Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε συναγερμό η Αθήνα για το εμπάργκο της Ρωσίας στα τρόφιμα

Ανακοινώθηκε η λίστα των εισαγόμενων προϊόντων που απαγορεύονται για τον επόμενο χρόνο στη Ρωσία. Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι γάλα και γαλακτοκομικά από Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο τραπέζι και νέες κινήσεις. Τι ειπώθηκε μετά τη σύσκεψη στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σε συναγερμό η Αθήνα για το εμπάργκο της Ρωσίας στα τρόφιμα

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τη λίστα των μέτρων που λαμβάνει η Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν εναντίον της η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, με το διάταγμα που υπεγράφη, απαγορεύονται οι εισαγωγές των εξής προϊόντων από Ε.Ε., ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία: φρέσκα ή κατεψυγμένα βόεια κρέατα, φρέσκα ή κατεψυγμένα χοιρινά κρέατα, φρέσκα ή κατεψυγμένα πουλερικά και υποπροϊόντα τους, όλα τα παστά, αποξηραμένα ή καπνιστά κρέατα, ψάρια, οστρακοειδή, χτένια και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια, γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, λουκάνικα και παρόμοια προϊόντα κρέατος, τυριά και παρόμοια προϊόντα.

Η απαγόρευση επιβάλλεται από την 7η Αυγούστου και θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η χώρα του θα αντισταθμίσει τις ελλείψεις με εισαγωγές κρέατος από τη Βραζιλία και τυριού από τη Νέα Ζηλανδία. Ο ίδιος δεν απέκλεισε άνοδο του πληθωρισμού βραχυχρόνια.

Ο Ντ. Μεντβέντεφ είπε επίσης πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πτήσεων transit ευρωπαϊκών και αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Κατά τον ίδιο, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, όμως η Ρωσία έχει αποφασίσει να απαγορεύσει τις πτήσεις transit των ουκρανικών αεροπορικών από το ρωσικό έδαφος.  

Παράλληλα, η Μόσχα απειλεί με επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγών και για άλλα προϊόντα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να απαγορευτούν οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ναυπηγικής και των αεροσκαφών.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει μέτρα μετά το ρωσικό εμπάργκο. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Αθήνα

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ρωσικό εμπάργκο εναντίον της Ε.Ε. και των ΗΠΑ δεν θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής πλευράς.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε πως «οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο τον δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις, ει δυνατόν καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι -αν θέλετε- η διαδικασία, στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπείς στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Κύκλοι τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τους εξαγωγικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας που συμμετείχαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, για το θέμα, σημείωσαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ εμφανίσθηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι με βάση τα νέα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά από τη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο. Ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη κρίση η οποία είναι διεθνής δεν θα ξεπεραστεί σύντομα. «Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα» είπε ο κ. Μίχαλος για να συμπληρώσει: «Θα πρέπει να είμαστε σε alert. Ο δρόμος είναι μακρύς».

Αναφερόμενος στα αγροτικά προϊόντα, σημείωσε ότι ήδη η ρωσική κυβέρνηση έχει στραφεί προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στην προσπάθειά της να καλύψει το κενό που θα υπάρξει από το εμπάργκο προς την Ε.Ε., τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Σχετικά με τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η παραγωγή ολοκληρώνεται στις επόμενες ημέρες οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη φετινή εξαγωγική χρονιά.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας - με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων – με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων.

Από τη Ρωσία πάντως μεταδίδεται ότι παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Γιαννακάκη, πάντως, πρόεδρο της κοινοπραξίας Παραγωγών Ροδάκινου Ημαθείας στο εμπάργκο περιλαμβάνονται τα ροδάκινα, όχι όμως η κομπόστα και οι χυμοί.

Η Αθήνα παρ' όλα αυτά βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς αν και η ρωσική αγορά δεν είναι από τους μεγάλους πελάτες των ελληνικών προϊόντων στο σύνολό τους, αφού απορροφά μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών (σ.σ. στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης), ωστόσο η βαρύτητά της σε προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά και η γούνα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το 41,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, ενώ η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου (νωπό και κομπόστα).

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο προσεχές συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σκοπεύει να θέσει στους συναδέλφους του την ανάγκη στήριξης κλάδων όπως των νωπών προϊόντων (ροδάκινα, φράουλες, ακτινίδια) αλλά και της γούνας, που ίσως πληγούν δυσανάλογα από την κρίση.

Για κίνδυνο ολικής καταστροφής των αγροτών που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ που καλεί την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Τι σημαίνει το ρωσικό εμπάργκο για τις ελληνικές εξαγωγές

• Το 41,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου (νωπό και κομπόστα).

• Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στις εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία και συντηρούν ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v