοσιονομικής θέσης». Η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πλεονασματική ή ισοσκελισμένη. Το διαρθρωτικό (προσαρμοσμένο ανάλογα με την ύφεση ή την ανάπτυξη) έλλειμμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ ή το 1% του ΑΕΠ, αν η χώρα έχει χρέος κάτω από 60% του ΑΕΠ της. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε το 2013 ένα από τα υψηλότερα διαρθρωτικά πρωτογενή πλεονάσματα στον κόσμο.

· Αποκλίσεις. Στην περίπτωση αποκλίσεων από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, ενεργοποιείται διορθωτικός μηχανισμός, που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα δημιουργείται αποθεματικό ύψους 1-2% των ετήσιων πιστώσεων, ενώ προβλέπεται πως θα διακρατείται το 10% των πιστώσεων όλων των φορέων έως το πρώτο εξάμηνο ακριβώς για να προληφθούν πιθανές αποκλίσεις.

· «Κανόνας χρέους». Το δημόσιο χρέος πρέπει να μειώνεται κατά 1/20 κάθε χρόνο, εφόσον ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Η δέσμευση αυτή θα έχει ισχύ μόλις ξεμπερδέψει η Ελλάδα με τα μνημόνια. Τότε θα πρέπει να μειώνει κάθε χρόνο το χρέος της κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα.

· Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Η εφαρμογή των κανόνων και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα αποτελεί αντικείμενο ελέγχου νέας ανεξάρτητης Αρχής (Δημοσιονομικό Συμβούλιο). Το Συμβούλιο θα έχει 20 άτομα προσωπικό. Πρόεδρος και μέλη του δεν θα μπορούν να οριστούν πρόσωπα που έχουν διατελέσει μέλη της βουλής, του ευρωκοινοβουλίου, της κυβέρνησης ή ήταν εκτελεστικά όργανα πολιτικών κομμάτων. Προβλέπεται συμβόλαιο εμπιστευτικότητας και δέσμευση σύμφωνα με την οποία για 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους δεν θα μπορούν να δουλέψουν σε εταιρείες του εσωτερικού ή του εξωτερικού που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v