Προβληματισμός για τον πληθωρισμό και στη Γερμανία

Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ αλλά και το Βερολίνο για νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας. Αμετάβλητος στο 0,8% έμεινε ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Προβληματισμός για τον πληθωρισμό και στη Γερμανία

Σταθερός, αλλά σε πολύ χαμηλό επίπεδο, παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω δράση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας,  ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έμεινε αμετάβλητος το Σεπτέμβριο στο 0,8%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 2,2% και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 0,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα δράση, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Εν τω μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο ασκούνται έντονες πιέσεις προς τη Γερμανία να προχωρήσει σε μέτρα ώθησης της οικονομίας μέσω αύξησης των δαπανών. Το Βερολίνο όμως, αν και αναγκάστηκε να υποβαθμίσει τον στόχο ανάπτυξης μετά το μπαράζ των απογοητευτικών μεγεθών, εμμένει στη δέσμευσή του για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v