Τι περιμένουν οι αγορές από τον Μάριο Ντράγκι

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για νέα δράση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα LTRO των 400 δισ. ευρώ. Τι στάση θα τηρήσει ο Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση.

Τι περιμένουν οι αγορές από τον Μάριο Ντράγκι

Μόλις ένας μήνας έχει περάσει από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, με πρωτοφανή μέτρα όπως η μείωση του καταθετικού επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος. Έτσι λοιπόν, οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια νέα κίνηση στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το ενδιαφέρον, όμως, στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι για τις επόμενες κινήσεις, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%, ο δείκτης τιμών παραγωγού έχει αρνητικό πρόσημο, ενώ οι δείκτες ΡΜΙ αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ώστε να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία των χωρών της ευρωζώνης και να συμβάλει στην υποχώρηση του ευρώ.

«Το ευρώ είναι υπερτιμημένο και αυτό είναι κακό για τη βιομηχανία μας και την ανάπτυξή μας» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. Μίλησε θετικά για τα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα, κάνοντας λόγο για ισχυρό μήνυμα. «Θα ήθελα όμως, να προχωρήσει περισσότερο η κεντρική τράπεζα, κυρίως αγοράζοντας τίτλους στις αγορές. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αφορά μόνο τις κινήσεις των επιτοκίων» δήλωσε.

Σημειώνεται πως το ευρώ υποχώρησε σημαντικά με τα πρωτοφανή μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο. Έκτοτε όμως, έχει καλύψει σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος. Τώρα τελεί υπό διαπραγμάτευση σε απόσταση αναπνοής από το 1,37 δολ., ασκώντας πτωτικές πιέσεις στον εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ παράλληλα αποδυναμώνονται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στο διεθνές εμπόριο.

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της ποσοτικής χαλάρωσης σε περίπτωση που υπάρξει νέα επιδείνωση στο μέτωπο του πληθωρισμού. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο, χωρίς όμως, συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Θα πρέπει να υπάρξει δραστική υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό» εξηγούν αναλυτές της Nordea.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος LTRO

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας προς τις τράπεζες κατά 400 δισ. ευρώ με φθηνά τετραετή δάνεια (LTRO). Τα χρήματα αυτά όμως θα δοθούν με προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο προηγούμενο πρόγραμμα LTRO, οι τράπεζες χρησιμοποιήσαν τα φθηνά δάνεια για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις. Η ΕΚΤ όμως, δεν θέλει να επαναληφθεί το ίδιο μοτίβο.  

 «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εφαρμοστούν αυτές οι προϋποθέσεις στα δάνεια» εξηγεί ο Marco Valli, επικεφαλής ανάλυσης της Unicredit και συμπληρώνει: «Είναι δύσκολο να γίνει στην πράξη, επειδή τα χρήματα αυτά είναι ανταποδόσιμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v