SocGen: Η Κίνα ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος»

O διεθνής οίκος συνεχίζει να διατηρεί στην πρώτη θέση της λίστας με τους «μαύρους κύκνους» μια απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας. Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός σεναρίου Brexit.

SocGen: Η Κίνα ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος»

Η Societe Generale εξέδωσε την τελευταία της έκθεση για το παγκόσμιο οικονομικό outlook, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τριμηνιαίος κατάλογος με τους «μαύρους κύκνους».

Οι «μαύροι κύκνοι» είναι οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορεί να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν και αποτελούν πραγματικά πολύ άσχημα νέα αν επαληθευτούν.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, ο διεθνής οίκος συνεχίζει να διατηρεί στην πρώτη θέση της λίστας με τους «μαύρους κύκνους» μια απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας.

«Κατά την εκτίμηση μας, ένα σενάριο απότομης προσγείωσης περιλαμβάνει βουτιά της επίσημης, ετήσιας ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ κάτω από 5% το 2015. Οτιδήποτε κάτω από 5% θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές απασχόλησης και θα δημιουργήσει συστημικό χρηματοπιστωτικό ρίσκο» τονίζεται.

«Για την Κίνα, αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πιθανότητα απότομης προσγείωσης στο 30%, αλλά αυτό συνδέεται με τις εγχώριες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την πίεση της κυβέρνησης για μείωση του ηθικού κινδύνου» αναφέρεται στην έκθεση.

Ο διεθνής οίκος βλέπει επίσης ως απειλή για τις αγορές οποιαδήποτε κίνηση για δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ένα μεγάλο ρίσκο (25%) είναι να κερδίσουν οι Συντηρητικοί και να κερδίσουν με διαφορά που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα για Brexit που είχαν υποσχεθεί ως το 2017».

Οι αναλυτές της SocGen παρουσιάζουν επίσης έξι επενδυτικά ρίσκα τα οποία βασίζονται σε γεγονότα που είναι πιο πιθανά από τους «μαύρους κύκνους» και μπορεί να επηρεάσουν τις αγορές βραχυπρόθεσμα:

*Ο αντίκτυπος από την τιμή του αργού και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι μικρότερος από ότι στο παρελθόν αλλά παραμένει θετικός.
*Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση των μισθών θα έχουν ως αποτέλεσμα κέρδη στα εισοδήματα των νοικοκυριών
*Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων ως το Σεπτέμβριο του 2016.
*Θα υπάρξει μια αργή και σταδιακή έξοδος από τις υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα
*Οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να δεχθούν πλήγμα όταν η Fed αυξήσει τα επιτόκια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v