Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νομισματική πολιτική δεν φέρνει μόνη την ανάπτυξη

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των G20 με ένα κοινό ανακοινωθέν για τη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και τις συνέπειές της. Εμφαση στην κινεζική κρίση και συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τις αρνητικές προοπτικές.

Η νομισματική πολιτική δεν φέρνει μόνη την ανάπτυξη

Χαιρετίζουμε την τόνωση της οικονομίας σε πολλές χώρες του κόσμου, ωστόσο η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ακόμη χαμηλότερη των προσδοκιών μας». Με αυτά τα λόγια κατέληξαν οι 20 υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες στο κοινό ανακοινωθέν τους στο πλαίσιο της συνόδου των G20 που διεξήχθη στην Άγκυρα.

Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Bank, οι εκπρόσωποι των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συγκλίνουν στην άποψη ότι η υπερβολική εξάρτηση από το φθηνό χρήμα, το οποίο είναι απόρροια της χαλάρωσης της πολιτικής νομισματικής, δεν οδηγεί κατ' ανάγκη σε μια ισορροπημένη αναπτυξιακή τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας παράλληλα ότι τα χαμηλά επιτόκια θα πρέπει σύντομα να αυξηθούν.

«Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα. Eντούτοις η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την ισόρροπη ανάπτυξη», αναφέρει ειδικότερα το ανακοινωθέν. Ωστόσο μονολότι ασκήθηκε κριτική στην παρατεταμένη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, δεν διαφαίνεται πουθενά ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο αναμένεται να επέλθουν αλλαγές.

Επίσης, η Σύνοδος των G20 κατέγραψε και επέμεινε στις αρνητικές τάσεις που διαγράφονται στην παγκόσμια οικονομία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάκαμψη διεθνώς πρέπει να τονωθεί με στοχευμένες δράσεις και μάλιστα άμεσα. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαζί με τον διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ανέφερε ότι παρά τις αρνητικές προοπτικές που καταγράφηκαν, οι G20 συμφώνησαν «στη συνέχιση των αναπτυξιακών στόχων με την παράλληλη λήψη των απαραίτητων μέτρων».

Σύμφωνα με τα καταληκτικά συμπεράσματα της Συνόδου των G20 η πίεση που προκαλείται από τις αναδυόμενες οικονομίες δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών. Επίσης, παρά την πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση και την ύφεση που παρατηρείται στην κινεζική οικονομία, οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 κορυφαίων οικονομιών θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά δεν βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Β. Σόιμπλε «δεν συντρέχει λόγος για νευρικότητα εξαιτίας του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «η Κίνα διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς της, όπως έχει ήδη εξαγγείλει». Από την πλευρά του ο Γενς Βάιντμαν συμπλήρωσε ότι οι συνέπειες από τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στις κινεζικές χρηματαγορές «θα είναι σχετικά περιορισμένες τόσο για την Κίνα όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Ας σημειωθεί τέλος ότι η ελληνική κρίση δεν απασχόλησε διεξοδικά τη Σύνοδο των G20, τουλάχιστον επισήμως, αν και σύμφωνα με πηγές το «ελληνικό θέμα» αποτέλεσε αντικείμενο ανεπίσημων συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v